Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουλ-2019 13:52

  Τζιαμαριόλι (ESM): Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι στόχοι για το πλεόνασμα

  Τζιαμαριόλι (ESM): Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι στόχοι για το πλεόνασμα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά
   
  Να διατηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις του 2018 ζήτησε από την κυβέρνηση ο επικεφαλής του κλιμακίου του ESM Νικολά Τζιαμαριόλι, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Έκανε σαφές ότι  δεν πρέπει να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις. Και τούτο διότι διαφορετικά δεν θα διασφαλίσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και βιώσιμη ανάπτυξη.

  Δεν θα μιλούσα για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, το πλάνο είναι συνεκτικό ως έχει, είπε. Είναι πολύ δύσκολο να συζητάμε ξανά και ξανά για τους στόχους. Υπερκεράσθηκε ο στόχος τα προηγούμενα χρόνια. Άρα δεν φαίνεται να είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Επίσης είχαν υποτιμηθεί οι δημόσιες επενδύσεις και αυτό πρέπει να αλλάξει.

  Αναλυτικά, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ESM Νικολά Τζιαμαριόλι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

  - Πέρυσι εκτιμούσα ότι η Ελλάδα αν ακολουθήσει τα μονοπάτια άλλων κρατών θα γίνει ιστορία επιτυχίας. Νομίζω ότι βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι.

  - Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις συμμετοχής. Η ολοκλήρωση του προγράμματος, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το ποσό που διατέθηκε στη χώρα.  Οι προϋποθέσεις επιτεύχθηκαν.

  - Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κίνδυνοι. Κάποιοι είναι εγχώριοι κάποιοι εξωγενείς.

  - Είναι εξόχως σημαντικό να τους αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση αλλά και να μετριάσει την επίπτωση των εξωγενών κινδύνων. Κάποιοι ήδη εξελίσσονται. Για παράδειγμα με την οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις. Με τις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα οι οποιες μάλιστα εγκρίθηκαν από περισσότερα κόμματα στη Βουλή.

  - Πρέπει να υπάρχει επίσης καλή συνεργασία με τους θεσμούς. Τα πρώτα βήματα είναι θετικά.

  - Καθώς οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται, το μονοπάτι που ακολουθεί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίζεται. Πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις, να διατηρούνται οι δεσμεύσεις με βάση τις αποφασεις του Eurogroup του 2018 που συνδέονται και με τις παρεμβάσεις στο χρέος.

  - Αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις της, τότε θα οδηγηθεί σε πλήρη πρόσβαση στις αγορές και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

  - Μεταρρυθμίσεις, δεσμεύσεις και υλοποίηση συμφωνημένων θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάκαμψη και στην μόνιμη παρουσία στις αγορές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων