Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαϊ-2019 18:21

  Δεν πλήρωσαν ούτε... ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία τον Μάρτιο

  Δεν πλήρωσαν ούτε... ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία τον Μάρτιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρα Καδδά

  Η εξήγηση για την άνοδο των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες τον Μάρτιο, για 3ο συνεχή μήνα στα 2,2 δισ. ευρώ (Δήμοι και νοσοκομεία δημιουργούν νέα 'φέσια') δόθηκε σήμερα. Νέα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ αποκαλύπτουν ότι οι πληρωμές του "ευρύτερου" δημοσίου (Ταμείων, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, Νοσοκομείων) προς ιδιώτες ήταν μόνο 47,3 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

  Επιπλέον, οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος προς τους εν λόγω φορείς ήταν "αρνητικές". Δηλαδή επέστρεψαν λεφτά στα κεντρικά ταμεία.

  Ειδικά στα ασφαλιστικά ταμεία (που οφείλουν 622 εκατ. ευρώ), τον Μάρτιο οι πληρωμές ήταν μηδενικές. Μεταφέρθηκε μάλιστα ποσό 67,5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Από αυτό "πληρώθηκαν" 57,5 εκατ. ευρώ. Μηδενικές ήταν και οι επιστροφές φόρου όλο το 2019.

  Σημειώνεται ότι η άνοδος που συνεχίσθηκε -για τρίτο μήνα- στις οφειλές προς ιδιώτες βγάζει ουσιαστικά την Ελλάδα "εκτός" του σχετικού  μετα-προγραμματικού στόχου για τον οποίο θα κριθεί στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγηση (σταθερή απομείωσή τους το α’ τρίμηνο).

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 125 εκατ. σε ένα μήνα και κατά 265 εκατ. ευρώ από τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Το σύνολο των οφειλών ξεπέρασε τα 2,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

  Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από τον Δεκέμβριο του 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ