Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Απρ-2019 12:31

  Σε δύο δόσεις η "αποπληρωμή" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

  Σε δύο δόσεις η "αποπληρωμή" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:41

  Του Γ. Αγγέλη 

  Με τον λιγότερο δυνατό "θόρυβο" θα επιχειρηθεί η δρομολόγηση της διαδικασίας προεξόφλησης του ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μετά τις συναντήσεις της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ στη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο που πέρασε. 

  Η κατ' αρχήν απόφαση προβλέπει την εξόφληση των υποχρεώσεων του 2019 – 2020 που αφορά δόσεις αποπληρωμής συνολικά 3,7 δισ. ευρώ (έχουν ήδη αποπληρωθεί 300 εκατ. από το σύνολο των οφειλών για το τρέχον έτος). 

  Η διαδικασία όπως έχει προβλεφθεί –λόγω της μεσολάβησης του Πάσχα– θα ολοκληρωθεί σε πέντε - έξι εβδομάδες. Από αυτές το τελευταίο δεκαήμερο θα αφορά την καθ' εαυτό αποπληρωμή του ΔΝΤ ενώ το προηγούμενο διάστημα αφορά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από πλευράς ESM για να δοθεί το πράσινο φως στο ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει στην εκταμίευση προς το ΔΝΤ. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η σχετική επιστολή προς τον ESM είναι πολύ πιθανό να σταλεί αυτή την εβδομάδα. 

  Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται και οι εναλλακτικές για την νέα έκδοση ομολόγου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι δύο κατευθύνσεις αφορούν είτε την επιστροφή στις αγορές με ένα τριετές ομόλογο, δεδομένων των αποδόσεων, είτε εκ νέου με έναν επταετή τίτλο που επίσης φαίνεται ότι μπορεί να γίνει δεκτός από την αγορά με πολύ καλές προϋποθέσεις. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, με πιθανότερη την εκδοχή έκδοσης επταετούς ομολόγου. 

  Ο διαχωρισμός του χρέους προς το ΔΝΤ ανάμεσα στο προς άμεση προεξόφληση χρέος και στο υπόλοιπο (περί τα 5,7 δισ. ευρώ) που θα ακολουθήσει συναρτάται με δύο βασικούς παράγοντες εκ των οποίων μόνο ο ένας αφορά στην Ελλάδα. 

  Όπως έγινε φανερό από τις συζητήσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον, η Αθήνα θέλει να προχωρήσει στη συμβολική προεξόφληση των δύο πρώτων ετών του δανείου το οποίο λήγει το 2024, προκειμένου σε πρώτη φάση να ελαφρύνει μεν τις υποχρεώσεις την τρέχουσα διετία ακόμα περισσότερο. Ταυτόχρονα όμως θέλει να "δείξει" στους θεσμικούς επενδυτές που έχουν αρχίσει να προσέχουν και πάλι το ελληνικό χρέος, ότι "δεν ενοχλείται” από την εποπτική παρουσία του ΔΝΤ τα κρίσιμα χρόνια των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. 

  Το πότε θα αρχίσει να κινητοποιείται το ΥΠΟΙΚ για την αποπληρωμή του υπολοίπου θα εξαρτηθεί από τον δεύτερο "παράγοντα” ο οποίος έχει έδρα το Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες, ήτοι τον ESM και την Κομισιόν. Και στο σημείο αυτό οι προϋποθέσεις είναι απολύτως έξω από τον έλεγχο της Αθήνας. 

  Οι αλλαγές στον ESM 

  Εάν οι εξελίξεις σχετικά με το Brexit και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών το... επιτρέψουν, στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα πρέπει να δρομολογηθούν οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν στη διεύρυνση του ρόλου του ESM σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. 

  Η δομική αυτή αλλαγή στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης είναι καθοριστική για την τύχη του ευρώ, καθώς ο συνδυασμός του "διακρατικού" νέου ESM με την "ευρωπαϊκή” ΕΚΤ, θα αποτελέσει ένα "σύστημα” που στην εσωτερική του συνάφεια θα επιτρέψει να αποκτήσει η Ευρωζώνη ένα "Θεσμό” τύπου FED.

  H μεταβολή αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς θα πρέπει να δρομολογηθεί σε συνθήκες πολιτικής και οικονομικής αστάθειας με σκοπό να προλάβει τις συνέπειες ενός νέου κύκλου κρίσης χρέους τύπου 2008... 

  Μέσα στο πλαίσιο του νέου ρόλου του ESM σε συνδυασμό με την ΕΚΤ, θα αντιμετωπισθεί και θα ενσωματωθεί το χρεωστικό υπόλοιπο της Ελλάδας, με τον ESM να μην χρειάζεται πλέον την παρουσία του ΔΝΤ στα δανειακά του προγράμματα προς τις χώρες της Ευρωζώνης, μαζί και της Ελλάδας. Σ' αυτό το πλαίσιο θα δρομολογηθεί εκτός απροόπτου και η αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του δανείου του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Που σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό μπορεί να αλλάξει και να αναβληθεί αν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, μετατεθούν, λόγω συγκυρίας, για αργότερα...   

  Διαβάστε ακόμη:
  Reuters: Αυτή την εβδομάδα το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ