Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Φεβ-2019 10:52

  Χ. Μεγάλου: Μέχρι το 2021 θα μειωθούν κατά 50 δισ. τα NPLs

  Χ. Μεγάλου: Μέχρι το 2021 θα μειωθούν κατά 50 δισ. τα NPLs
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το υψηλό επίπεδο των επισφαλών δανείων στην Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο ζήτημα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί η οικονομία της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς στο CNBC.

  Η ελληνική οικονομία έχει λάβει κάποια μέτρα για να μειώσει το επίπεδο των επισφαλών δανείων ή NPLs.

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο ποσοστό των NPLs στην ευρωζώνη, στο 44,8%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για πολύ υψηλότερο ποσοστό από αυτό της Ιταλίας, που διαμορφώνεται στο 9,7%.

  Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε στο CNBC ότι υπήρξε "σημαντική βελτίωση" σε αυτόν τον τομέα. Αλλά "θα ήθελα να δω ακόμη περισσότερα (να γίνονται) αναφορικά με τη μείωση των NPLs στους ισολογισμούς των τραπεζών".

  Όπως σημείωσε, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους να μειώσουν τα NPLs από τώρα μέχρι το 2021, κατά 50 δισ. ευρώ. "Το ποσό αυτό είναι αντίστοιχο του 28% του ΑΕΠ της χώρας. Είναι ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ που παράγει η χώρα. Θα ήθελα να το δω να συμβαίνει αυτό και θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν ήμασταν σε θέση να πετύχουμε αυτούς τους στόχους που έχουμε θέσει", δήλωσε.

  Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, στόχος είναι να μειωθούν τα NPLs κατά 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2021. Και αυτό αφού έχει μειώσει τα NPLs κατά 5 δισ. ευρώ το 2018.

  "Όσο πιο πολλά όπλα έχει κανείς στο οπλοστάσιό του για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, τόσο το καλύτερο", δήλωσε ο Μεγάλου αναφορικά με περαιτέρω πρωτοβουλίες από την ΤτΕ και του υπουργείου Οικονομικών, για να βοηθήσουν τις τράπεζες σε αυτό το έργο.

  Ο Χ. Μεγάλου δήλωσε στο CNBC ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από διεθνή funds για να αγοράσουν ελληνικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

  "Είχαμε καταστάσεις όπου τα funds είχαν ανταγωνισμό και στη διαδικασία του ανταγωνισμού έπρεπε να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό κεφαλαίων σε due diligence για να είναι σε θέση να καταθέσουν πρόταση για αυτά τα assets. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την πώληση αυτών των δανείων σε επίπεδο ανταγωνισμού και για το επίπεδο δραστηριότητας που βλέπουμε στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Θα τολμούσα να πω ότι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες asset στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα", πρόσθεσε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων