Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαρ-2019 18:30

  Πίεση από Ολλανδία-Γερμανία για πλήρη υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων

  Πίεση από Ολλανδία-Γερμανία για πλήρη υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η κατά… γράμμα υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων του 2018 θεωρείται προϋπόθεση για την έγκριση της "δόσης" των 970 εκατ ευρώ, όπως αναφέρει το ολλανδικό ΥΠΟΙΚ σε ενημερωτικό σημείωμα των βουλευτών του αναφορικά με το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

  Ανάλογες "συστάσεις" φέρεται να έχουν μεταφερθεί και από την γερμανική πλευρά, στο πλαίσιο του τελευταίου EWG. Και τούτο λόγω και της δύσκολης συζήτησης και έγκρισης που θα πρέπει να λάβει χώρα στην Μπούντεσταγκ (τα κοινοβούλια συγκεκριμένων κρατών - μελών πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις του ESM).

  Το κλειδί λοιπόν για την ενεργοποίηση της "δόσης" από τον ESM (δηλαδή των μέτρων 970 εκατ ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους) είναι τα 16 προαπαιτούμενα. Πολλά εξ αυτών έχουν ακόμη μικρές ή πιο… μεγάλες αποκλίσεις.

  Βασικό μέτωπο παραμένει ο διάδοχος του ν. Κατσέλη που επιχειρείται να νομοθετηθεί εντός της εβδομάδος, ώστε να μην τεθούν σε εφαρμογή σενάρια παράτασης που θα είχαν επίπτωση και στην πορεία του 10ετούς ομολόγου. Εκκρεμεί επίσης το θέμα των λιγνιτικών μονάδων, των οφειλών προς ιδιώτες αλλά και άλλων πεδίων στα οποία αναμένεται νομοθετική ρύθμιση.

  Στο πεδίο του διαδόχου του ν. Κατσέλη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί περιμένουν την "αιτιολόγηση" των επιπτώσεων που θα έχει ο νέος νόμος στα κεφάλαια των τραπεζών. Οι απαντήσεις από την ΤτΕ προς την ΕΚΤ αναμένονται, όπως και οι προσαρμογές στις υπόλοιπες αιτιάσεις των θεσμών που δεν θέλουν να ευνοηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

  Το σημείωμα του Ολλανδικού ΥΠΟΙΚ

  Αναλυτικά για την Ελλάδα στο σημείωμα του Ολλανδικού ΥΠΟΙΚ προς τη Βουλή αναφέρεται ότι στο Eurogroup θα γίνει παρουσίαση αναφορικά με τα ευρήματα της 2ης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας. Όπως επισημαίνεται, στόχος είναι να μειωθεί ο κίνδυνος η Ελλάδα να επιστρέψει σε "πολιτικές του παρελθόντος", κάτι που μπορεί "να ενέχει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους".

  "Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις 16 μεταρρυθμίσεις του 2018 οι οποίες ορίστηκαν μέσα από το παράρτημα της δήλωσης του Eurogroup" του Ιουνίου του 2018 (απόφαση για χρέος). "Η πρόοδος σε αυτό το πεδίο θα καθορίσει" όπως αναφέρεται "την εφαρμογή ορισμένων παρεμβάσεων στο χρέος", επισημαίνεται.
  Γίνεται λόγος για "μία ανάμικτη εικόνα" η οποία "προκύπτει από την έκθεση" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επισημαίνεται ότι "παρά την πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμόσει μέχρι τα τέλη του 2018".

  Το ολλανδικό ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι "το Eurogroup θα εξετάσει την κατάσταση όπως θα έχει διαμορφωθεί εκείνη τη στιγμή", δηλαδή στις 11 Μαρτίου. "Για την Ολλανδία είναι σημαντικό η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Επομένως, οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων επί του χρέους θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις" καταλήγει.

  Σημειώνεται ότι το κεφάλαιο για την Ελλάδα το τοποθετεί 3ο στην ατζέντα της προσεχούς Δευτέρας. Επίσης συζήτηση θα γίνει και για την άλλη ελληνική έκθεση αναφορικά με τις υπερβολικές ανισορροπίες στο μακροοικονομικό πεδίο η οποία επίσης είναι "κόκκινη" με την Κομισιόν να εισηγείται την ένταξη της χώρας σε καθεστώς εποπτείας για "υπερβολικές ανισορροπίες" μαζί με την Κύπρο και την Ιταλία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ