Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Φεβ-2019 16:00

  Οι "ιταλικές" ανησυχίες του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου

  Οι "ιταλικές" ανησυχίες του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Και οι δύο πλευρές έχουν το δίκιο τους. Όσον αφορά το εγχείρημα έκδοσης δεκαετούς ομολόγου στο οικονομικό επιτελείο έχουν εμφανισθεί δύο διαφορετικές εκτιμήσεις. Η μία θεωρεί ότι θα είναι καλό η έκδοση να έχει πίσω της τα "καλά νέα” από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου και την αναμενόμενη βελτίωση της αξιολόγησης από τη Moody's την 1η Μαρτίου.

  Η άλλη "άποψη” θέλει την έκδοση να προηγείται των "καλών νέων” και να επιβεβαιώνει/ανταμοίβει αυτούς που θα την εμπιστευθούν με όρους αγοράς όσον αφορά τις αποδόσεις και τους επενδυτές που θα προσελκύσει.

  Και οι δύο απόψεις υπάρχουν στο τραπέζι και φαίνεται να στοχεύουν στην υλοποίηση της έκδοσης μέσα στον Μάρτιο και δη στα μέσα του μήνα. Η επιλογή δεν έχει προς το παρόν γίνει αλλά η "ανίχνευση” της αγοράς από τον ΟΔΔΗΧ είναι διαρκής.

  Η πορεία τιμών και αποδόσεων του πενταετούς δείχνει μέχρι στιγμής αξιοπρόσεκτη σταθερότητα και συμβάλλει στην αύξηση της προσοχής των θεσμικών επενδυτών στις επόμενες κινήσεις του ΟΔΔΗΧ.

  Σε κάθε περίπτωση κανένας -και από τις δύο απόψεις που υπάρχουν στο οικονομικό επιτελείο- δεν σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία στοχεύοντας σε συμπίεση των αποδόσεων σε επίπεδα που θα μπορούσαν να ακυρώσουν τη σταθερή βελτίωση του κλίματος που έχει αρχίσει να δημιουργείται, αλλά το οποίο παραμένει αναμφίβολα εξαιρετικά εύθραυστο.

  Αυτό που ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο και τους ανθρώπους του ΟΔΔΗΧ που ασχολούνται με το θέμα σε καθημερινή βάση και σε συνεργασία με τους συμβούλους του ΥΠΟΙΚ, είναι το ενδεχόμενο να επανεμφανισθούν στο ευρωπαϊκό τοπίο αναταράξεις εξαιτίας της προβληματικής σχέσης του ιταλικού προϋπολογισμού με την Κομισιόν. Παρότι οι σχετικές συζητήσεις μετά τον προσωρινό συμβιβασμό για το έλλειμμα έχει προγραμματισθεί να αρχίσουν τον Μάϊο, οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές έχουν αρχίσει να εκτοξεύονται.

  Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης -μη εκτέλεσης- του σχεδίου προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν από τον κ. Τρία δίνουν κάθε φορά αφορμές, όπως αυτή που έφερε τον αρμόδιο Επιτροπο Μοσκοβισί να δηλώσει δημόσια δύο μήνες πριν την έναρξη της συζήτησης την "ανησυχία” της Κομισιόν. Οι αντιδράσεις της αγοράς στα επεισόδια αυτά "μετριούνται” κάθε φορά από τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ για να "μετρηθεί” το πώς θα επηρεάσουν την επικείμενη έκδοση. Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις της αγοράς φαίνεται να είναι πολύ συγκρατημένες και σ' αυτό φαίνεται να έχει συμβάλει η επιτυχής διαχείριση της υπόθεσης ακύρωσης του περιβόητου "Titlos” -παράγωγου προϊόντος- με το οποίο είχε μεταλλαχθεί σε μεταβλητή επιτοκιακή υποχρέωση ένα μέρος του δημόσιου χρέους εν όψει της ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ. Η κίνηση αυτή έχει εκτιμηθεί και χρηματιστηριακά θετικά, γεγονός που έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση του κλίματος εν όψει της έκδοσης του δεκαετούς.

  Παρ' όλα αυτά, πάντως, και χωρίς να αλλάζει ο στόχος και η πρωταρχικότητα της έκδοσης δεκαετούς, στον ΟΔΔΗΧ κινούνται και με plan B, αν τυχόν υπάρξουν αναπάντεχες αρνητικές αναταράξεις στη διεθνή αγορά. Τα εναλλακτικά σχέδια κινούνται στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του βραχυπρόθεσμου χρέους με ευρύτερο στόχο τη μείωση του όγκου των εντόκων γραμματίων και τη μετακύλιση μέρους αυτού του χρέους σε μεσοπρόθεσμες διάρκειες, πριν επαναφέρουν στο κέντρο της προσοχής τους μακροπρόθεσμης διάρκειας τίτλους.

  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η "γραμμή” που παραμένει σταθερή είναι να εξαντληθούν οι πράξεις δανεισμού το ταχύτερο δυνατόν όσον αφορά τον βασικό όγκο δανεισμού για το 2019.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων