Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαρ-2019 13:40

  SOS από Δημοσιονομικό Συμβούλιο για επενδύσεις, εξαγωγές και κρατικά "φέσια"

  SOS από Δημοσιονομικό Συμβούλιο για επενδύσεις, εξαγωγές και κρατικά "φέσια"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  "Ανησυχητική” θεωρείται από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) "η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 2,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο υψηλότερο ποσοστό από το 2012". Θεωρεί επίσης μεγάλη πρόκληση τη μείωση των οφειλών προς ιδιώτες, ενώ βλέπει υπέρβαση στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος και το 2018.

  Επίσης κρούει τον κώδωνα για επενδύσεις, καταγράφοντας το 2018 δύο "πληγές" με έμφαση στα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στις επενδύσεις για πλοία. Μάλιστα επισημαίνει ότι η ανάκαμψή τους είναι καθοριστική για την επίτευξη ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ κατά 2% μακροχρόνια, στην οποία στοχεύει η κυβέρνηση.

  Οι επισημάνσεις του "υπερεπόπτη" του προϋπολογισμού, που τελεί υπό την Προεδρία του κ. Παναγιώτη Κορλίρα, περιλαμβάνονται στο Τριμηνιαίο Δελτίο "Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές εξελίξεις".

  Το ΕΔΣ καταγράφει επίσης τη διαμόρφωση των ροών Ξένων Άμεσων Επενδύσεων σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι (+€442 εκατ.), αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% σε ετήσια βάση για το 2018 (που θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της συγκράτησης σε χαμηλότερα επίπεδα του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών).

  Επίσης επισημαίνει ότι είναι σταθερή η βελτίωση στην αγορά εργασίας, με τόνωση της απασχόλησης και κάμψη της ανεργίας κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2018. Βλέπει επίσης τάση ενίσχυσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το τελευταίο έτος (η οποία παραμένει σε χαμηλότερα όμως επίπεδα) αλλά και σημαντική η κάμψη των αποδόσεων του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου.

  "Καμπανάκι" για ισοζύγιο

  Το ΕΔΣ αναφέρει ότι το 2018 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα ύψους €5.276 εκατ. (2,9% του ΑΕΠ), αυξημένο κατά €2.116 εκατ. σε σχέση με το 2017 (έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ). Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στις αυξήσεις των ελλειμμάτων των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων κατά €2.655 και €871 εκατ. αντίστοιχα, εξηγεί.

  Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διαμορφώθηκε στα €22.489 εκατ., με τις εξαγωγές να ανέρχονται στα €32.373 εκατ., αυξημένες κατά 15,5% σε σχέση με πέρυσι (+4.332 εκατ.), ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε €54.862 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 14,6% (+6.988 εκατ.).

  Η επιδείνωση αυτή του ισοζυγίου αγαθών προέρχεται από την αύξηση των ελλειμμάτων στα ισοζύγια καυσίμων και λοιπών αγαθών κατά €1.463 και €1.175 εκατ. αντίστοιχα, καθώς και από τη μικρή επιδείνωση κατά €17 εκατ. του ισοζυγίου πλοίων. Όσον αφορά το ισοζύγιο υπηρεσιών, η αύξηση του πλεονάσματος κατά €1.309 εκατ. (+7,3%) οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου.

  ∆ιάγραμμα 10: Ισοζύγια αγαθών και υπηρεσιών (σε εκατ. €)

   

  Υπέρβαση στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018

  Το ΕΔΣ αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους "ενισχυμένης εποπτείας" εκτιμάται να υπερβεί και φέτος (σ.σ. εννοεί το 2018) τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, μετά και από την καταβολή κοινωνικού μερίσματος σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ύψους €769 εκατ. στο τέλος του 2018.

  Αναφέρει επίσης ότι τον Ιανουάριο του 2019 το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού παρουσιάζει επιδείνωση σε σχέση με το 2018 λόγω της μεγάλης μείωσης των εισροών του ΠΔΕ, ενώ και οι δαπάνες για παροχές σε εργαζομένους είναι αυξημένες κυρίως λόγω της καταβολής του ποσού των €321 εκατ. για πληρωμές εφάπαξ χρηματικών ποσών, τα οποία αφορούν αναδρομικά σε συνταξιούχους και εν ενεργεία δημόσιους λειτουργούς (στρατιωτικούς, ιατρούς, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς).  

  Πάνω τα "φέσια" - Πρόκληση για το Δημόσιο

  Τον Ιανουάριο του 2019, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων) ανήλθαν σε €2.068 εκατ., οριακά αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ παρόμοια είναι η μεταβολή που παρατηρείται στο συσσωρευμένο υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης (€1.580 εκατ. έναντι €1.537 εκατ.). Σε ετήσια βάση καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση.

  "Παρά τη σημαντική συρρίκνωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων τα τελευταία έτη, δεν κατέστη δυνατή η πλήρης εκκαθάρισή τους, ούτε τον Αύγουστο του 2018 όπως αρχικά είχε τεθεί, αλλά ούτε μέχρι τον Φεβρουάριο του 20192. Πρόκειται για μία ανοιχτή πρόκληση προς τη δημοσιονομική διαχείριση για το τρέχον έτος" αναφέρει το ΕΔΣ.

  Επίσης, η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου παραμένει αυξητική, "γεγονός που αποδίδεται τόσο στην σύνθεση του παλαιού ληξιπρόθεσμου κεφαλαίου όσο και στη συνεχιζόμενη υστέρηση των εισπράξεων έναντι των νέων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων. Ωστόσο, η υστέρηση αυτή συνεχίζει να καταγράφει φθίνοντα ρυθμό, με τις ετήσιες επιδόσεις, τόσο από πλευράς εισπράξεων όσο και από πλευρά δημιουργίας νέου ληξιπρόθεσμου χρέους, να είναι σε υψηλό πενταετίας (2014-2018)" επισημαίνεται.

  ΑΕΠ – Αγκάθι οι επενδύσεις

  πινακας

  πινακας

  Αναφορά γίνεται στην ελαφρά χαμηλότερη άνοδο του ΑΕΠ το 2018 (κατά 1,9%), έναντι του σχεδιασμού της κυβέρνησης. Αναφέρει ότι οφείλεται κατά βάση στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στην ταχύτερη αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, αλλά η δημόσια κατανάλωση διατηρήθηκε για ένα ακόμα έτος με αρνητικό πρόσημο (-2,5%) συναρτώμενη ευθέως με την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων...

  Αναφέρει επίσης ότι "η κάμψη των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) προβληματίζει, ειδικά όταν οι προοπτικές για διατηρήσιμη μεγέθυνση -περί το 2%- τα επόμενα χρόνια στηρίζονται στο σενάριο ισχυρής ετήσιας αύξησης των επενδύσεων άνω του 10%".

  Επίσης σημειώνεται ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο. To ύψος τους υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ είναι χαμηλότερο και σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.

  "Το γεγονός πάντως ότι η κάμψη εντός του 2018 οφείλεται αποκλειστικά στις δύο κατηγορίες "Άλλες Κατασκευές" (κυρίως πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) και "Μεταφορικός εξοπλισμός και οπλικά συστήματα" (κυρίως εισαγωγές πλοίων) αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαμψη του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου εντός του 2019", αναφέρεται.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ