Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαρ-2019 13:01

  Αύριο στη Eurostat το "πακέτο" για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος

  Αύριο στη Eurostat το "πακέτο" για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μετά την κατάθεση τροπολογίας για την πρώτη κατοικία στη Βουλή, η διαπραγμάτευση αρχίζει να "απλώνεται” σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης, αλλά και της τρίτης αξιολόγησης (που πλέον έχουν συγχωνευτεί χρονικά). Και τούτο καθώς οι υποχρεώσεις "τρέχουν".

  Αύριο θα στείλει η ΕΛΣΤΑΤ (σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) τα τελικά αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του πλεονάσματος και του χρέους (διαδικασία EDP). Θα επικυρωθούν από την Εurostat στις 23 Απριλίου. Θα καταγράφουν την πορεία των προηγούμενων τεσσάρων ετών, με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο (δηλαδή τον επίσημο επόπτη των πλεονασμάτων για λογαριασμό της Κομισιόν) χθες να προαναγγέλλει υπέρβαση του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για μία ακόμη χρονιά.

  Τα εν λόγω στοιχεία θα αποτυπώνουν και τις νέες φετινές προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ. Ουσιαστικά, και το Γενικό Λογιστήριο καλείται να στείλει (μέσω της ΕΛΣΤΑΤ) στην Eurostat τις νέες προβολές του για φέτος, όπως προκύπτουν μετά και τα νεότερα δεδομένα για τις χαμηλότερες αναπτυξιακές πτήσεις (σ.σ. για τις οποίες το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ζήτησε εγρήγορση, ειδικά στο πεδίο των επενδύσεων ώστε να διασφαλιστεί η ανάκαμψη).

  Η διαδικασία EDP διενεργείται κάθε έξι μήνες και μέσω αυτής επιβεβαιώνονται οι δημοσιονομικές επιδόσεις σε όλα τα κράτη–μέλη. Στην περίπτωση της Ελλάδας έχει ειδική σημασία και εν όψει της χάραξης του νέου Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού 2020-2023 μέχρι τον Μάιο, ένα θέμα που θα τεθεί επί τάπητος και κατά την κάθοδο των κλιμακίων των θεσμών από τη Δευτέρα στην Αθήνα.
   
  Τα 650 εκατ. και οι ενστάσεις
   
  Ο προϋπολογισμός 2020-2023 θα έχει δεσμευτικά όρια δαπανών και θα πρέπει να εισαχθούν προβλέψεις για τις επιπτώσεις τυχόν αναδρομικών λόγω δικαστικών αποφάσεων. Στο "στόχαστρο" θα τεθεί και το θέμα των 650 εκατ. ευρώ των πιστώσεων προς κατανομή του 2019. Ο λόγος για ένα θέμα που ενοχλεί τους θεσμούς, με την έννοια ότι δημιουργεί το περιθώριο για παροχές τις οποίες ζητήθηκε να "συγκρατήσει" η κυβέρνηση.  

  Η τελική λοιπόν πιστοποίηση των εν λόγω στοιχείων στις 23 Απριλίου εκτιμάται ότι δημιουργεί "διαθέσεις" για παροχές, οι οποίες έχουν αρχίσει ήδη να εκδηλώνονται από κυβερνητικά στελέχη. Επιχειρείται να τιθασευθούν από το ΥΠΟΙΚ και άλλες κυβερνητικές πηγές, αλλά και από τους δανειστές.
   
  Τηλεδιασκέψεις και EWG
   
  Και τούτο καθώς η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι ακόμα σε εξέλιξη, με τη "δόση" των 970 εκατ. ευρώ να μην είναι ακόμη δεδομένη. Οι τηλεδιασκέψεις για την πρώτη κατοικία συνεχίζονται. Ενώ τα διά ζώσης ραντεβού έχουν ήδη προγραμματιστεί έως και την προσεχή Τετάρτη.

  Αναμένεται η διενέργεια έκτακτου EWG πριν το Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής προκειμένου να τεθεί επί τάπητος σε πολιτικό επίπεδο η κατάσταση και να κριθεί με βάση πόρισμα των θεσμών αν πρέπει να υπάρξει μία θετική απόφαση…

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ