Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Απρ-2019 19:00

  Περικοπή κρατικών επενδύσεων και "κόκκινα" δάνεια βάζουν "φρένο" στην οικονομία

  Περικοπή κρατικών επενδύσεων και "κόκκινα" δάνεια βάζουν "φρένο" στην οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Δύο εκθέσεις που ανακοινώθηκαν σχεδόν παράλληλα, μία κυβερνητική και μία ξένου οίκου αξιολόγησης, καταλήγουν αμφότερες στο ίδιο συμπέρασμα: ότι η Ελλάδα θα έχει χαμηλότερη ανάπτυξη, κατά 2,3% φέτος.

  Μόνο που ο οίκος S&P πάει ένα βήμα παραπέρα.  "Ερμηνεύει" τις αιτίες τής εν λόγω αναπτυξιακής καθίζησης της χώρας, αλλά και κάνει σαφές ότι οι πολυαναμενόμενες αναβαθμίσεις δεν θα έρθουν αν δεν αλλάξει το αναπτυξιακό σκηνικό… 

  Η παραδοχή της κυβέρνησης και η προειδοποίηση Βρυξελλών

  Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας βάζει "φρένο" φέτος και τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την επίσημη θέση της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που εστάλη προς αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Ουσιαστικά η Ελλάδα εγκλωβίζεται σε έναν χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2% τουλάχιστον έως το 2022. Ο λόγος για μία επίδοση πολύ πιο χαμηλή από την ανάπτυξη 3%-4% που εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι απαιτείται προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στην προ κρίσης κατάσταση μέσα στα επόμενα χρόνια.

  Η ερμηνεία του S&P

  Την ερμηνεία αλλά και τις παρενέργειες της εν λόγω αναπτυξιακής "καθίζησης" που φαίνεται ότι παγιώνεται με πολλές επιπτώσεις έδωσε ο οίκος S&P. Στην ανάλυση που συνόδευε την απόφασή του να μην προχωρήσει στην -αναμενόμενη από την αγορά- αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κάνει σαφές ότι η αιτία για τη στάση του ήταν το ΑΕΠ.

  Δηλαδή δεν προχώρησε σε αναβάθμιση λόγω της αδυναμίας της χώρας να πετύχει υψηλή ανάπτυξη. Οι δύο βασικές "πληγές" που οδήγησαν στην εν λόγω κατάσταση τη χώρα σύμφωνα με τον οίκο είναι:

  1. Η υποχρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Την υποχρηματοδότηση επιβεβαίωσε προ ολίγων ημερών η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat αποδεικνύοντας ότι είναι η βασική πηγή στήριξης των πλεονασμάτων μέσω μίας μείωσης της δαπάνης κατά 2,3 δισ ευρώ το 2018. Ο οίκος S&P κάνει σαφές ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να περικόψει τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις (ΠΔΕ) προς όφελος των άλλων δαπανών (κυρίως για επιδόματα όπως λέει), είναι επιζήμια. Ασκεί κριτική και για το γεγονός ότι μεγάλη περικοπή υπήρξε και στον τομέα των δαπανών υγείας και παιδείας που έχουν μειωθεί απότομα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο από την αρχή της κρίσης, το 2009.

  2. Το πολύ μεγάλο ύψος των "κόκκινων" δανείων. Εκτιμά ότι μία ουσιαστική μείωση των NPLs θα ενίσχυε σημαντικά την πιστωτική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα. Συστήνει μια πιο αποφασιστική προσέγγιση, η οποία όμως φοβάται ότι δύσκολα θα προχωρούσε εν μέσω προεκλογικής περιόδου και έντασης. 

  Αν οι εν λόγω "πληγές" δεν επουλωθούν, θα συνεχίσουν να εμποδίζουν την ενίσχυση της ιδιωτικής δραστηριότητας και τη ροή χρηματοδότησης επενδύσεων, εκτιμά ο οίκος. Δηλαδή θα εμποδίζουν την ανάπτυξη να επιστρέψει σε υψηλά επίπεδα όπως αυτά που γνώρισε η ελληνική οικονομία πριν από την κρίση…

  Καμία αναβάθμιση αν δεν επιταχυνθεί το ΑΕΠ

  Ο οίκος υπολογίζει μάλιστα φέτος την άνοδο του ΑΕΠ και αυτός στο 2,3% κάνοντας σαφές ότι δεν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση στο επόμενο "ραντεβού" αξιολόγησης (25 Οκτωβρίου) αν έως τότε δεν υπάρξουν σημάδια επιτάχυνσης του ΑΕΠ. Διαφορετικά δεν αποκλείει ακόμη και να χειροτερεύσει τη στάση του.

  Πέρα από την ανάγκη για αύξηση των δημόσιων επενδυτικών δαπανών και για σαφή μείωση των "κόκκινων" δανείων ο οίκος S&P θέτει και ζήτημα για τη δημοσιονομική προοπτική της χώρας ζητώντας να βρεθεί σύντομα λύση για τα αναδρομικά που διεκδικούνται μέσω δικαστικών αποφάσεων. Επίσης θεωρεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση των προσλήψεων.

  Πιο απαισιόδοξοι ΤτΕ και ΙΟΒΕ

  Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πλέον παραδέχεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα φτάσει στο 2,3% (έναντι 2,5% που προέβλεπε λίγους μόνο μήνες πριν ο κρατικός προϋπολογισμός). Και τούτο ενώ ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και ο ΙΟΒΕ συμφωνούν ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι πολύ βραδύτερη: δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1,9%, εκτιμούν. Η κυβέρνηση επίσης προβλέπει ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται προς το 2% το 2022…

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ