Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουλ-2019 14:45

  Τριπλό μήνυμα Χατζηδάκη για ΔΕΗ, διεθνείς ενεργειακές συμμαχίες και θεσμούς

  Τριπλό μήνυμα Χατζηδάκη για ΔΕΗ, διεθνείς ενεργειακές συμμαχίες και θεσμούς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:43

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το πιο επείγον θέμα της ατζέντας του ΥΠΕΝ είναι η ΔΕΗ ανέφερε προ ολίγου ο υπουργός ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν αισθάνεται ότι τον ζηλεύουν πολλοί που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο εξαιτίας ακριβώς των προβλημάτων της ΔΕΗ, ωστόσο απέφυγε να επεκταθεί για τις αποφάσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων το Σαββατοκύριακο. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η λιτή αναφορά του ότι "ο ίδιος θα χαιρόταν εάν όπως o ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τις δοξασίες για ενεργειακά θέματα όπως ο αγωγός TAP, υπήρχε συμφωνία και για τη ΔΕΗ. Αυτό θα το δούμε” σημείωσε με νόημα.

  Ωστόσο ο ΥΠΕΝ στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του, φρόντισε να στείλει μήνυμα και προς το εξωτερικό επιβεβαιώνοντας τους βασικούς άξονες αλλά και τις προτεραιότητες της ελληνικής ενεργειακής διπλωματίας.

  Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης έστειλε "με έμφαση” μήνυμα για τα διεθνή ενεργειακά υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση επενδύει στη συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες πολιτείες. 

  Όπως ανέφερε την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο Κάιρο προκειμένου να βρεθεί στο East Med Gas Forum, στο οποίο θα παραστεί και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας με τον οποίο και θα έχει συνάντηση. Στο ίδιο forum θα παραστούν οι υπουργοί  Ενέργειας και εκπρόσωποι της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Παλαιστινιακής Αρχής, και της Ιταλίας και της Ελλάδας.

  "Προχωρούμε με έμφαση τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, επενδύουμε στη συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες πολιτείες, θεωρούμε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε γεωστρατηγικά και οικονομικά τη θέση της χώρας με καταλύτη την ενέργεια και τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στον τομέα", ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. 

  Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα δεσμεύτηκε ο ίδιος ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο-καταλύτη για την αντιμετώπιση διεθνών προβλημάτων, όπως συνέβη χθες όταν και είχε επικοινωνία με τη Βουλγάρα ομόλογό του για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούσαν στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό.

  Σε ό,τι αφορά στους άξονες προτεραιοτήτων της πολιτικής της κυβέρνησης στην Ενέργεια, πέραν του θέματος της ΔΕΗ και των διεθνών ενεργειακών συμμαχιών ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε:

  Βελτιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας: η Ελλάδα παραμένει εξαρτημένη από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και παρά τις πρόσφατες προόδους στον τομέα των ερευνών που ξεκίνησαν το 2011 επί υπουργίας Γ. Μανιάτη, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι απαιτείται χρόνος. 

  Παρά το επαρκές επίπεδο ασφάλειας αποθεμάτων πετρελαίου, δεν υπάρχει ανάλογο επίπεδο στο φυσικό αέριο και στο πλαίσιο αυτό μπαίνουν στο προσκήνιο έργα πέραν της Ρεβυθούσας όπως το FSRU αλλά και η υπόγεια αποθήκη αερίου της Καβάλας.

  Παραμένει η προσήλωση της πολιτικής στη διεύρυνση πηγών και οδεύσεων υδρογοναθράκων σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση στοχεύει στην: ολοκλήρωση των αγωγών TAP, IGB την προώθηση του IGI Poseidon και του East Med. Παράλληλα στοχεύουμε στην επανεδραίωση ενεργειακής συνεργασίας με παραδοσιακούς ενεργειακούς μας εισαγωγείς τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. 

  Για τα εγχώρια ενεργειακά τόνισε ότι στόχος είναι η διεύρυνση του ρόλου των ΑΠΕ αλλά και ο τερματισμός της ηλεκτρικής απομόνωσης των νησιών: στηρίζουμε τις διασυνδέσεις Κρήτη 1 και Κρήτη 2 και θα συζητήσουμε με τον υπουργό ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη, ό,τι χρειάζεται και προφανώς θέλουμε τη σύνδεση Ελλάδας Κύπρου. Λόγω θεμάτων ενεργειακής επάρκειας είναι επείγον να κλείσει το θέμα της διασύνδεσης Κρήτη Αθήνα, θα το συζητήσουμε υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν όλα μαζί και υπογραμμίζω την ανάγκη να προχωρήσει το πρότζεκτ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. 

  Διαπραγμάτευση με θεσμούς

  Τέλος ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στα εκκρεμή θέματα που υπάρχουν για τα ενεργειακά με τις Βρυξέλλες. Όπως είπε τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ΕΕ τα γνωρίζει πολύ καλά ο νέος υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος ως πρώην αν. ΓΔ ενέργειας της ΕΕ γνωρίζει πολύ καλά την ενεργειακή πολιτική. Υπάρχουν ζητήματα με τις Βρυξέλλες θα τα χειριστεί οριζόντια ο κ. Θωμάς και θα αντιμετωπίσει μισά σειρά από εκκρεμότητες, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

  Λακκοτρύπης

  Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να αποτελεί μέρος του προβλήματος και να γίνει μέρος της λύσης.

  Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΕΕ για την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας σημειώνοντας ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει αναταραχή προκειμένου να αποθαρρύνει τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες από το να επενδύσουν στην περιοχή.

  Τόνισε δε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους και ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να επενδύσουν στην Αν. Μεσόγειο. 

  Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

  Μετά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, είχε συνάντηση με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

  Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  "Ήρθα εδώ για να συμβάλλω στη σωτηρία της ΔΕΗ και στο να υπάρξει πραγματική προοπτική για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άθελά της φυσικά, την τίναξε στον αέρα. Η μετοχή της έχασε 90%. Η Ernst & Young, ο ορκωτός ελεγκτής, πριν από μερικούς μήνες, είπε στην επίσημή της έκθεση, ότι η εταιρεία στους επόμενους μήνες έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να έχει λίγο πιο χαμηλούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι λέει τις τελευταίες μέρες;

  Εν πάση περιπτώσει, είμαστε εδώ για να εκπονήσουμε ένα σχέδιο σωτηρίας. Ένα σχέδιο το οποίο, είμαι βέβαιος, θα στηρίξει ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ. Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται, ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να έχει προοπτική με μεγάλα λόγια, αλλά με μια ουσιαστική πολιτική που θα εξασφαλίσει το μέλλον και της εταιρείας και των εργαζομένων. Η κυβέρνηση θα είναι αναλυτική στο σχέδιο αυτό στις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν σε λίγες μέρες στη Βουλή.

  Θέλω να πω ένα πράγμα μόνο. Υπάρχουν ορισμένοι που κατηγορούν τον Χατζηδάκη, ότι με τις δηλώσεις του για το πρόβλημα της ΔΕΗ, δήθεν, απαξιώνει την επιχείρηση και, λένε ορισμένοι, θα ρίξει και τη μετοχή της. Ας κοιτάξουν τα χαρτιά. Ας δουν όλοι αυτοί που μου ασκούν κριτική, πόσο έριξε τη μετοχή η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως είπα, την έριξε κατά 90%. Και ας δουν τι έχει συμβεί από τις ευρωεκλογές και μετά. Η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στο 1.3 ευρώ και έχει πάει στα 2.1 ευρώ. Αύξηση, μέσα σε λίγες μέρες, πάνω από 60%. Γιατί;

  Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο Μητσοτάκης και η καινούργια κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο για τη ΔΕΗ. Ας περιοριστεί λοιπόν, όσο γίνεται σε αυτό τον τόπο, η δημοκοπία. Αρκετά πληρώσαμε τα μεγάλα λόγια και τον εμφύλιο πετροπόλεμο. Ας κοιτάξουμε να κάνουμε ο καθένας τη δουλειά του. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε όλοι, αλλά ας κοιτάξουμε όλοι να είμαστε σοβαροί αν μη τι άλλο".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων