Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Απρ-2019 16:30

  ΔΝΤ: Αυξήθηκαν ξανά φόροι και "χαράτσια" στην Ελλάδα το 2018

  ΔΝΤ: Αυξήθηκαν ξανά φόροι και "χαράτσια" στην Ελλάδα το 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Την 7η υψηλότερη αναλογία εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των 35 αναπτυγμένων οικονομικά κρατών έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την νέα του έκθεση Fiscal Monitor που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

  Τα βάρη που προκαλούν φόροι, ασφαλιστικές εισφορές και άλλα "χαράτσια" αυξήθηκαν από το 48,3% του ΑΕΠ το 2017 στο 49% του ΑΕΠ το 2018, ανατρέποντας την προηγούμενη πτωτική πορεία (από το 48,9% του ΑΕΠ το 2016). Και τούτο παρά την ανάπτυξη, σημάδι ότι η επιβάρυνση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις μεγάλωσε σε αξία.

  Η νέα αυτή "επίδοση" εξηγεί και το υπερπλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα για 3η χρονιά το 2018, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ με προφανείς επιπτώσεις στην αγορά: το υπολογίζει στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ.

  Σε χειρότερη θέση είναι έξι χώρες - μέλη του ΔΝΤ που περιλαμβάνονται στην "λίστα" με τα ανεπτυγμένα κράτη: το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

  Μειώθηκαν τα "βάρη" στην Ευρωζώνη

  Ο μέσος όρος των 35 ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών βρέθηκε στο 36,5% του ΑΕΠ στον δείκτη εσόδων γενικής κυβέρνησης, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 46,2% του ΑΕΠ το 2018, με τα βάρη μειωμένα (από το 47% του ΑΕΠ το 2017).

  Όσον αφορά στα υπόλοιπα "PIGS" η εικόνα είναι πολύ διαφορετική, με την Κύπρο να καταγράφει έσοδα γενικής κυβέρνησης το 2018 στο 39,6% του ΑΕΠ, αλλά και  την Ιρλανδία (γνωστή για την πολιτική χαμηλών φορολογικών συντελεστών) να έχει έσοδα ίσα με το 25,8% του ΑΕΠ. Στην Πορτογαλία τα έσοδα φτάνουν στο 43% του ΑΕΠ.

  Αναφορικά με τις προβολές για το μέλλον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι τα έσοδα θα μειωθούν κατά 5% του ΑΕΠ έως το 2024 στην Ελλάδα, υποχωρώντας στο 44% του ΑΕΠ. Με βάση αυτή την εκτίμηση τα "βάρη" θα υποχωρήσουν οριακά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης ο οποίος τότε υπολογίζεται στο 45,4% του ΑΕΠ. Η μείωση θα ξεκινήσει από φέτος με τα έσοδα να υπολογίζονται στο 47,5% του ΑΕΠ και στο 46% του ΑΕΠ το 2020.

  Πρωτογενές πλεόνασμα

  Στην έκθεση Fiscal Monitor που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο της κορύφωσης των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον το Ταμείο διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου της Ελλάδας. Υπολογίζει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και την σταδιακή μείωση του στην συνέχεια (σύμφωνα με τους όρους της Ενισχυμένης Εποπτείας) στο 3% το 2023 και στο 2,8% του ΑΕΠ το 2024.

  Τα πρωτογενή πλεονάσματα στηρίζονται λοιπόν σε πολύ υψηλά έσοδα που αντισταθμίζουν τις (επίσης πολύ υψηλές) δαπάνες.  Η δαπάνη γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας το 2018 διαμορφώθηκε στο 48,6% του ΑΕΠ (αυξημένη από 47,3% το 2017). Είναι η έκτη υψηλότερη μεταξύ των 35 "ανεπτυγμένων" οικονομιών, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 46,2%.

   Η προοπτική μείωσης των δαπανών σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα γίνει ορατή από φέτος (στο 47,7% του ΑΕΠ), ενώ το 2024 υπολογίζονται στο 44,7% του ΑΕΠ.

  Μείωση του χρέους

  Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και για το χρέος γενικής κυβέρνησης.

  Υπολογίζεται ότι το χρέος γενικής κυβέρνησης από το 179,3% του ΑΕΠ το 2017 και το 183,3% το 2018 (σ.σ. είναι γνωστό ότι αυξήθηκε λόγω του μαξιλαριού διαθεσίμων του ESM), θα αποκλιμακωθεί στο 174,2% φέτος και στο 143,2% το 2024.

  Παλαιά στοιχεία

  Σημειώνεται πάντως ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι σχετικά παλαιά. Όπως το ίδιο αναφέρει ότι έχει λάβει τελευταία φορά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών το Φεβρουάριο και αφορούν δημοσιονομικά στο 11μηνο του 2018.

  Άλλωστε και χθες στην αντίστοιχη έκθεση World Economic Outlook που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι προβλέψεις του Ταμείου είχαν δομηθεί με βάση παλιά στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης το 2018. Οι ανακοινώσεις δεν ενσωματώνουν την επίσημη κοινοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 1,9%.

  Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί αύριο για την Ουάσιγκτον, όπως ο ίδιος δήλωσε νωρίτερα. Προανήγγειλε εκ νέου την πρόθεση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου με το ΔΝΤ και εκτίμησε ότι οι υπόλοιποι δανειστές θα συμφωνήσουν. Ανέφερ δε ότι "πάντα ελπίζεις ότι και οι πολιτικοί θα έχουν μία βάση ορθολογισμού", παραδεχόμενος εμμέσως ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από κράτη – μέλη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ