Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιουν-2019 08:14

  Κρας-τεστ για παροχολογία και δημοσιονομικές "τρύπες" στο Λουξεμβούργο

  Κρας-τεστ για παροχολογία και δημοσιονομικές "τρύπες" στο Λουξεμβούργο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά
   
  Το θέμα "Ελλάδα" δεν υπάρχει επισήμως στις δύο μεγάλες συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που λαμβάνουν χώρα αυτή την εβδομάδα στο Λουξεμβούργο. Ατύπως ωστόσο, θέμα θα προκύψει.

  Ο λόγος για τη Σύνοδο του Eurogroup που θα γίνει την Πέμπτη και τη Σύνοδο του Ecofin που θα ακολουθήσει μία μέρα μετά. Tο ελληνικό ζήτημα με τη δημοσιονομική τρύπα των 2,5-3 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις αναμένεται να συζητηθεί δύο φορές.

  Την Παρασκευή συνεδριάζει το Ecofin. Δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

  Σε αυτό το επίπεδο θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου". Δηλαδή το πακέτο των εκθέσεων που ανακοινώθηκαν μαζί με αυτή για την ενισχυμένη εποπτεία στις 5 Ιουνίου και περιλαμβάνουν το σύνολο τον Ελληνικών ανοικτών μετώπων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και μία σύνοψη των δημοσιονομικών ευρημάτων για την Ελλάδα: δηλαδή της τρύπας άνω του 1% του ΑΕΠ ετησίως που εκτιμάται από τα κοινοτικά όργανα ότι προκαλεί η "παροχολογία" της Κυβέρνησης.

  Μία μέρα πριν, τη σύνοδο του Eurogroup υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ζητήσουν (στο περιθώριο της συνάντησης) εξηγήσεις το Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο ΥΠΟΙΚ έχει διαμηνύσει ότι θα παρευρεθεί (σ.σ. ο υπουργός οικονομικών δεν παρευρέθηκε στην στο Eurogroup του Μαΐου καθώς, όπως ο ίδιος είπε, δεν είχε θέμα Ελλάδα αλλά και λόγω των επερχόμενων εκλογών).

  Η έκθεση που θα παρουσιαστεί/εγκριθεί στο Ecofin ουσιαστικά δίνει "ραντεβού” με την επόμενη κυβέρνηση το Σεπτέμβριο. Τότε θα εξεταστούν εκ νέου οι τρύπες που έχουν προκληθεί τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο.

  Στόχος τότε θα είναι η λήψη διορθωτικών μέτρων αλλά και η ανάληψη νέων δεσμεύσεων οι οποίες θα εμποδίζουν την τότε κυβέρνηση (που θα προκύψει από τις εκλογές) να ακολουθεί την τακτική της υπο-εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πεδίο των δαπανών ούτως ώστε να "συντηρεί" τα πλεονάσματα. Ο λόγος για ένα ζήτημα για το οποίο ασκήθηκε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα.

  Σημειώνεται ότι το θέμα της άτυπης στάσης πληρωμών (και επενδυτικών) ανάγεται από την Κομισιόν σε έναν από τους μεγάλους κινδύνους για την ανάπτυξη αλλά και για τη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων. Το άλλο ζήτημα στην πλευρά των δαπανών που εγκυμονεί κινδύνους είναι οι οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες. Δεν μειώθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρχουν νέοι στόχοι αποπληρωμής τους και κυρίως μη δημιουργίας νέων που επηρεάζουν άμεσα τα πλεονάσματα.

  Η πρόταση απόφασης
  Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την Ελλάδα περιλαμβάνονται και μία σειρά από συστάσεις πολιτικής για να μειωθούν μεγάλες ανισορροπίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία (οι οποίες συνδέονται και με τα 22 προαπαιτούμενα της ενισχυμένης εποπτείας τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα. Πλέον, θα κριθεί για αυτά η επόμενη κυβέρνηση.

  Στην πρόταση συστάσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου η οποία θα κατατεθεί και θα πρέπει να εγκριθεί από το Εcofin την Παρασκευή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

  · Η Επιτροπή εκτιμά ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων θα υπερβεί το 1,0 % του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα έτη.

  · Εκτιμάται επίσης ότι η έγκριση αυτών των νέων μέτρων θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, όπως παρακολουθείται βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας.

  · Τα νέα μέτρα αναμένεται να μειώσουν το διαρθρωτικό ισοζύγιο, εγείροντας ανησυχίες ως προς την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου το 2020.

  · Το φθινόπωρο του 2019, θα πραγματοποιηθεί επαναξιολόγηση που θα περιλαμβάνει αναθεώρηση του εφαρμοστέου δείκτη αναφοράς για τον ρυθμό αύξησης των καθαρών δαπανών το 2020.

  · Το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να παραμείνει σε καθοδική πορεία, αλλά ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους. Αυτό θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το φθινόπωρο ως αποτέλεσμα των εν λόγω νεοεγκριθέντων μέτρων.

  · Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει να θεσπίζει μέτρα για την αντιμετώπιση πηγών ή πιθανών πηγών μακροοικονομικών ανισορροπιών, εφαρμόζοντας παράλληλα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ