Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Ιουν-2019 18:05

  Χωρίς Χουλιαράκη σήμερα το Euroworking Group

  Χωρίς Χουλιαράκη σήμερα το Euroworking Group
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Δεν μετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το στέλεχος το οποίο παραδοσιακά εκπροσωπεί τη χώρα στην εν λόγω συνεδρίαση των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ όλων των κρατών της ευρωζώνης δεν μετέχει στην σημερινή συνεδρίαση που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες. 

  Την Ελλάδα εκπροσωπεί μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

  Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία σημαντική σύνοδο καθώς από αυτή θα περάσουν προς επικύρωση οι ανακοινώσεις που θα γίνουν την Τετάρτη από την Κομισιόν αναφορικά με την πορεία των οικονομιών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

  Θα ανακοινωθεί δηλαδή το πακέτο των εκθέσεων για την Ελλάδα  το οποίο περιλαμβάνει την εκτίμηση της Κομισιόν για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ περίπου φέτος λόγω των παροχών Τσίπρα και τις πολύ μεγάλες αποκλίσεις από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, του δημοσίου, των τραπεζών, της απομείωσης των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες κλπ.

  Επισήμως δεν υπάρχει θέμα Ελλάδα ούτε στη σημερινό Σύνοδο του EWG ούτε στο Eurogroup που θα ακολουθήσει στις 13 Ιουνίου. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες διαπραγματευτικές πηγές, ότι θα υπάρξει συζήτηση στο "περιθώριο" και για τα ανοιχτά οικονομικά θέματα αλλά και για το πώς θα αντιμετωπιστεί λεκτικά το ζήτημα των ανακοινώσεων της Τετάρτης. Και τούτο καθώς στόχος είναι να αποτυπωθεί το πρόβλημα που δημιουργείται, αλλά μην θεωρηθεί ότι υπάρχει πολιτική παρέμβαση σε προεκλογική περίοδο.

  Σημειώνεται ότι οι θεσμοί θα έπρεπε κανονικά να συζητήσουν σήμερα και το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάτι το οποίο αναβάλλεται λόγω των αποκλίσεων στις μετα-προγραμματικές δεσμεύσεις της χώρας.

  Διαβάστε ακόμη:
  Σκληρό μήνυμα Θεσμών για την παροχολογία και την εκτροπή στην οικονομία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ