Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαρ-2019 13:00

  Νέος νόμος Κατσέλη: Τον κατέθεσαν για να τον "αλλάξουν" - Σε τρεις δόσεις οι τροποποιήσεις

  Νέος νόμος Κατσέλη: Τον κατέθεσαν για να τον "αλλάξουν" - Σε τρεις δόσεις οι τροποποιήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η κατάθεση της τροπολογίας για τον νέο νόμο Κατσέλη αποφασίστηκε από κυβερνητικής πλευράς χθες το απόγευμα, μετά από έναν συμβιβασμό στα όρια προστασίας - και όχι μόνο - που "επικυρώθηκε" σε τηλεδιαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ωστόσο, διαφωνίες παραμένουν σύμφωνα με πληροφορίες και σχεδιάζεται να… λυθούν σε τρία στάδια:

  1.       Σε νέα τηλεδιαπραγμάτευση που σχεδιάζεται για σήμερα, θα επιχειρηθεί να κλείσουν τα σημεία διαφωνίας που παραμένουν στις διατάξεις του νόμου. Αν χρειαστεί, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν αποκλείεται να γίνουν νομικοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία που έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί αύριο από τη Βουλή.

  2.       Σε δεύτερο στάδιο, θα μπορούν να "περάσουν" οι αλλαγές μέσα από τις "εξουσιοδοτικές διατάξεις" που περιλαμβάνει το Άρθρο 15 της τροπολογίας για την προστασία της 1ης κατοικίας. Ουσιαστικά πρόκειται για τη δευτερογενή νομοθεσία. Πρέπει οι εν λόγω διατάξεις  να συμφωνηθούν με τους θεσμούς πριν την 5η Απριλίου που συνεδριάζει το Eurogroup, αν το οικονομικό επιτελείο θέλει να παραμείνει "βατός" ο δρόμος προς τη "δόση" των 970 εκατ. ευρώ.

  3.       Το τρίτο στάδιο αφορά στη συνολική διαπραγμάτευση της 3ης αξιολόγησης που ξεκινά από τη…. Δευτέρα, με την κάθοδο των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Ήδη έχουν κλείσει - σύμφωνα με πληροφορίες - τα πρώτα "ραντεβού" με στόχο έως τις 5 Ιουνίου να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές συνολικά στον Πτωχευτικό Κώδικα Φυσικών Προσώπων (για να καμφθούν και οι ενστάσεις που εκφράζονται στη γνώμη της ΕΚΤ).

  Η δόση

  Αναφορικά με το πόσο εφικτό θα είναι να υπάρξει μία έγκριση για το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 970 εκατ ευρώ κατά τη σύνοδο της 5ης Απριλίου, η πρώτη αντίδραση των θεσμών (που μελετούν ακόμη τη ρύθμιση) είναι ότι η απόφαση θα είναι πολιτική.

  Ουσιαστικά μεταφέρεται μία "διάθεση" να λήξει – έστω και προσωρινά  - το ελληνικό ζήτημα. Και τούτο λόγω των ανοικτών μετώπων ανά την ΕΕ. Επίσης, η κατάθεση θεωρείται ότι έγινε με την "ανοχή" θεσμών.

  Άλλωστε στο EWG της Δευτέρας, είχαν ενημερωθεί για την ελληνική πρόθεση και υπήρχε μία πρώτη "προθεσμία" διαπραγματεύσεων έως την Τετάρτη.

  Ωστόσο, απομένουν ακόμη αφενός πολλά βήματα διαπραγματεύσεων έως ότου οριστικοποιηθεί η εισήγηση των θεσμών προς το Eurogroup, αλλά και μένει να φανεί η πολιτική πρόθεση των κρατών – μελών κατά την σύγκλιση (μάλλον μέσω τηλεδιάσκεψης) του EWG που θα προηγηθεί. Μία πρώτη γεύση θα υπάρξει τις επόμενες ώρες μέσω τοποθετήσεων αξιωματούχων της ΕΕ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ