Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Φεβ-2019 12:08

  Τα σύννεφα πυκνώνουν στην Ευρώπη - Στο περιθώριο του Eurogroup το θέμα Ελλάδα

  Τα σύννεφα πυκνώνουν στην Ευρώπη - Στο περιθώριο του Eurogroup το θέμα Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το ζήτημα Ελλάδα θα συζητηθεί μόνο ατύπως σε πηγαδάκια του σημερινού Eurogroup, αφού οι υπουργοί Οικονομικών δίνουν έμφαση στους μεγάλους τριγμούς που αποκαλύπτονται ανά την Ευρώπη (και μέσα από τις επίσημες προβλέψεις της Κομισιόν που βρίσκονται στο επίκεντρο), αλλά και στην προσπάθεια εμβάθυνσης της ΕΕ. Άλλωστε οι θέσεις για το ελληνικό ζήτημα εκφράστηκαν σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ προ ημερών και πλέον η "μπάλα" είναι στην κυβέρνηση η οποία καλείται να "αποδείξει" έως την Παρασκευή ότι έχει κάνει τα 16 προαπαιτούμενα του 2018. 

  Αναφορικά με τους τριγμούς ανά την ΕΕ, συνδέονται με τον εμπορικό πόλεμο, με την κινεζική οικονομία, με το Brexit, καθώς και με σειρά άλλων παραγόντων. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της Επιτροπής, η Ελλάδα ήδη επηρεάζεται κυρίως μέσω της επίδρασης της κρίσης στην πορεία του τουρισμού και στις εξαγωγές. 

  Το σημαντικό στοιχείο στις αναφορές της Επιτροπής είναι ο κίνδυνος η κρίση να είναι βαθύτερη από αυτή που τώρα "αποτυπώνεται" στις επίσημες στατιστικές. Σε αυτό το ενδεχόμενο εστιάζεται μεταξύ άλλων η συζήτηση των ΥΠΟΙΚ. 

  Προθεσμία για την Ελλάδα

  Τα νέα για την Ελλάδα θα "ακουστούν" αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου. Τότε έχει οριστεί η ανακοίνωση των ειδικών εκθέσεων (σ.σ. μία για την ενισχυμένη εποπτεία και μία για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες). 

  Η προθεσμία που έχει δοθεί στην Αθήνα για να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τον "διάδοχο" του Νόμου Κατσέλη, την Εγνατία Οδό, το νέο ζήτημα που προέκυψε με τους λιγνίτες και τα άλλα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, λήγει την Παρασκευή. Θα υπάρχει περιθώριο για ζυμώσεις και τις επόμενες μέρες αλλά ο χρόνος τελειώνει: η Επιτροπή θα πρέπει να οριστικοποιήσει το κείμενο το οποίο θα κατατεθεί προς συζήτηση και λήψη πολιτικής απόφασης στο Eurogroup του Μαρτίου (σ.σ. μίας απόφασης που συνδέεται με την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος. Η "προέγκριση" θα γίνει στο EWG της 28ης Φεβρουαρίου.

  Πάντως, όλες τις προηγούμενες μέρες συνεχίσθηκαν οι διαπραγματεύσεις και οι ανταλλαγές στοιχείων . Το προαπαιτούμενο που αναμένεται να κρίνει μία θετική αξιολόγηση είναι αυτό των τραπεζών και της εύρεσης κοινής θέσης για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη. Τα πρώτα κείμενα που είχαν στα χέρια τους οι θεσμοί την προηγούμενη εβδομάδα από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν αρκετά σημεία "τριβής" τα οποία εισάγονται εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

  Πέρα από το τραπεζικό ζήτημα, στις μεγάλες εκκρεμότητες προστίθεται στο "αγκάθι" της Εγνατίας Οδού, των Λιγνιτικών μονάδων, η στελέχωση της ΑΑΔΕ και των μονάδων υγείας, αλλά και η ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας αναφορικά με την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων (οι εν λόγω διατάξεις εκκρεμούν από τον προηγούμενο Οκτώβριο). Επίσης, στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες, ναι μεν αποκλιμακώθηκαν το 2018 (σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών), αλλά μένει να φανεί αν οι δανειστές θεωρούν αυτή την απομείωση επαρκή.

  Πέρα από τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τις 16 μετα-προγραμματικές υποχρεώσεις, υπάρχουν και τα ζητήματα που "άνοιξαν" στην πορεία λόγω των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης. Ο λόγος, μεταξύ άλλων, για τη δυσφορία των "θεσμών" αναφορικά με το νέο κύμα προσλήψεων, για την ενόχληση της γερμανικής πλευράς αναφορικά με τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα προσφυγικά νησιά, αλλά και για το θέμα της αύξησης κατά 11% στον κατώτατο μισθό (μια κυβερνητική κίνηση η οποία "αδειάζει" και τον βασικό της σύμμαχο ανάμεσα στους "θεσμούς", την Κομισιόν).

  Η θέση του ΔΝΤ

  Το ελληνικό ζήτημα θα κριθεί και από άλλη μία έκθεση, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, θα κοινοποιήσει τη δική του αξιολόγηση για την Ελλάδα μέσα στον Μάρτιο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια άτυπη αναβολή των ανακοινώσεων (αφού, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η αρχική ημερομηνία είχε προσδιοριστεί στις 25 Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή από τις κοινοποιήσεις των εκθέσεων της Κομισιόν).

  Σημείο "τριβής" αναμένεται να είναι και η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον κατώτατο μισθό (ο οποίος ανάγεται σε ένα από τα βασικά ζητήματα της παρούσας αξιολόγησης για την Ελλάδα). Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις τελευταίες τοποθετήσεις του "καλύπτεται" πίσω από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρα, συνεχίζουν, μένει να φανεί αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα "κρύψει" και αυτή τον θυμό της για την ελληνική θέση (όπως, άλλωστε, ήταν ήπια και στις ανακοινώσεις της προηγούμενης Τετάρτης) ή αν θα απευθύνει πιο σκληρές συστάσεις/παροτρύνσεις για παρόμοιες ενέργειες που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα.

  Προς ώρας, οι θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν αποτυπωθεί μόνο στην επιστολή που δημοσιοποίησε μετά την ολοκλήρωση των εν Αθήναις διαπραγματεύσεων. Ζητούσε τη λήψη ισοδύναμων μέτρων σε άλλα πεδία, που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από την αύξηση του κατώτατου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ