Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Μαρ-2019 14:13

  Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Μικρές πιθανότητες συμφωνίας τη Δευτέρα – επιφυλακτικότητα για πρόωρη αποπληρωμή δανείου ΔΝΤ

  Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Μικρές πιθανότητες συμφωνίας τη Δευτέρα – επιφυλακτικότητα για πρόωρη αποπληρωμή δανείου ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:01
   
  Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών πιθανότατα δεν θα εγκρίνουν το πακέτο "δόσεων" ύψους 970 εκατ. ευρώ κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (σύνοδος EWG), αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt επικαλούμενη εσωτερικό σημείωμα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Θα πρέπει πιθανότατα να αναβληθεί η απόφαση για την επόμενη συνεδρίαση στις 5 Απριλίου", σημειώνει η εφημερίδα. 

  Επισημαίνει ότι "δεν υπάρχει πίεση χρόνου" γιατί υπάρχει ρευστότητα στα κρατικά ταμεία. Αναφέρεται ότι αν δεν αρθούν οι επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ δεν θα μπορεί να υπάρξει "πολιτική συμφωνία για τα μέτρα αναφορικά με το χρέος". 

  Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα θετική έκθεση σχετικά με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και τότε οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα από τηλεφωνική συνδιάσκεψη πριν από την έναρξη της συνόδου της 5ης Απριλίου. 

  Ενστάσεις Γερμανίας για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

  Η Handelsblatt, σε ξεχωριστό δημοσίευμά της το οποίο επικαλείται όμως το ίδιο σημείωμα του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, αναφέρεται και στο θέμα του ΔΝΤ. Μία "πρόωρη πληρωμή του δανείου προς το Δ.Ν.Τ. την βλέπουμε με επιφυλακτικότητα" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  Η Handelsblatt  ερμηνεύει την εν λόγω αναφορά ως άρνηση. Και τούτο γιατί "θα μπορούσε να αποτιμηθεί ως απόσυρση του Δ.Ν.Τ" σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Ο λόγος για μία προοπτική που η γερμανική κυβέρνηση παραδοσιακά θέλει να αποφύγει. 

  Πάντως στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις αξιωματούχου του ESM που δεν είναι αντίθετος σε μία τέτοια κίνηση. Μάλιστα αναφέρει ότι θα βελτίωνε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

  Σημειώνεται ότι η θέση του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ έχει ειδική σημασία καθώς οι υπουργοί Οικονομικών μετέχουν στον ESM. Δηλαδή είναι στην πράξη αυτοί που θα αποφασίσουν όταν η Ελλάδα υποβάλλει σχετικό αίτημα.

  Σημειώνεται ότι το Capital.gr έγραφε ότι όπως έχει ξεκαθαριστεί από την πλευρά του ESM, η διαδικασία αυτή μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει – είναι κάτι που επιθυμεί η διοίκηση του ESM – αλλά μόνο εφόσον οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση της εκταμίευσης των κερδών από τα ANFAs και SMPs έχει δρομολογηθεί. Όπως διευκρινίστηκε μάλιστα αρμοδίως, σε σχετική ερώτηση του Capital.gr, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να αιτηθεί το ελληνικό δημόσιο το "ΟΚ” από τον ESM και να ενεργοποιηθεί το σχετικό αίτημα με το ΔΝΤ, "δεν είναι μεγαλύτερος συνολικά από 40 ημέρες”. 

  Προς το παρόν, το μεγάλο εμπόδιο "για να πατηθεί η σκανδάλη” και να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία είναι "η επαρκής ικανοποίηση των εκκρεμοτήτων της δεύτερης αξιολόγησης” στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα επιτρέψει στο EWG να δρομολογήσει την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs – SMPs, καθώς αυτό "δεν έχει τόση σημασία από την άποψη του ποσού της εκταμίευσης (περί το 1 δισ. ευρώ) όσο το ότι αποτελεί την επίσημη διαβεβαίωση πως τηρούνται οι σχετικές δεσμεύσεις...”. 

  Όπως παρατήρησε αρμόδιος παράγοντας στον οποίο απευθύνθηκε για διευκρινίσεις το Capital.gr, ο ESM (που έχει περισσότερο από το 50% του ελληνικού χρέους στο χαρτοφυλάκιό του) για να διατηρήσει την ανώτερη αξιολόγηση, σχεδόν ίση με εκείνη του ΔΝΤ και να δανείζεται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια με τα οποία αναχρηματοδοτείται (το ΔΝΤ δεν "δανείζεται” αλλά χρηματοδοτείται από τα μέλη του), "πρέπει να έχει διασφαλισμένη την αποπληρωμή των δανείων που έχει δώσει...”. 

  Αυτό μπορεί να γίνεται μόνο στον βαθμό που τηρούνται οι δεσμεύσεις των δανειοληπτών του μεταξύ των οποίων ο μακράν μεγαλύτερος είναι το ελληνικό δημόσιο με περίπου 200 δισ. ευρώ...

  Στο ερώτημα, τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που μονομερώς η Ελλάδα ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ESM, η απάντηση είναι ότι η Διοίκηση του ESM θα μπορούσε να απαιτήσει την αναλογική με το ΔΝΤ προεξόφληση και των δικών του δανείων από την Ελλάδα, ήτοι μία απαίτηση που θα ξεπερνούσε τα 70 – 80 δισ. ευρώ, πράγμα που προφανώς είναι αδύνατον... Λόγω αυτής της ανελαστικής "εξάρτησης” έχει προβλεφθεί η επανεξέταση της πορείας του ελληνικού χρέους το 2032, γεγονός που φρόντισε να υπενθυμίσει χθες σε ομιλία του στο Παρίσι ο κ. Τσακαλώτος, λέγοντας ότι το θέμα της επανεξέτασης του ελληνικού χρέους θα επανέλθει κάποια στιγμή στη συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. 

   Διαβάστε ακόμη

  Πότε και πώς θα αρχίσει η προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων