Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Απρ-2019 11:26

  Μαζικές "τακτοποιήσεις" στον αιγιαλό φέρει νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

  Μαζικές "τακτοποιήσεις" στον αιγιαλό φέρει νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη γενικευμένη νομιμοποίηση δημόσιων αλλά και ιδιωτικών αυθαιρέτων στον αιγιαλό και στην παραλία προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι διατάξεις του οποίου παρουσιάστηκαν προ ημερών στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο αναμένεται άμεσα να προωθηθεί στη Βουλή, αναφέρει σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή". 

  Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα πρόκειται για διατάξεις πολύ πιο ευνοϊκές για τους παρανομούντες, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που είχαν παρουσιαστεί το 2014 και αποσύρθηκαν εξαιτίας της γενικευμένης κατακραυγής. Για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία, αλλά και σε παρόχθια ζώνη ποταμού ή λίμνης, αρκεί μια απλή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε συναρμοδίου υπουργού – ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας που αφορά η αυθαίρετη κατασκευή. 

  Με τις πρόνοιες του προωθούμενου νομοσχεδίου εκτιμάται πως κάθε είδους διαχρονικές παρανομίες θα παγιωθούν, αλλάζοντας για πάντα την όψη του αιγιαλού, καθώς μετά τη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. 

  Αν και στο νομοσχέδιο γίνεται διαχωρισμός στις προ και μετά του Ιουλίου του 2011 κατασκευές, η ημερομηνία που θέτουν οι τρεις νόμοι για τα αυθαίρετα αφήνει "παραθυράκι" για τη νομιμοποίηση και μεταγενέστερων αυθαιρεσιών. 

  Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η νομιμοποίηση ανάλογων κατασκευών μόνο για λόγους εθνικής άμυνας ή ασφάλειας, ενώ κατά καιρούς νομιμοποιούνται με "φωτογραφικές" διατάξεις συγκεκριμένα έργα. Παράδειγμα, πριν από ένα μήνα νομιμοποιήθηκε με το ν. 4599 ένας παραλιακός δρόμος στη Φθιώτιδα κι ένας στη Λέσβο. 

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής παράλληλα με τη νομιμοποίηση κάθε είδους παρανομίας το σχέδιο νόμου προβλέπει σειρά αλλαγών στη διαδικασία παραχώρησης και εκμετάλλευσης αιγιαλών και παραλιών από ιδιώτες. Όπως σημειώνεται, οι περισσότερες είναι στη σωστή κατεύθυνση, όπως η θέσπιση ανώτατου ορίου 300 τ.μ. στο εμβαδόν κάθε παραχώρησης και ανώτατου ποσοστού 40% στο κομμάτι μιας ακτής που θα καταληφθεί από ξαπλώστρες. Μερικές από τις ρυθμίσεις πάντως έχουν… χιουμοριστικό χαρακτήρα: για παράδειγμα, ότι οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες ενός επιχειρηματία που έχει εμφανώς κάνει υπέρβαση της άδειάς του. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ