Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Απρ-2019 12:00

  Γιατί το ΔΝΤ θέλει επίσπευση "προ-εξόφλησης" του δανείου του

  Γιατί το ΔΝΤ θέλει επίσπευση "προ-εξόφλησης" του δανείου του
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  "Η επιτυχής παρουσία και συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα επιβεβαιωθεί από την επίσπευση της σταδιακής προεξόφλησης του δανείου...” σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ στον οποίο απευθύνθηκε το capital.gr προκειμένου να διευκρινισθεί η στάση του Ταμείου απέναντι στο επικείμενο αίτημα του ΥΠΟΙΚ.

  Το Ταμείο σύμφωνα με τις "διευκρινίσεις” αυτές, εκτιμά ότι η σταδιακή επίσπευση απόσυρσής του, επιβεβαιώνει την επιτυχία της παρέμβασής του στην μακράς διάρκειας προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικονομίας... Και για τον λόγο αυτό, όπως συνέβη με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αυτή που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και δημόσια στην διάρκεια των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

  H σχετική διαδικασία προβλέπει την αποστολή επιστολής με το συγκεκριμένο αίτημα προς τον ESM και αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με αρχικό στόχο, όπως ο ίδιος ο κ. Ρέγκλιγκ  παραδέχθηκε 3,5 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 9,5 δισ. ευρώ του υπολοίπου του δανείου από το ΔΝΤ. Να σημειωθεί ότι το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου αυτού στην σημερινή συγκυρία της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο που μπορεί μέσω ομολόγων να δανείζεται το ελληνικό δημόσιο.  

  Η εκκίνηση της συγκεκριμένης διαδικασίας προϋποθέτει την συμμετοχή του ESM, καθώς για να προεξοφλήσει το ελληνικό δημόσιο το "ακριβό” δάνειο του ΔΝΤ πρέπει είτε να πάρει το "ΟΚ” από τον ESM, είτε να του προεξοφλήσει ανάλογο ποσοστό του δανείου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση "θίγεται” η seniority του ESM έναντι του ΔΝΤ.

  Το θέμα δεν είναι τυπικό, καθώς όπως εξηγήθηκε στο capital.gr  από αρμόδιο παράγοντα του ESM, αν μία χώρα που "χρωστάει” στον ESM, χωρίς την άδειά του επιχειρήσει να εξοφλήσει το ΔΝΤ, αυτό θα έχει συνέπεια στις αγορές, καθώς μια τέτοια πράξη θίγει το seniority του ESM, δηλαδή το δικαίωμά του να είναι ο πρώτος στην σειρά εξόφλησης από τον δανειολήπτη, παράλληλα και μαζί με το ΔΝΤ. Όμως ο ESM χρηματοδοτεί τα δάνειά του από την αγορά, ενώ αντίθετα το ΔΝΤ αντλεί τα κεφάλαιά του από τους μετόχους του. Έτσι αν μονομερώς παρακαμφθεί ο ESM με πληρωμή του ΔΝΤ, αυτό θέτει σε αμφισβήτηση το seniority που έχει έναντι των άλλων με αποτέλεσμα να απειληθεί το εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο αναχρηματοδότησής του από τις αγορές. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η προηγούμενη συναίνεση του ESM, ο οποίος στην περίπτωση της Ελλάδας βλέπει ήδη με θετικό τρόπο την προεξόφληση του ΔΝΤ, καθώς έτσι πέραν των άλλων μειώνεται το μεσοπρόθεσμο μέσο επιτόκιο δανεισμού του ΥΠΟΙΚ. Με άλλα λόγια με την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ ή και άλλων κρατικών ομολόγων που υπάρχουν στην δευτερογενή αγορά θα συμπιεσθεί ακόμα περισσότερο το ήδη πολύ χαμηλό μέσο σταθμικό επιτόκιο δανεισμού που είναι σήμερα στο 1,61%.          

  Η απόφαση από πλευράς ΥΠΟΙΚ είναι ειλημμένη, αλλά μένει να συζητηθεί και επισήμως στο διοικητικό συμβούλιο του ESM προκειμένου να δοθεί το "πράσινο φως" για τη σταδιακή προεξόφληση του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ, που ανέρχεται σε 9,5 περίπου δισ. ευρώ.

  Έτσι την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ οι σχετικές ζυμώσεις θα οριστικοποιηθούν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την μερική προεξόφληση του υπολοίπου του δανείου.

  Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, στη βάση αυτού του πλαισίου προβλέπει, να διατηρηθούν υπόλοιπα προς αποπληρωμή μέχρι και το 2022, ήτοι για ολόκληρη την περίοδο που το ελληνικό δημόσιο είναι δεσμευμένο με την υποχρέωση επίτευξης "πρωτογενών πλεονασμάτων” της τάξης του 3,5%. Να σημειωθεί εδώ ότι το 2022 η ετήσια υποχρέωση προς το ΔΝΤ με την σημερινή διάρθρωση του χρέους είναι 1,9 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 η ετήσια υποχρέωση είναι 1,38 δισ. ευρώ, με τελευταίο έτος κανονικής αποπληρωμής το 2024 με 312 εκατ. ευρώ.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως η χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης των ετήσιων υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ θα γίνει μέσω της αγοράς με την έκδοση τίτλων, των οποίων το κόστος εξυπηρέτησης στις αντίστοιχες διάρκειες είναι στην τρέχουσα συγκυρία υποδιπλάσιο εκείνου του δανείου του ΔΝΤ...

  Οι πράξεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσουν το κλίμα για την υποδοχή των νέων εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου στις αγορές και εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν θετικά την διαβάθμιση του ελληνικού χρέους από τους Οίκους αξιολόγησης, με πρώτη στην σειρά εκείνη της S&P στις 26 Απριλίου. Παρ' όλα αυτά αυτό θα παρεμείνει εκτός των ορίων των μέτρων της ισχύουσας ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων