Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουλ-2019 08:47

  Συναντήσεις Α. Ένρια (SSM) με τη διοίκηση της ΤτΕ και τους Έλληνες τραπεζίτες

  Συναντήσεις Α. Ένρια (SSM) με τη διοίκηση της ΤτΕ και τους Έλληνες τραπεζίτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συμπίπτει η σημερινή, πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα, του επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια. Ο επικεφαλής του SSM θα έχει συναντήσεις με την εποπτεία, τη διοίκηση της ΤτΕ και τους Έλληνες τραπεζίτες και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κύπρο. 

  Από πλευράς τραπεζών, στη συνάντηση με τον κ. Ένρια θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, οι δύο αντιπρόεδροι της ΕΕΤ, Κώστας Μιχαηλίδης, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Alpha Bank, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank) και Βασίλης Ψάλτης (Alpha), καθώς και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΕΕΤ, Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

  "Kόκκινα" δάνεια, νέο επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας, εταιρική διακυβέρνηση, κατάσταση κερδοφορίας, ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας με ορίζοντα τα stress tests του 2020, θα αποτελέσουν την ατζέντα των πρώτων εκ του σύνεγγυς επαφών του επικεφαλής του SSM με τους Έλληνες τραπεζίτες και τη διοίκηση της ΤτΕ.

  Δεδομένης της αλλαγής κυβέρνησης, κεντρικό θέμα των επαφών θα αποτελέσουν οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και τα σχέδια των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. 

  Η πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρωταγωνιστήσει στις επαφές με τους τραπεζίτες. Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, καθώς την τελευταία τριετία μέχρι τον Μάρτιο του 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν περίπου κατά το ¼ και πλέον διαμορφώνονται στα 80 δισ. ευρώ, οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021.

  Το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα αποτελέσει κεντρικό σημείο των σημερινών συναντήσεων. Ήδη είναι σε εξέλιξη τα σχέδια δραστικής μείωσης των NPLs από τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, όλες οι τράπεζες έχουν ένα πλάνο για επιτάχυνση των πωλήσεων/τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και οι προτάσεις ΤΧΣ και ΤτΕ για τη συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος.

  Ο επικεφαλής του SSM αναμένεται να εστιάσει επίσης στην αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών, τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας, με έμφαση στη δημιουργία εσόδων, στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην ψηφιοποίηση και να χαράξουν τη στρατηγική τους ενόψει του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνουν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα οι τεχνολογικές και άλλες εξελίξεις.

  Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του SSM θα τονίσει την ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων