Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Φεβ-2019 21:05

  Καθυστερεί η θέσπιση της νέας ρύθμισης για χρέη στα Ταμεία

  Καθυστερεί η θέσπιση της νέας ρύθμισης για χρέη στα Ταμεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Toν ερχόμενο μήνα και όχι κατά τον τρέχοντα αναμένεται, πλέον,  η θέσπιση της σχεδιαζόμενης ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία.

  Αυτό αναφέρουν κύκλοι των ταμείων στο Capital.gr, συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η εφαρμογή της θα "τρέξει" προς το τέλος Μαρτίου, αν όχι στις αρχές Απριλίου.

  Η ενδεχόμενη αυτή καθυστέρηση έως και ένα μήνα, σε σχέση με τις έως τώρα δημόσιες εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, αποδίδεται σε δύο βασικούς λόγους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: 

  * Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι θεσμοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη σε σχέση με το σχέδιο το οποίο τους έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας, αν και είναι πάγια η διαφωνία τους προς κάθε ρύθμιση οφειλών. Ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί καθόλου δεδομένο πως η ελληνική πλευρά θα εισακούσει τις ενστάσεις τους, όπως –εξάλλου- συνέβη και στην περίπτωση της αύξησης του κατώτατου μισθού. 

  * Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος της διαφαινόμενης καθυστέρησης στην υλοποίηση της σχεδιαζόμενης ρύθμισης  είναι ο φόβος, κυρίως του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σε σχέση με μία ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών  εσόδων ιδίως έως τον Μάρτιο –Απρίλιο του 2019. 

  Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης,  δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να "χτυπήσει" οτιδήποτε αρνητικό στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, μαζί και του κοινωνικού προϋπολογισμού στο α’ 4μηνο του 2019, η οποία θα μπορούσε, πιθανόν, να οδηγήσει σε αρνητικές αξιολογήσεις από τους θεσμούς, παραμονές του μπαράζ των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων (δημοτικές, περιφερειακές, ευρωπαϊκές κλπ.).

  Και αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η μετάθεση του ελέγχου των θεσμών από τον Απρίλιο στον Ιούλιο. Κάτι τέτοιο θα βόλευε, εν μέρει, την κυβέρνηση από την άποψη ότι θα της επέτρεπε να μην εκθέσει αναλυτικά τις ενδεχόμενες βραδυφλεγείς "βόμβες" του κοινωνικού προϋπολογισμού, όχι μόνο από πλευράς των εσόδων, αλλά, κυρίως, από πλευράς δαπανών

  Παρ' όλα αυτά η βασική αγωνία, τουλάχιστον,  της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας δεν φαίνεται, προς το παρόν, να είναι η εκτέλεση του κοινωνικού προϋπολογισμού –η οποία εξάλλου προχωρά βάσει προβλέψεων τουλάχιστον στο πιο κρίσιμο κομμάτι της, δηλαδή εκείνο των συνταξιοδοτικών ταμείων– αλλά η διαχείριση του αστρονομικού ποσού των ληξιπροθέσμων εισφορών με στόχο την προσωρινή οικονομικών ανακούφιση των οφειλετών, αλλά και την ανάταξη της πολιτικής επιρροής της.

  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τα ασφαλιστικά χρέη έφτασαν στο τέλος του 2018 στα 34,7 δισ. ευρώ. Πλέον, το υπουργείο Εργασίας, προσανατολίζεται στην ένταξη και των οφειλών  προς το τέως ΙΚΑ στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων.  

  Παράλληλα, κόντρα στις αρχικές σκέψεις της ηγεσίας του αρμοδίου Υπουργείου, αναμένεται πλέον να δώσει τη δυνατότητα ένταξης στη νέα ρύθμιση και στους οφειλέτες οι οποίοι είναι ήδη ενταγμένοι σε παλιότερες ρυθμίσεις. 

  Το ολοένα και μεγαλύτερο "άνοιγμα" της σχεδιαζόμενης ρύθμισης σε περισσότερους οφειλέτες δεν σημαίνει πως υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη πρόβλεψη, από πλευράς Υπουργείου, σε σχέση με τον αντίκτυπό της στα ασφαλιστικά έσοδα, τόσο σε έκτακτο επίπεδο (δηλ. από την ίδια τη ρύθμιση) όσο και σε τακτικό (δηλ. στις τρέχουσες εισφορές). 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ