Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Απρ-2019 17:08

  "Νάρκη" στα Ταμεία από τη μείωση των εσόδων

  "Νάρκη" στα Ταμεία από τη μείωση των εσόδων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Άμεση απειλή για την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, τόσο του κοινωνικού όσο και του κρατικού, αποτελούν τα μειωμένα έσοδα των ασφαλιστικών φορέων από εισφορές των μη μισθωτών. Αυτό αποκαλύπτουν τα πρώτα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο που έχει, κατ' αποκλειστικότητα, στην κατοχή του το Capital.gr σε σχέση με την πορεία των εισπράξεων από εισφορές επαγγελματιών και αγροτών.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα Ταμεία εισέπραξαν κοντά στο 30% λιγότερα έσοδα από τις τρέχουσες, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυταπασχολουμένων και των αγροτών σε σχέση με πέρσι. Συνολικά, η απόκλιση σε σύγκριση με τα περσινά έσοδα ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

  * Τα τρέχοντα έσοδα του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ από τους παραπάνω αυτασφαλισμένους στο α' τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκαν στα περίπου 270 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πέρσι στο ίδιο διάστημα, είχαν εισπραχθεί 390 εκατ. ευρώ. Άρα, σημειώνεται απόκλιση περίπου 120 εκατ. ευρώ εν συγκρίσει με πέρσι.

  * Ανάλογα μειωμένες είναι και οι εισπράξεις από τις "ρυθμίσεις" (αυταπασχολούμενων και εργοδοτών) τις οποίες διαχειρίζεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Ο λόγος για τα έσοδα όχι μόνο από παλιούς διακανονισμούς (π.χ. "πάγια ρύθμιση", ρύθμιση 100 δόσεων) και τις έναντι καταβολές, αλλά και τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Συγκεκριμένα, στο α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εισπράχθηκαν κοντά στα 300 εκατ. ευρώ έναντι σχεδόν 400 εκατ. ευρώ πέρσι. Προκύπτει, δηλαδή, "τρύπα" 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι.

  Οι λόγοι του "μίνι κραχ"

  Τρεις λόγους βλέπουν πίσω από τη μεγάλη πτώση των εσόδων από τις εισφορές των μη μισθωτών, αρμόδια στελέχη των ταμείων. 

  Κατά πρώτον, από τον Ιανουάριο του 2019 μειώθηκαν οι εισφορές κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,3% για τους επαγγελματίες και από το 18% στο 12% για τους αγρότες) για όσους δήλωσαν πάνω από 7.032 ευρώ ετησίως.  

  Κατά δεύτερον, έχει σημειωθεί καθυστέρηση στην ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τις μηνιαίες εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών. 

  Κατά τρίτον, καταρχάς οι κυβερνητικές διαρροές και, έπειτα, πολύμηνες εξαγγελίες σε σχέση με τη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ωθήσει σημαντική μερίδα επαγγελματιών στην αθέτηση των πληρωμών των εισφορών τους, με την ελπίδα της μελλοντικής τμηματικής εξόφλησής τους. 

  Μάλιστα, αρμόδια στελέχη των Ταμείων αναφέρουν στο Capital.gr δεν κρύβουν τον φόβο πως αν –όπως όλα δείχνουν– ενεργοποιηθεί η σχεδιαζόμενη ρύθμιση τον ερχόμενο Μάιο, τότε δεν αποκλείεται περαιτέρω καθίζηση, ενώ δεν θα πρέπει να θεωρείται εντελώς βέβαιη η αναχαίτιση από τα ίδια τα έσοδα της ρύθμισης, καθώς αυτά θα αντισταθμιστούν σημαντικά από τις αυξημένες δαπάνες για νέες "ρυθμισμένες" συντάξεις μέσω 120 δόσεων-παρακρατήσεων σε αυτές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων