Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Απρ-2019 17:32

  Μετά την εκταμίευση της "δόσης" συζήτηση για προεξόφληση δανείου ΔΝΤ

  Μετά την εκταμίευση της "δόσης" συζήτηση για προεξόφληση δανείου ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η απόφαση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, παρά τις επισημάνσεις επιφύλαξης για την πληρότητα ικανοποίησης των προϋποθέσεων που την συνοδεύουν, ανάβει το "πράσινο φως" για τις επόμενες κινήσεις του ΟΔΔΗΧ.

  Όπως αναφέρει στο Capital.gr, αρμόδιος παράγοντας του ESM, σε κάθε περίπτωση η περαιτέρω βελτίωση της διάρθρωσης του ελληνικού χρέους "είναι επιθυμητή και την επιδιώκουμε” και η προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ, αποτελεί κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

  Να σημειωθεί ότι το δάνειο του ΔΝΤ στην τρέχουσα συγκυρία, εξυπηρετείται με επιτόκια υπερδιπλάσια εκείνων που το ελληνικό δημόσιο βρίσκει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά για αντίστοιχης διάρκειας κρατικούς τίτλους. 

  Η προετοιμασία έχει ήδη γίνει από πλευράς ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ και ο σχεδιασμός προβλέπει σταδιακή  προεξόφληση με αναχρηματοδότηση του δανείου του ΔΝΤ με ανάλογης διάρκειας κρατικά ομόλογα. 

  Το δάνειο του ΔΝΤ λήγει το 2024 με μία τελευταία δόση της τάξης των 312 εκατ. ευρώ, αλλά το τμήμα του δανείου που στοχεύει να προεξοφλήσει το ΥΠΟΙΚ αφορά τα έτη μέχρι και το 2022 στα οποία οι ετήσιες δόσεις αποπληρωμής είναι της τάξης των 2 περίπου δισ. ευρώ, εκτός αυτής του 2023 που είναι 1,38 δισ. ευρώ. 

  Οι πράξεις αυτές εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στις αναβαθμίσεις του χρέους από τους Οίκους αξιολόγησης που ακολουθούν μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο. 

  Στη "λογική” με την οποία οποία πρόκειται να κινηθεί το ΥΠΟΙΚ συμπεριλαμβάνεται επίσης η περαιτέρω βελτίωση της διάρθρωσης του χρέους και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του μεσοβραχυπρόθεσμα, ήτοι με την υποκατάσταση μέρους του βραχυπρόθεσμου χρέους (έντοκα γραμμάτια) με μέσης διάρκειας τίτλους των οποίων ήδη οι αποδόσεις έχουν συρικνωθεί σημαντικά. 

  Οι κινήσεις αυτές είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον ευρύτερο τραπεζικό χώρο όπως και για τους επιχειρηματικούς ομίλους των οποίων ο δανεισμός μέσω έκδοσης ομολόγων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία καθώς το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να παραμένει δέσμιο της αδυναμίας χρηματοδότησης της οικονομίας. 

  Η ταχεία διολίσθηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα επηρεάσει σημαντικά και τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων.

  Με την ολοκλήρωση του κύκλου αυτού, από πλευράς ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ, θα επανεξετασθεί και το ενδεχόμενο επέκτασης των εκδόσεων κρατικών τίτλων σε διάρκειες μεγαλύτερες της δεκαετίας (δωδεκαετία/δεκαπενταετία) προκειμένου να προληφθεί η πολύ πιθανή επιδείνωση στις διεθνείς αγορές, λόγω εξελίξεων που προς το παρόν δεν μπορούν να αξιολογηθούν, όπως ο συνδυασμός της επιβράδυνσης της ευρωοικονομίας με τις συνέπειες του Brexit.         
   
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ