Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουλ-2019 15:18

  Α. Γεωργιάδης: Ήρθαμε να κτίσουμε, όχι να γκρεμίσουμε

  Α. Γεωργιάδης: Ήρθαμε να κτίσουμε, όχι να γκρεμίσουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  "Δεν ερχόμαστε για να γκρεμίσουμε, αλλά να χτίσουμε. Να εφαρμόσουμε την εντολή του ελληνικού λαού και να υλοποιήσουμε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού", είπε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια τελετής παραλαβής του υπουργείου από τον Γιάννη Δραγασάκη.

  Όπως είπε, στόχος είναι η γρήγορη αντιστροφή του οικονομικού κλίματος και η διασφάλιση του περιβάλλοντος για αύξηση του ΑΕΠ, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για κοινωνική συνοχή. Σημείωσε: "Δεν απαξιώνω το έργο των προκατόχων μου, πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες έτυχαν της δική μας συναίνεσης. Εύχομαι και εγώ να έχω την ίδια αντίστοιχη συναίνεση στο μέλλον από την αντιπολίτευση".

  Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του που βρίσκονται λίγο πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή να τις προωθήσει. "Όλες θα τις εξετάσουμε και σε αυτά που έχουμε συμφωνία δεν έχουμε λόγο για να τις σταματήσουμε. Το κράτος έχει συνέχεια", είπε.

  Ανέφερε ότι στόχος είναι να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας: "Δεν εξαντλείται στο δικό μας υπουργείο η Ανάπτυξη" και ανέφερε ότι "δεν φθάνει μόνο αυτό, χρειάζεται συντονισμός σε θέματα φορολογικής πολιτικής και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης".

  Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι "δεν ζητάμε περίοδο χάριτος, οι πολίτες δεν θα δώσουν περίοδο χάριτος". Η λέξη - κλειδί της τοποθέτησής του ήταν "ταχύτητα", ενώ αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ είπε ότι "η ευθύνη θα βαρύνει την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και η δουλειά ξεκίνησε ήδη από σήμερα", ενώ σημείωσε ότι δεν θα ξαναπάει διακοπές τα επόμενα χρόνια. 

  Ο υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία κ. Χρήστος Δήμας, από την πλευρά του, είπε: "Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά στόχος να συνεργαστούμε". Ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο κ. Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε: "Θα διαψεύσουμε όσους περιμένουν διαχωρισμούς και διακρίσεις θα δουλέψουμε με όλους μαζί και θα τιμήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε".

  Επιδιώκουμε, είπε ο ίδιος, "τη μακροοικονομική σταθεροποίηση για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, ενίσχυση της βιομηχανίας και μεταποίησης του δευτερογενούς τομέα". Ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις συμπράξεις του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, είπε: "Στόχος μας είναι το υπάρχον ΕΣΠΑ να απορροφηθεί και να γίνουν στοχευμένα οικονομικά προϊόντα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να χαραχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επόμενο ΕΣΠΑ".

  Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης είπε, από την πλευρά του, ότι "το υπουργείο έχει θέματα από τα οποία εξαρτάται η πορεία της οικονομίας". Ο πρώην υπουργός προχώρησε σε μίνι απολογισμό του έργου του και παρέδωσε το σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής στο νέο υπουργό. Σημείωσε ότι οι γενικοί γραμματείς έχουν ετοιμάσει φακέλους με ότι έχει αποφασισθεί και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

  Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, είπε: "Στο υπουργείο δεν υπάρχουν λιμνάζουσες επενδύσεις, ίσως κάποιοι λίγοι φάκελοι βρίσκονται σε καθυστέρηση σε διαδικασία αιτιολογημένης διερεύνησης." Ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του σημείωσε "δεν θα βρείτε ευκολίες ή μαγικές λύσεις αλλά εφόσον προχωρήσουν θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

  Η μετάβαση στο νέο υπόδειγμα για την ανάπτυξη δεν μπορεί να προκύψει μόνο από τις αγορές χρειάζεται συντονισμός του κυβερνητικού έργου". Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν δύο νομοσχέδια στον "προθάλαμο" του κοινοβουλίου. Το ένα είναι για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το δεύτερο για τις μικροπιστώσεις. Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του για τη μετακίνηση της υπηρεσία για την εξωστρέφεια από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Οικονομικών και σημείωσε ότι άποψη της απελθούσας κυβέρνησης είναι πως ο συντονισμός είναι το σημαντικότερο θέμα. Για το ιδιωτικό χρέος ανέφερε πως δεν είναι θέμα των Τραπεζών, αλλά είναι θέμα ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020