Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Μαϊ-2019 08:12

  Το πετρέλαιο θέρμανσης κρατά ζωντανή την αγορά καυσίμων

  Το πετρέλαιο θέρμανσης κρατά ζωντανή την αγορά καυσίμων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ο βαρύς χειμώνας και ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες που συνεχίστηκαν μέχρι και τον Απρίλιο έφεραν αύξηση ρεκόρ στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και έφερε θετικό πρόσημο συνολικά για τις πωλήσεις καυσίμων στην αγορά.

  Η ανάλυση των επιμέρους μεγεθών, πάντως δείχνει υποχώρηση στα καύσιμα κίνησης, η οποία ωστόσο ισοσκελίζεται από την αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και οδηγεί τις συνολικές πωλήσεις καυσίμων στο +4,9% (2.622.664 κυβικά) για το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2019 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

  Κινητήριος μοχλός για την αύξηση η άνοδος των πωλήσεων στο ντίζελ θέρμανσης κατά 24,8% (764.406 κυβικά) σε σχέση με πέρυσι. 

  Αντίθετα τα καύσιμα κίνησης κινήθηκαν πτωτικά με τις βενζίνες να βρίσκονται στο - 3,4% (918.008 κυβικά) και το ντίζελ κίνησης να παραμένει ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα (=0,4% ή αλλιώς 940.250 κυβικά).

  Η εικόνα αλλάζει και γίνεται ακόμη καλύτερη τον Απρίλιο καθώς βοήθησαν οι ημερομηνίες του Πάσχα και η αυξημένη κατανάλωση καυσίμων λόγω των ημερών. Οι βενζίνες για πρώτη φορά εδώ και καιρό κινήθηκαν έστω και οριακά πάνω (0,5% 252.538 κυβικά) ενώ η ίδια εικόνα και στο ντίζελ (+0,3% στα 254.576 κυβικά).

  Η μεγάλη διαφορά τον Απρίλιο ωστόσο ήρθε από το θέρμανσης καθώς φέτος είχαμε χειμώνα... διαρκείας και την άνοιξη. Έτσι το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε αύξηση ρεκόρ 63,1% (στα 97.406 κυβικά), εξέλιξη που ωφελεί όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων και φυσικά τις 4 εισηγμένες (τους διυλιστηριακούς ομίλους με παρουσία στην εμπορία ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, αλλά και τις εμπορικές Ελινόιλ και Ρεβόιλ).

  Αναλυτικά ο πίνακας με τα στατιστικά της αγοράς για το μήνα Απρίλιο και το τετράμηνο του 2019 έχει ως εξής: 


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων