Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουλ-2019 07:53

  Χρεώσεις 2 – 3,5 ευρώ στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ

  Χρεώσεις 2 – 3,5 ευρώ στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Με χρεώσεις από 2 έως 3,5 ευρώ στις αναλήψεις μετρητών που θα πραγματοποιούν από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, θα επιβαρύνονται οι συναλλασσόμενοι από τις 22 Ιουλίου.

  Η επιβολή των χρεώσεων έρχεται κατ΄ εφαρμογή του Κανονισμού 924/2009 της Ε.Ε. που ορίζει ότι οι τράπεζες υποχρεούνται να εφαρμόζουν ενιαία τιμολόγηση στους πελάτες τους οπουδήποτε στην Ευρώπη.

  Την προοπτική της επιβολής χρεώσεων στις αναλήψεις μετρητών είχε αποκαλύψει το Capital.gr με δημοσίευμά του στις 9 Μαΐου, καθώς το θέμα είχε συζητηθεί και αποφασιστεί την προηγουμένη σε συνεδρίαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Όπως έγραφε το Capital.gr, η απόφαση των τραπεζών για την επιβολή χρεώσεων έγκειται στη χρήση του δικτύου των ATMs τραπεζών από μη πελάτες τους και στην ίση μεταχείριση με τους Ευρωπαίους πολίτες.

  Προφανώς δε, σχετίζεται με το υψηλό κόστος συντήρησης του δικτύου των ATMs (συντήρηση, κόστος εφοδιασμού, χρηματαποστολές, αποκατάσταση από βανδαλισμούς), αλλά και με την επιδιωκόμενη αύξηση των εσόδων των τραπεζών μέσω της αύξησης των προμηθειών. Σημειώνεται ότι οι προμήθειες που εισπράττουν σήμερα οι τράπεζες από τις χρεώσεις στη χρήση του δικτύου των ATMs τους ανέρχονται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ.

  Οι νέες χρεώσεις θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, οι τράπεζες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο εξαιρέσεων από τη γενικευμένη πολιτική των χρεώσεων. Και αυτό διότι, ειδικά σε ακριτικές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν ΑΤΜs όλων των τραπεζών, οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουν για αναλήψεις μετρητών το ΑΤΜ τράπεζας στην οποία δεν τηρούν απαραίτητα και τον λογαριασμό τους. 

  Οι χρεώσεις δεν πρόκειται να επιβληθούν στους πελάτες που θα χρησιμοποιούν για αναλήψεις μετρητών το δίκτυο των ATMs της δικής τους τράπεζας. 

  Ωστόσο, η τάση που διαμορφώνεται ήδη στο εξωτερικό είναι η γενικευμένη επιβολή χρεώσεων κατά τη χρήση των εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών. 

  Στη Μ. Βρετανία, ήδη από την αρχή του 2019, έγινε αλλαγή λειτουργίας σε 1.700 ΑΤΜs και άρχισαν να χρεώνουν προμήθεια στις αναλήψεις μετρητών. Η αλλαγή αφορά ΑΤΜs που λειτουργεί η εταιρεία Cardtronics – η μεγαλύτερη εταιρεία λειτουργίας μηχανημάτων στη Μ. Βρετανία –, η οποία προειδοποίησε το συναλλακτικό κοινό για το ενδεχόμενο να αλλάξει τις χρεώσεις και σε άλλα 1.000 μηχανήματα αυτόματων αναλήψεων τους επόμενους μήνες.

  Μία άλλη εταιρεία παροχής μετρητών, η NoteMachine εξετάζει να μετατρέψει σε μηχανήματα επί πληρωμή τα 4.000 από τα 7.000 ΑΤΜs του δικτύου της.

  Αυτή τη στιγμή στη M. Βρετανία υπάρχουν περίπου 52.000 ΑΤΜs που δεν χρεώνουν για τις υπηρεσίες τους, ωστόσο εκτιμάται ότι αυτό το νούμερο μπορεί να μειωθεί περισσότερο από 10% μέσα στους επόμενους μήνες.
   
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ