Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Μαϊ-2019 19:50

  Ρυθμίσεις χρεών, δυσκολότερες απολύσεις και περισσότερες προσλήψεις στο Δημόσιο

  Ρυθμίσεις χρεών, δυσκολότερες απολύσεις και περισσότερες προσλήψεις στο Δημόσιο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Δυνατότητα ρύθμισης των ασφαλιστικών χρεών σε έως 120 δόσεις, αυξήσεις των συντάξεων χηρείας, εισαγωγή της ρήτρας του "βάσιμου λόγου" απόλυσης αλλά και νέες οργανικές θέσεις στο Δημόσιο προβλέπει –μεταξύ άλλων – νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

  Συγκεκριμένα, το ν/σ προβλέπει – όπως είναι ήδη γνωστό - διατάξεις που δίνουν την ευκαιρία επανυπολογισμού των απλήρωτων εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών (σ.σ. ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ) της περιόδου 2002-2016, οδηγώντας έτσι στη μείωση των κύριων  οφειλών  (και έτσι των μελλοντικών συντάξεων), μαζί και των προσαυξήσεων και των προστίμων τους. Επίσης οι εν λόγω προσαυξήσεις και τα πρόστιμα θα "κουρευτούν" κατά 85%.

  Δεν προβλέπεται, όμως, δυνατότητα επανυπολογισμού για τα ασφαλιστικά χρέη των αγροτών και των εργοδοτών προς τα ταμεία.

  Θα υπάρχει μόνο "κούρεμα" των προσαυξήσεων τους: Κατά 100% για τα αγροτικά ασφαλιστικά χρέη και 50% -100% για τα εργοδοτικά ασφαλιστικά χρέη. Στη ρύθμιση των 120 δόσεων μπορούν, πάντως, να ενταχθούν όχι μόνο οι οφειλές του 2002-2016, αλλά και εκείνες του 2017 -2018.

  Επίσης, στο ίδιο ν/σ προβλέπεται αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις χηρείας από το 50% στο 70%, αλλά και κατάργηση του ηλικιακού ορίου των 55 ετών. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), μεσοπρόθεσμα το μέτρο αυτό – δηλαδή από φέτος έως το 2023-  θα κοστίσει 348 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των ταμείων.

  Παράλληλα, στο ν/σ περιλαμβάνεται πλήθος εργασιακών διατάξεων, η σημαντικότερη εκ των οποίων προβλέπει ότι "η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θεωρείται έγκυρη μόνο αν οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (…) έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ) μισθολόγια ή έχει ασφαλισθεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος επίκλησης και απόδειξης της συνδρομής των προϋποθέσεων έγκυρης καταγγελίας φέρει ο εργοδότης".

  Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δυσκολεύει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, προτείνει μέτρα τα οποία διευκολύνουν τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

  Έτσι, προβλέπονται διατάξεις με τις οποίες επιχειρήσεις του δημοσίου με προσωπικό πάνω από 50 άτομα υποχρεούνται να προσλαμβάνουν πρόσωπα ειδικών κατηγοριών σε ποσοστό 8% επί του συνόλου του προσωπικού τους.

  Επίσης προβλέπεται ο διορισμός ή πρόσληψη προστατευομένων ατόμων σε δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και ΝΠΙΔ σε ποσοστό 5% επί τους συνόλου του προσωπικού, χωρίς διαγωνισμό ή επιλογή.

  Εξάλλου, το ν/σ περιλαμβάνει διατάξεις για την επιπλέον μοριοδότηση των προσώπων ειδικών κατηγοριών (σ.σ.: προσαύξηση 20%). Παράλληλα, παρατείνεται ο χρόνος των συμβάσεων στο προσωπικό καθαριότητας στον ΟΑΕΔ έως και την 28η Ιουνίου 2019 (αντί της 31ης Μαίου 2019).

  Την ίδια στιγμή, συστήνονται επιπλέον 52 οργανικές θέσεις σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας που εποπτεύονται από το Υπ. Εργασίας.  Εξάλλου, προβλέπεται δυνατότητα επικουρικού προσωπικού σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας για την κάλυψη "επιτακτικών αναγκών". Και όχι μόνο αυτό, αλλά στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα παρατάσεων στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ για προσωπικό που απασχολείται στις υπηρεσίες των Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα της βίας. Επίσης ως ημερομηνία διορισμού των υπαλλήλων στα Κέντρα Κοινωνική Πρόνοιας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εκείνη που ανέλαβαν υπηρεσία.

  Παράλληλα, παρέχονται 20 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

  Διαβάστε ακόμα:
  Δώδεκα ερωτήσεις – απαντήσεις για τις 120 δόσεις στα Tαμεία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων