Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουλ-2019 14:46

  Γ. Στουρνάρας: Η ΤτΕ θα εισηγηθεί σύντομα την πλήρη άρση των capital controls

  Γ. Στουρνάρας: Η ΤτΕ θα εισηγηθεί σύντομα την πλήρη άρση των capital controls
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:44

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Την πλήρη απάλειψη των capital controls, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην κυβέρνηση τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

  "Θεωρούμε ότι πλέον δεν έχουν χρησιμότητα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Στουρνάρα, στις δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν η πορεία του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας.

  Επεσήμανε επίσης ότι "για τα κόκκινα δάνεια" στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση "υπάρχουν δυο λύσεις στο τραπέζι και η κυβέρνηση θα επιλέξει την καλύτερη". Υπενθύμισε ότι το σχέδιο της ΤτΕ δεν έχει ακόμη υποβληθεί στην Κομισιόν. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά  οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια.

  Ο κ. Στουρνάρας έδειξε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τον οποίο ήδη έχει δείξει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσον αφορά στην επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης. Τοποθέτησε, δε, στην αιχμή του δόρατος την ανάγκη δημοσιονομικού χώρου, συμπληρώνοντας πως η Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι αρωγός. "Για το τραπεζικό σύστημα συμφωνήσαμε πως τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά, αλλά χρειαζόμαστε και άλλες συστημικές λύσεις. Χρειαζόμαστε όλα τα όπλα που είναι στο τραπέζι. Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει όλες οι εφικτές λύσεις να εφαρμοστούν”, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

  Επίσης, ανέφερε ότι η ΤτΕ με βάση τον θεσμικό της ρόλο θα σταθεί αρωγός στο έργο της κυβέρνησης και θα είμαστε πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουμε την κυβέρνηση.

  Εμμένει στον στόχο περί πρωτογενές πλεόνασμα στο  2,9% του ΑΕΠ φέτος, αλλά με βάση τα έως τώρα δεδομένα. Είπε όμως ότι μπορεί ο στόχος αυτός να αλλάξει, αν αυξηθούν οι προσπάθειες. Αρμόδιες πηγές εξηγούσαν ότι ο εν λόγω στόχος εξαρτάται και από τις υπόλοιπες παραμέτρους όπως για παράδειγμα την πορεία της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων και μπορεί να αναπροσαρμοσθεί ανάλογα. 

  Επίσης, επανέλαβε τις εκτιμήσεις της ΤτΕ ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στο 1,9% για το 2019.

  Όπως επισημαίνει, στο μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου κοινό συμπέρασμα της συνάντησης Μητσοτάκη-Στουρνάρα υπήρξε ότι:

  - Οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της.

  - Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων