Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουλ-2019 08:17

  Αναπτυξιακό αντίβαρο μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο "χτίζει" το Υπουργείο Οικονομικών

  Αναπτυξιακό αντίβαρο μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο "χτίζει" το Υπουργείο Οικονομικών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το αναπτυξιακό αντιστάθμισμα και ο συνδυασμός του πακέτου φοροελαφρύνσεων με ευρύτερες οικονομικές παρεμβάσεις που θα αποδεικνύουν ότι διατηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, είναι το σημείο "κλειδί" στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χθες μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών. Αυτό που φάνηκε από τις πρώτες επαφές είναι ότι συναινούν σε μία αλλαγή του μείγματος πολιτικής, αλλά θέτουν ως όρο τη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων μέσα από το εν λόγω "αντίβαρο".

  Το μήνυμα μεταφέρθηκε χθες στις επαφές που είχε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ.  

  Στο επίκεντρο βρέθηκε η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο. Θα ξεδιπλωθεί μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι θα ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα το αποστείλει τάχιστα στους θεσμούς, ενώ κατέστη σαφές ότι θα πρόκειται για ένα ευρύτερο πακέτο το οποίο μέσα από μία σειρά παρεμβάσεις θα δίνει το στίγμα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης.

  Οι επαφές συνεχίζονται σήμερα στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist με ραντεβού του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο. 

  Η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε χθες θα συνεχίσει με δια ζώσης επαφές και εξ αποστάσεως όλο το καλοκαίρι. Η πρώτη επίσημη μάχη θα δοθεί το Σεπτέμβριο.

  Τότε οι θεσμοί θα έχουν υπολογίσει τις παρεμβάσεις που προωθεί η Αθήνα, αλλά θα υπάρχουν επίσης νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Και τούτο διότι (όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά) η υστέρηση εσόδων που παρατηρείται προς το παρόν στα στοιχεία εξαμήνου θα μπορέσει (όπως και τα προηγούμενα έτη) να ανασχεθεί και να διατηρηθεί ο στόχος του Πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019. 

  Έξοδος στις αγορές
  Διαμορφώνεται όμως και ο  σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα στο αναπτυξιακό πεδίο. Ο ΟΔΔΗΧ είναι έτοιμος για έξοδο στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου. 

  Χθες, αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη έξοδο στις αγορές για 7ετές ομόλογο, πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα και απόφαση του ΟΔΔΗΧ ο οποίος, όταν αποφασίσει τον χρόνο εξόδου, θα το κάνει με βάση το τι είναι το βέλτιστο για τη χώρα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι το ποσό ή το ύψος του επιτοκίου, αλλά η ποιότητα της έκδοσης. 

  Στόχος είναι μια ποιοτική έκδοση, για να δοθεί σήμα στις αγορές για την αξιοπιστία των ελληνικών τίτλων που με τη σειρά του θα έχει θετική επίδραση στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι αν η κίνηση του ΟΔΔΗΧ προχωρήσει τότε θα "χτιστεί" μέσα στις 10 ημέρες ένα ικανοποιητικό αφήγημα διαδοχικών κινήσεων: έκδοση εντόκου, έξοδος Εθνικής Τράπεζας στις αγορές και 7ετές ομόλογο.

  Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ χθες, ανακοίνωσε την πρόθεσή του μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αναμένεται το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών ακόμη και σήμερα.

  Στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ επισημαίνεται ότι η  Ελλάδα έχει προσλάβει τις Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για να οργανώσουν την έκδοση.

  Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες για το 2019 (απομένουν 2 δισ. ευρώ με βάση τον ανώτατο στόχο για 7 δισ. ευρώ). Ως εκ τούτου αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν πως δεν θα κρίνει το "ύψος" της έκδοσης την επιτυχία της, αλλά η ποιότητά της, όπως προαναφέρθηκε. 

  Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων το 2019 (τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο με 5ετές και 10ετές ομόλογο), με τις οποίες κάλυψε περίπου το 70% του φετινού προγράμματος δανεισμού του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων