Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιουν-2019 21:03

  Έρχεται νέος διπλός προϋπολογισμός – Η παγίδα για εισπρακτικά μέτρα

  Έρχεται νέος διπλός προϋπολογισμός – Η παγίδα για εισπρακτικά μέτρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά, 

  Η "λυπητερή" για τη δημοσιονομική επίπτωση της άκρατης παροχολογίας της απερχόμενης Κυβέρνησης δεν θα… "καταβληθεί" φέτος αλλά το 2020. Δηλαδή θα εγγράφεται στο νέο προϋπολογισμό. 

  Ο λόγος για μία αρνητική "παρακαταθήκη" την οποία θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη της 7ης Ιουλίου. 

  Συνδέεται άμεσα με μία ακόμα εκκρεμότητα: το οικονομικό επιτελείο θα έπρεπε να έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες και στη Βουλή τον νέο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο παρά το γεγονός ότι εξήγγειλε και παρουσίασε δύο φορές το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας.

  Έτσι, τον Σεπτέμβριο η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει και να στείλει στους θεσμούς έναν διπλό προϋπολογισμό: το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου (7/10), αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020 – 2023, δηλαδή τον πολυετή προϋπολογισμό.

  Εκτροπή

  Προς το παρόν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για το 2019 (σ.σ. ρύθμιση 120 δόσεων, παρεμβάσεις στις συντάξεις και μείωση ΦΠΑ), προκαλούν τέτοιο δημοσιονομικό κόστος ώστε να υπάρχει παρέκκλιση από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, λόγω της  Ενισχυμένης Εποπτείας στην οποία θα υπάγεται η χώρα για τουλάχιστον ακόμα τρία χρόνια με βάση τη συμφωνία του 2018, εκτιμάται ότι υπάρχει η υποχρέωση λήψης συμπληρωματικών δημοσιονομικών μέτρων. 

  Σημειώνεται ότι οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν ότι τα διορθωτικά μέτρα λαμβάνονται τον επόμενο χρόνο από αυτόν κατά τον οποίο διαπιστώθηκε το πρόβλημα (με στόχο τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους). Άρα αποκλίσεις του 2019 θα απαιτήσουν μέτρα στον προϋπολογισμό του 2020…

  Το "καμπανάκι" για την ελληνική δημοσιονομική κατάσταση ήχησε και κατά τη χθεσινή δεύτερη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού το μήνα Μάιο. Οι δαπάνες εμφανίζονται αυξημένες ακριβώς λόγο των κυμάτων παροχών που προηγήθηκαν ενώ καταγράφεται υστέρηση φορολογικών εσόδων σε συγκεκριμένες κατηγορίες φόρων. 

  Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις εγχώριων φορέων. Εκτιμούν ότι φέτος δεν πρόκειται να επαναληφθεί το φαινόμενο των υπέρ – πλεονασμάτων, μειώνοντας έτσι το δημοσιονομικό περιθώριο το οποίο επικαλέστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει στις προεκλογικές της παροχές. 

  Νέος έλεγχος

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προχωρήσει σε νέα εκτίμηση της κατάστασης μετά τις εκλογές, αφού θα έχει διαθέσιμα τα στοιχεία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Και τούτο με δεδομένο ότι πέρα από τα δημοσιονομικά μέτρα παίζει ρόλο και το αν υπάρχουν αποδείξεις για τη βούληση να προχωρήσει η χώρα με ταχύ ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει στον "πάγο" το τελευταίο διάστημα.

  Παράλληλα, αναμένονται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον μήνα Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτά θα αποτυπωθεί η επίδραση του τουρισμού στην οικονομία και στα έσοδα. 

  Επίσης αναμένεται να φανεί από τα ίδια στοιχεία αν θα επιταχυνθεί (ή όχι) το επόμενο διάστημα η προσέλευση στη ρύθμιση 120 δόσεων που παρουσιάζει "καθίζηση", αλλά και αν θα υπάρχει κύμα μετακίνησης από παλαιές ρυθμίσεις οφειλών (σ.σ. κάτι το οποίο σύμφωνα με τους θεσμούς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει επιπλέον πλήγμα στα κρατικά ταμεία και στα πλεονάσματα).

  Σε κάθε περίπτωση, μία πρώτη εικόνα για την πορεία της οικονομίας θα δοθεί στο περιθώριο του Economist που λαμβάνει χώρα μετά τις 15 Ιουλίου. Tα επίσημα ραντεβού ξεκινούν στις 5 Σεπτεμβρίου όταν λαμβάνει χώρα το Εuroworking Group.

  Εκεί θα γίνει ο πρώτος επίσημος απολογισμός ενώ θα προετοιμάσει το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου μετά από το οποίο - προς το παρόν - προσδιορίζεται η έλευση των δανειστών στην Αθήνα. Όλα αυτά βέβαια διαμορφώνονται με βάση το σενάριο της άμεσης δημιουργίας νέας κυβέρνησης και όχι ενός νέου εκλογικού κύκλου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ