Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Φεβ-2019 21:02

  Πιο κοντά κυβέρνηση - τραπεζίτες για τα κόκκινα δάνεια

  Πιο κοντά κυβέρνηση - τραπεζίτες για τα κόκκινα δάνεια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:30

  Των Νίκης Ζορμπά και Νένας Μαλλιάρα

  Χωρίς "λευκό καπνό" ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Α. Τσίπρα των κυβερνητικών αξιωματούχων- Τραπεζιτών για τα κόκκινα δάνεια.

  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κυβέρνηση, στη σύσκεψη προχώρησαν οι συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα και έγινε σημαντική πρόοδος. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις περαιτέρω ώστε "να έχουμε την τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας για την α' κατοικία".

  Άλλες πληροφορίες, ανέφεραν ότι έχει συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο και μένουν διευκρινίσεις για την ολοκλήρωση της συζήτησης και την επίτευξη της συμφωνίας.

  Εξάλλου, πληροφορίες από τραπεζίτες αναφέρουν ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Συμφωνήθηκε ο νέος νόμος να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου και το πλαίσιο του να είναι τέτοιο ώστε να μην δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες, να είναι κοινά επωφελές και να προστατεύει την πρώτη κατοικία.

  Υπενθυμίζεται ότι από κυβερνητικής πλευράς στη σύσκεψη υπό τον κ. Τσιπρα συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος .

  Νωρίτερα σε δημοσίευμα με τίτλο "Για προστασία α΄ κατοικίας στις 100.000 – 120.000 ευρώ η συζήτηση κυβέρνησης - τραπεζών" το Capital.gr ανέφερε τα εξής: 

  Με κοινό στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας αρκετά υποστηρικτικού για τους αδύναμους δανειολήπτες και ιδιαίτερα αυστηρού για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου κυβέρνηση και τραπεζίτες.

  Ο νέος νόμος που θα δίνει στις τράπεζες (και όχι πλέον στους δικαστές) τη δικαιοδοσία για τη ρύθμιση των δανείων του ν. Κατσέλη, θα εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διασφαλίζοντας ότι το σύστημα εισδοχής δανειοληπτών, αλλά και ρυθμίσεων οφειλών θα είναι απολύτως αδιάβλητο.

  Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Capital.gr, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν σήμερα στη βάση ενός σχεδίου διευθέτησης των δανείων του νόμου Κατσέλη, το οποίο προβλέπει "κούρεμα" στη μηνιαία δόση του δανείου (και όχι εξαρχής στη συνολική υπολειπόμενη οφειλή του δανείου). Στόχος είναι η διαμόρφωση του ύψους της οφειλής αναλόγως με τη δυνατότητα εξυπηρέτησής της από τον οφειλέτη, συνυπολογιζομένης και της κρατικής συνδρομής (επιδότηση).

  Σε κάθε περίπτωση, δεν τίθεται θέμα οριζόντιου "κουρέματος". Για την περίπτωση που αποφασιστεί εξαρχής "κούρεμα" της οφειλής (καθώς και αυτή παραμένει μία επιλογή που δεν έχει βγει ακόμα εντελώς από το τραπέζι), ο τρόπος που θα "κουρεύεται" το δάνειο, θα έχει ως βάση το υπολειπόμενο ποσό δανείου σε σχέση με την αξία του ακινήτου (Loan To Value). Ωστόσο, το "κούρεμα" θα γίνεται μόνο εφόσον η αναλογία αυτή κινείται άνω του 120% (μεγαλύτερο το δάνειο από την αξία του ακινήτου). 

  Κυβέρνηση και τράπεζες συναντώνται αργότερα, έχοντας ήδη συμφωνήσει στο ότι η μηνιαία δόση του δανείου θα καθορίζεται με τέσσερις τρόπους:

  α) Με επιμήκυνση της οφειλής έως και 20 χρόνια (ενδεχομένως και 25).
  β) Με μείωση επιτοκίου (δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν το επιτόκιο θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο ή αν θα δίνονται και οι δύο επιλογές).
  γ) Με "κούρεμα" του δανείου, και
  δ) Με επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος.

  Αναλόγως με την κάθε περίπτωση δανειολήπτη, θα μπορούν να εφαρμόζονται οι δύο ή και οι τρεις από τις ανωτέρω επιλογές, αλλά σε καμία περίπτωση και οι τέσσερις. 

  Στόχος είναι οι τράπεζες να αρχίσουν να εισπράττουν έσοδα από τα "κόκκινα" δάνεια του νόμου Κατσέλη. Έτσι, αν το κράτος επιδοτεί με 200 εκατ. ευρώ κατά το 1/3 τις δόσεις των δανείων αυτών (για τη φετινή χρονιά έχουν υπολογιστεί 150 εκατ. στον προϋπολογισμό, από το 2020 και εφεξής 200 εκατ. ετησίως) και τα υπόλοιπα 2/3 καταβάλλει ο δανειολήπτης, οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν έσοδα 600 εκατ. ευρώ από δάνεια του ν. Κατσέλη, τα οποία θα βγαίνουν από το "κόκκινο" και θα μπαίνουν στα εξυπηρετούμενα.

  Αναφορικά με το ύψος της προστασίας για την πρώτη κατοικία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επικείμενη συνάντηση θα συζητηθεί εύρος προστασίας 100.000 – 120.000 ευρώ (αντικειμενική αξία α΄ κατοικίας). Παρά τις μαξιμαλιστικές νότες του προηγούμενου διαστήματος, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με θέσεις που ανταποκρίνονται όχι απλά στα ζητούμενα/ δυνατότητες των τραπεζών, αλλά και στον ρεαλισμό και τη δικαιοσύνη που υπαγορεύει ένα πλαίσιο προστασίας που στοχεύει στους αδύναμους δανειολήπτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν το 80% των δανειοληπτών του ν. Κατσέλη υπάγονται στην κατηγορία αξίας πρώτης κατοικίας έως 100.000 ευρώ.

  Προς την ίδια κατεύθυνση, οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι χαμηλά θα κινηθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς θα συζητηθεί ως κριτήριο υπαγωγής στον νέο νόμο, ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων