Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Φεβ-2019 07:59

  Κομισιόν: Σοβαρή οπισθοδρόμηση η εξέλιξη με τους λιγνίτες

  Κομισιόν: Σοβαρή οπισθοδρόμηση η εξέλιξη με τους λιγνίτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η πώληση των λιγνιτών βρισκόταν στο επίκεντρο των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα των αγορών, την προσέλκυση επενδύσεων και την υποστήριξη του target model αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής για τη μεταμνημονιακή επιτήρηση, ασκώντας σοβαρή κριτική σε λάθη και παραλείψεις που έγιναν (εμμέσως και από την Κομισιόν) στην πορεία του διαγωνισμού.

  Πρόκειται για σοβαρή οπισθοδρόμηση μιας δομικής μεταρρύθμισης κλειδί που οδηγεί τις λύσεις για τα τέλη του 2019 αναφέρει η έκθεση.

  Η έκθεση επαναφέρει θέμα εξέτασης εναλλακτικών δράσεων, πολιτικής και θέτει ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων τη λήψη άλλων δομικών μέτρων, χωρίς να προσδιορίζει ποια.

  Ωστόσο προσδιορίζει χρονικά τις αποφάσεις, αφού αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά θα εξεταστούν το φθινόπωρο του 2019 κατά την κοινή αποτίμηση που θα γίνει για τα αποτελέσματα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

  Ως προς το διαγωνισμό η Κομισιόν επισημαίνει τις προσπάθειες των επενδυτών να υποβάλουν αποδεκτές προσφορές, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι παρά τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση του διαγωνισμού (από τις 17 Οκτωβρίου στις 8 Φεβρουαρίου) δεν κατέστη αυτό εφικτό. Ασκείται έμμεση κριτική στην ανεξάρτητη αποτίμηση που διενεργήθηκε από την Kantor, αλλά και στη ΔΕΗ για καθυστερήσεις στην υποβολή προτάσεων όπως πχ η εθελούσια έξοδος που ήρθε αργά. 

  Καλούνται δε οι αρχές να υποβάλουν μια λεπτομερή πρόταση προκειμένου να είναι εφικτή μια επίκαιρη εκτίμηση για το εάν υπάρχει επαρκής πρόοδος.

  Στην έκθεση καταγράφεται επίσης έντονος προβληματισμός για την αποτυχία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ αφού όπως επισημαίνεται υπάρχει αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ, και υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να επισπευσθεί η κοινή αποτίμηση των δημοπρασιών λαμβανομένων υπόψη και των εξελίξεων με τους λιγνίτες. 

  Αναφορές γίνονται και στην πρόοδο της υιοθέτησης του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς  (target model) ενώ η έκθεση βάζει πάγο στις σκέψεις για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Η κίνηση αυτή της Κομισιόν καθιστά πιο δύσκολη την απόφαση για μείωση των εκπτώσεων συνέπειας της ΔΕΗ αφού θα επέλθουν αυξήσεις τους λογαριασμούς. Πάντως η έκθεση επισημαίνει τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ.

  Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στη Λάρκο και την πρόσφατη συμφωνία με τη ΔΕΗ, με την Κομισιόν να αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι επεστράφη η παράνομη κρατική ενίσχυση ύψους 135,8 εκατ. ευρώ.

  Τέλος η έκθεση αναφέρεται στο θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης ως ένα σημαντικό έργο αλλά και στην υποβολή του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα ενώ επισημαίνεται ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί για την ολοκλήρωση των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ