Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Φεβ-2019 08:10

  Καμπανάκι για τα ασφαλιστικά έσοδα ενόψει των 120 δόσεων

  Καμπανάκι για τα ασφαλιστικά έσοδα ενόψει των 120 δόσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Ενδείξεις χαλάρωσης της εισπραξιμότητας των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών καταγράφονται  τους τελευταίους 3 μήνες.

  Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη των ταμείων στο Capital.gr, σημειώνοντας πως, σύμφωνα με τη δική τους αίσθηση, αυτή η χαλάρωση οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των επαγγελματιών αναμένουν την εφαρμογή της σχεδιαζόμενης ρύθμισης ληξιπροθέσμων ασφαλιστικών οφειλών. Με άλλα λόγια μειώνουν τις καταβολές τους για τρέχουσες εισφορές, περιμένοντας να τις ρυθμίσουν, μαζί με τις παλιότερες (εφόσον υπάρχουν τέτοιες) και έτσι να μειώσουν άμεσα την τρέχουσα μηνιαία ασφαλιστική επιβάρυνσή τους. 

  Υπενθυμίζεται πως η σχετική ρύθμιση αναμένεται να θεσπισθεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα και τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενα μήνα. Ωστόσο, έχει προαναγγελθεί από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πολλούς μήνες πριν αρχίσει να σημειώνεται μείωση των τρεχουσών εισφορών που καταβάλλουν οι επαγγελματίες.

  Δεδομένου, μάλιστα, πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην εν λόγω ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οι οφειλές όχι μόνο του 2017, αλλά και εκείνες που "γεννήθηκαν" του 2018, ενδεχομένως να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο η εισπραξιμότητα των τρεχουσών εισφορών. Εξάλλου, η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα υποδέχεται τις αιτήσεις των οφειλετών εξετάζεται να μείνει ανοιχτή για 3 έως 6 μήνες, δηλαδή για το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου-Μαΐου 2019 ή Μαρτίου-Αυγούστου.

  Να σημειωθεί επίσης, πως εκείνοι που πρώτοι θα σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση δεν θα είναι οι οικονομικά ενεργοί, αλλά εκείνοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω υπέρογκων οφειλών.

  Η ένταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας στη ρύθμιση, περισσότερο θα αυξήσει τις δαπάνες των ταμείων (για νέες συντάξεις), παρά τα έσοδα τους από τις μηνιαίες κρατήσεις στη σύνταξή τους προκειμένου να εξοφληθούν οι επανυπολογισθείσες-μειωμένες οφειλές τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων