Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Μαϊ-2019 20:47

  Ρέγκλινγκ: Πιθανή σημαντική απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του 2019 λόγω των παροχών

  Ρέγκλινγκ: Πιθανή σημαντική απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του 2019 λόγω των παροχών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.34

  της Δήμητρας Καδδά

  Σε αιχμηρές τοποθετήσεις για τις παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση προέβη ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup.

  Εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή σημαντική απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του 2019 λόγω των παροχών και για ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων με τον προϋπολογισμό του 2020.

  "Είχαμε μία σύντομη συζήτηση για την Ελλάδα σχετικά με την ανακοίνωση των μέτρων. Κάποια από αυτά έχουν ήδη εφαρμοστεί και ανησυχούμε. Δεν έχουμε πλήρη αποτίμηση αλλά η προκαταρκτική μας αξιολόγηση δείχνει ότι με αυτά τα μέτρα μπορεί να υπάρξει σημαντική απόκλιση από τον φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5%". Όπως είπε υπάρχει ανησυχία και για τη σύνθεση αυτών των μέτρων "τα οποία δεν είναι φιλικά ως προς την ανάπτυξη".

  Ωστόσο, ο επικεφαλής του ESM, σε δεύτερη τοποθέτησή του "λείανε" τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη αποτίμηση ότι χάνεται φέτος ο δημοσιονομικός στόχος. Πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιρρήσεις από ευρωπαϊκά κράτη αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ενώ προέβη επίσης σε προειδοποίηση για την αντίδραση της αγοράς ομολόγων.

  Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα διατήρησε τον δημοσιονομικό στόχο για φέτος, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες από την πλευρά μας αν τα μέτρα τα οποία υιοθετήθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο τις τελευταίες ημέρες είναι συμβατά με αυτόν τον στόχο. Επί του παρόντος δεν θα έλεγα ότι έχουν αμφισβητήσει τον φετινό δημοσιονομικό στόχο". 

  Ο Ρέγκλινγκ στάθηκε και στην αύξηση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα, λέγοντας πως η αύξηση των κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο το τελευταίο διάστημα, είναι ορατή και στην Ευρώπη, "για τις χώρες που υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με την οικονομική πολιτική και τις οικονομικές εξελίξεις και ένα παράδειγμα αυτού είναι η Ελλάδα όπου έχουμε δει τα spread να αυξάνονται κατά σχεδόν 50 μονάδες βάσης τις τελευταίες εβδομάδες". 

  Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, στην εισαγωγικού του τοποθέτηση δήλωσε ότι "η Ελλάδα μας ενημέρωσε για τα προσφάτως ανακοινωθέντα και νομοθετημένα μέτρα τα οποία σχετίζονται με την συμφωνηθείσα δημοσιονομική πορεία'. Όπως διευκρίνισε "σκοπεύουμε να τα συζητήσουμε τον Ιούνιο στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης της ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν". Ακόμη τόνισε ότι "η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει υπεραποδόσει στους δημοσιονομικούς στόχους, αναμένουμε οι δεσμεύσεις της με το Eurogroup να τηρηθούν ώστε η χώρα να συνεχίσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μέλλον". 

  Για το χρέος και την μείωση των πλεονασμάτων, ο πρόεδρος του Eurogroup απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μίλησε για θέμα αξιοπιστίας και επίτευξης στόχων. Είπε ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την ανάκαμψη που παρατηρήσαμε τα τελευταία χρόνια. Και εξήγησε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών συνδέεται με τη στάση της κυβέρνησης. Ωστόσο, επανέλαβε ότι "περιμένουμε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συζητήσουμε το θέμα στο Eurogroup του Ιουνίου". 

  Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην πρόταση που υπάρχει να χρησιμοποιηθούν κάποια από χρήματα του "μαξιλαριού” ρευστότητας για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά αυτό όπως είπε "θα συζητηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2020. Δεν βρίσκεται στην ατζέντα αυτή τη στιγμή". 

  Θέμα με το ΔΝΤ
   
  Για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας. Είπε όμως ότι θα απαιτηθεί έγκριση κρατών - μελών, ενώ για το αν οι πρόσφατες ανακοινώσεις θα έχουν κάποια επίπτωση υπογράμμισε ότι "αυτό μένει να φανεί"…

  Όπως τόνισε αναλυτικά, ο ίδιος τάσσεται υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ "διότι θα μπορούσε να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους αν το ακριβό τμήμα του χρέους εξοφληθεί νωρίτερα. Προκειμένου να γίνει αυτό, θα χρειαστούμε έγκριση από τα κράτη μέλη του EFSF και του ESM και το αν τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν επιπτώσεις σε αυτό, μένει να φανεί". 

  Μοσκοβισί: Είναι πιθανό να υπάρχει σημαντικός δημοσιονομικός αντίκτυπος
   
  Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επίτροπος Μοσκοβισί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Ωστόσο είπε ότι "πρέπει να αποτιμηθούν". Εξήγησε λοιπόν ότι "είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεργάζονται με τις αρχές των θεσμών" για να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ.

  Όπως δήλωσε αναλυτικά: "Βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης των πρόσφατων μέτρων και το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης θα περιληφθεί στην επόμενη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας. Εξετάζουμε και τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων καθώς επίσης και το πώς θα επηρεάσουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. 

  Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, επομένως η απόφαση του σχεδιασμού της φορολογικής πολιτικής και της πολιτικής δαπανών, εναπόκειται στις ελληνικές αρχές, ωστόσο στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε βασικούς δημοσιονομικούς στόχους και στην εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμιστικών μέτρων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις όπως και συνέπειες για τον στόχους που έχουν συμφωνηθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα".

  Ο Επίτροπος εξήγησε μάλιστα ότι το θέμα Ελλάδα τέθηκε με ελληνική πρωτοβουλία (σ.σ. του κ. Χουλιαράκη αφού ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μετείχε στη σύνοδο). Όπως επισημαίνει ο Επίτροπος το θέμα Ελλάδα "δεν ήταν στην ατζέντα αλλά τελικά το θέμα τέθηκε γιατί ο κ. Χουλιαράκης ήθελε να παρουσιάσει το πακέτο"…

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ