Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 08-Ιουν-2019 16:00

  Νέα δίμηνη αναβολή στην εκκαθάριση των εισφορών του 2018

  Νέα δίμηνη αναβολή στην εκκαθάριση των εισφορών του 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Με δίμηνη καθυστέρηση, λόγω των επικείμενων πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, θα έρθουν τα τελικά "χαράτσια" του 2018. Η κυβέρνηση, φοβούμενη "αντιδράσεις", μεταθέτει την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών για το 2018.

  Έτσι, οι επαγγελματίες θα μάθουν τις τελικές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση το εισόδημα το οποίο δήλωσαν το 2017, τον ερχόμενο Ιούλιο. Συνεπώς, θα κληθούν να αρχίσουν την εξόφλησή τους από τα τέλη του εν λόγω μήνα.

  Αυτό αναφέρουν ως βασικό σενάριο καλά πληροφορημένες πηγές του "Κ" από τον ΕΦΚΑ, εξηγώντας πως ο υπολογισμός των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2017 και ο συμψηφισμός τους με τις εισφορές που υπολογίστηκαν με βάση το εισόδημα του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός και τα "ραβασάκια" με τις τελικές περσινές οφειλές θα εμφανιστούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσα Ιουλίου...

  Παρενέργειες στη ρύθμιση

  Η εν λόγω "προεκλογική" απόφαση έχει σοβαρές παρενέργειες και στη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, για την οποία έχει ήδη ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Και αυτό γιατί, όπως έχει ήδη επισημάνει το "Κ", οι οφειλέτες θα πρέπει είτε να ρυθμίσουν τα προσωρινά χρέη (υπολογισμένα με βάση το εισόδημα του 2017) και έπειτα να αλλάξουν τη ρύθμιση, είτε να πληρώσουν τις διαφορές που προκύπτουν από τα χρεωστικά υπόλοιπα που θα προκύψουν από την τελική εκκαθάριση, είτε να περιμένουν την τελική εκκαθάριση και έπειτα να τα ρυθμίσουν...

  Στελέχη του υπ. Εργασίας με τα οποία ήρθε σε επαφή το "Κ" αποδίδουν αυτή τη δίμηνη καθυστέρηση (πέρσι η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 είχε ολοκληρωθεί για τη μεγαλύτερη μερίδα των μη μισθωτών ήδη από τον Μάιο) στον μεγάλο όγκο εργασιών του αρμόδιου φορέα, δηλαδή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Ωστόσο, άλλες πηγές του "Κ" στα Ταμεία βλέπουν πίσω από αυτήν την παράταση τη βούληση της κυβέρνησης να μην έρθει προεκλογικά σε σύγκρουση με τους επαγγελματίες, υπό την απειλή της απώλειας της ασφαλιστικής ενημερότητας και ικανότητας.

  Οι επαγγελματίες για τους οποίους φτάνει τον ερχόμενο μήνα η ώρα του "λογαριασμού" είναι εκείνοι που είτε δεν κατέβαλαν καμία εισφορά πέρσι, είτε κατέβαλαν ένα ποσό "έναντι" οφειλών, είτε –τέλος– κατέβαλαν εισφορές κατώτερες από εκείνες που θα έπρεπε με βάση το  εισόδημα του 2017, καθώς αρχικά είχαν υπολογιστεί με βάση το εισόδημα του 2016. Στην τελευταία κατηγορία υπόχρεων επαγγελματιών ανήκουν όσοι δήλωσαν το 2017 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το εισόδημα του 2016.

  Σε 5 δόσεις η εξόφληση

  Για τις τρεις παραπάνω κατηγορίες αυτασφαλισμένων θα προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, το οποίο πρέπει να εξοφληθεί σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές.

  Η πρώτη δόση αναμένεται πως πρέπει να καταβληθεί τέλος του ερχομένου Ιουλίου, ενώ η τελευταία στα τέλη του ερχόμενου Νοεμβρίου.

  Οι εν λόγω οφειλέτες θα πρέπει "πάση θυσία" να καταβάλουν τις εκκαθαρισμένες εισφορές του 2018 παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές. Διαφορετικά, δεν θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, ούτε ασφαλιστικοί ικανοί (δηλ. θα χάσουν την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

  Και όχι μόνο αυτό, αλλά αν πριν από την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων των εκκαθαρισμένων εισφορών του 2018 κάποιος επαγγελματίας έχει εντάξει τις προ του 2018 (π.χ. του 2017, του 2016 κ.λπ.) οφειλές του στη ρύθμιση των 120 δόσεων και δεν πληρώνει κάθε μήνα –για το διάστημα Ιουλίου-Νοεμβρίου 2019– τη μηνιαία δόση για την εξόφληση των εκκαθαρισμένων εισφορών του 2018, τότε θα χάσει τη ρύθμιση αυτή.

  Τι ισχύει για τα πιστωτικά υπόλοιπα

  Αν, από την άλλη πλευρά, το υπόλοιπο προκύψει αρνητικό (πιστωτικό), αυτό θα πρέπει να επιστραφεί στον δικαιούχο του. Δεν θα επιστραφεί μόνο στις εξής περιπτώσεις:

  - Αν έχει παλιότερες οφειλές.

  - Αν το πιστωτικό υπόλοιπο δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ, θα παραμείνει στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου.

  - Αν ο ίδιος δικαιούχος του πιστωτικού υπολοίπου επιλέξει να το "αποταμιεύσει" στον λογαριασμό του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ