Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Μαρ-2019 16:04

  Δεύτερο βήμα στις αγορές με δεκαετές ομόλογο για 2 δισ. ευρώ

  Δεύτερο βήμα στις αγορές με δεκαετές ομόλογο για 2 δισ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Με ένα "conference call", την Παρασκευή το μεσημέρι, του ΟΔΔΗΧ με τις τράπεζες-"αναδόχους" δρομολογήθηκε χθες η διαδικασία για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου.

  Εκτός απροόπτου τη Δευτέρα το πρωί ή το αργότερο την Τρίτη θα ξεκινήσει η έκδοση με τη φιλοδοξία να συγκεντρωθούν 2 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο της τάξης του 4% ή ελαφρά κάτω του 4% (3,95%).

  Στόχος αυτήν τη φορά είναι να συγκεντρωθούν κατά το δυνατό και πάλι όσο το δυνατό επενδυτικά funds με μακροπρόθεσμη επενδυτική πρακτική, αν και αυτό λόγω της διάρκειας του ομολόγου θα είναι μάλλον πολύ δύσκολο να επιτευχθεί καθώς οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται υπό περιορισμό όσον αφορά το εύρος των αγορών που μπορούν να κάνουν σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

  Παρ' όλα αυτά, αναμένεται ότι η υπερκάλυψη της προσφοράς θα είναι ισχυρή και θα υπερκαλυφθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ που ζητά το ελληνικό Δημόσιο.

  Βέβαια υπάρχουν και απόψεις που θέλουν την έκδοση αυτή να είναι μεγαλύτερη από τα 2 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η κινητικότητα στη δευτερογενή αγορά, αλλά οι πιέσεις αυτές μάλλον δεν βρίσκουν ανταπόκριση.

  Η Moody's

  Το μοναδικό ενδεχόμενο να αλλάξει η πρόθεση αυτή για τα 2 δισ. ευρώ είναι να βελτιώσει η Moody's (αργά το απόγευμα της Παρασκευής) την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους κατά δύο βαθμίδες αντί της μίας που αναμένεται ότι θα γίνει. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται ως ιδιαίτερα πιθανό παρότι κάποια στελέχη στο ΥΠΟΙΚ δεν απέκλειαν την Παρασκευή και αυτό το ενδεχόμενο.

  Η έκδοση αυτή του δεκαετούς είναι η πρώτη μετά από εκείνη του Μαρτίου του 2010 η οποία είχε κουπόνι 6,25% και απόδοση 6,39%.

  Η νέα έκδοση φιλοδοξεί να είναι κατά 30% "φθηνότερη" υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά σε κάθε περίπτωση η προτεραιότητα που κυριαρχεί στις προσδοκίες του ΥΠΟΙΚ και του ΟΔΔΗΧ είναι να έχει το ομόλογο καλή "συμπεριφορά" μετά την έκδοσή του, να μην απογοητεύσει δηλαδή τους επενδυτές του με πτώση τιμών και αύξηση αποδόσεων.

  Το τελευταίο πενταετές ήδη κινείται σε τιμές υπέρ το άρτιον και στην ίδια κατεύθυνση θέλουν να διατηρηθεί και το δεκαετές.

  Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, το επιτόκιο κατά πάσα πιθανότητα θα κινηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα (της τάξης του 4%) σε σχέση με εκείνα που η αγορά θα μπορούσε να του επιτρέψει να κινηθεί (3,75%-3,90%).

  Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2010 είχε εκδοθεί –μετά το δεκαετές τον Μάρτιο– και ένα επταετές για 5 δισ. ευρώ. Η έκδοση εκείνη είχε βγει με κουπόνι 5,90% και απόδοση 6,00%. Μετά από αυτό είχαν σταματήσει οι μεγάλες εκδόσεις και ξεκίνησε η διαδικασία για την ένταξη στο πρώτο Μνημόνιο με "αντάλλαγμα" το διακρατικό δάνειο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτοβουλία της Μέρκελ, ύψους 52 δισ. ευρώ το οποίο θα αρχίσει να αποπληρώνεται το 2020 (πρώτη δόση 700 εκατ. ευρώ και δεύτερη δόση 2 δισ. ευρώ το 2021).

  *Διαβάστε ακόμη: Τσακαλώτος: Ας μη βάζουν κάποιοι στοίχημα ότι δεν θα ξαναβγούμε στις αγορές

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων