Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Μαϊ-2019 17:19

  Στη Βουλή η τροπολογία για την "13η σύνταξη"

  Στη Βουλή η τροπολογία για την "13η σύνταξη"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:54

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου "Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις" η τροπολογία για την 13η σύνταξη.

  Πρόκειται για την εξαγγελία την οποία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει την καταβολή, από φέτος, μίας μόνιμης επιπλέον ''σύνταξης'' (πέραν των 12 συντάξεων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι κάθε χρόνο), η οποία κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης καθενός συνταξιούχου. Στο 100%  της μηνιαίας κύριας σύνταξης θα ανέρχεται η 13η σύνταξη για όσους παίρνουν σύνταξη έως 500 ευρώ, στο 70% για συντάξεις 501-600 ευρώ, στο 50% για συντάξεις 601 -1000 ευρώ και στο 30% για συντάξεις άνω των 1001 ευρώ.

  Το ''καθαρό'' (δηλ. μετά φόρων και εισφορών) δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 830 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως δικαιούχοι δεν θα είναι μόνο οι συνταξιούχοι   (δηλαδή οι δικαιούχοι σύνταξης γήρατος, αναπηρίας αλλά και χηρείας) αλλά και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα από το κράτος. Έτσι δεν θα επιβαρυνθεί μόνο ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ, αλλά και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εξάλλου, όποιος παίρνει πάνω από μία κύρια σύνταξη, θα λάβει 13η σύνταξη υπολογισμένη με βάση το άθροισμα των συντάξεων του. Επίσης η 13η σύνταξη των δικαιούχων συνταξιούχων θα επιβαρυνθεί με την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (υπέρ ΑΚΑΓΕ), τις εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ, αλλά και φόρους.  Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφισθεί η εν λόγω τροπολογία τις αμέσως επόμενες μέρες, έτσι ώστε η καταβολή της ''13ης σύνταξης'' να γίνει πριν τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, δηλαδή πρακτικά έως την Παρασκευή 24 Μαΐου.

  Συγκεκριμένα, με την τροπολογία :

  1. Χορηγείται στους δικαιούχους κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος, δέκατη τρίτη (13η) σύνταξη. Την ανωτέρω σύνταξη δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη την 1η Μαΐου του έτους χορήγησής της καθώς και όσων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία. Δικαιούχοι της σύνταξης αυτής είναι και οι οριζόμενοι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

  2. Το ποσό της εν λόγω σύνταξης καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ως εξής:

  α) Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%.
  β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%.
  γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%.
  δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.
  Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.

  3. Η 13η σύνταξη είναι ακατάσχετη, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π., υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

  4. Δύναται με Κοινή Υπουργική Απόφαση να αυξάνονται τα ανωτέρω ποσοστά, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της σύνταξης και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την  εφαρμογή της ρύθμισης.

  Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση "μετά τον Αύγουστο του 2018, η χώρα βρίσκεται σε μία νέα εποχή με άλλες δημοσιονομικές δυνατότητες και ευρέα περιθώρια οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας. Μετά από 8 έτη ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει οριστικά κλείσει, ένας κύκλος που σημαδεύτηκε από την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόστηκε ιδίως την περίοδο 2010-2014. Η εσωτερική υποτίμηση, όπως αυτή υλοποιήθηκε με ραγδαίες μειώσεις μισθών και συντάξεων, οδήγησε τους συνταξιούχους της χώρας στην απώλεια μεγάλων τμημάτων των εισοδημάτων τους.

  Με τη δημοσιονομική ισορροπία που επιτεύχθηκε και την οικονομική ανάκαμψη που σημειώνεται από το 2017 και μετά, η Ελληνική Κυβέρνηση είναι σε θέση να αλλάξει τον χάρτη της οικονομικής πολιτικής που ασκεί και να ενισχύει με τις παρεμβάσεις της τα εισοδήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

  Μεγάλο βήμα προς την ίδια κατεύθυνση αποτελεί και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεταρρύθμιση του ν. 4387/2016 (Α' 85).

  Στο πλαίσιο των ανωτέρω, θεσμοθετείται ως μόνιμο μέτρο η καταβολή στους συνταξιούχους της 13ης σύνταξης, με σκοπό την ενίσχυση και την επαύξηση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, των δικαιούχων επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

  Ειδικότερα, η 13η σύνταξη χορηγείται τόσο σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους όσο και σε όσους δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η 13η σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ν. 1296/1982 (Α' 128), του ν. 4093/2012 (Α' 222) και του ν. 4387/2016 (Α'85).

  Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του  αθροίσματος τους. 

  Περαιτέρω, ορίζεται ότι η 13η σύνταξη δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μάιου κάθε έτους.

  Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης κοινής απόφασης των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, με την οποία δύναται να αυξάνονται τα ποσοστά υπολογισμού της 13ης σύνταξης, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια''. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ