Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Φεβ-2019 20:00

  Χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες ανάκαμψης και οι κορυφαίες επιλογές

  Χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες ανάκαμψης και οι κορυφαίες επιλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η μετατόπιση της καμπύλης αποδόσεων της χώρας προς χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές δεν έχει αποτυπωθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο, αν και έδειξε διαθέσεις αντίδρασης στο ξεκίνημα του Φεβρουαρίου, εμφάνισε γρήγορα σημάδια κόπωσης "κατεβάζοντας" ταχύτητα, μετά και το "φρένο" που σημείωσε η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών. Αν και η έως τώρα αποτίμηση της νέας χρονιάς είναι θετική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη κοντά στο 6%, ωστόσο οι τραπεζικές μετοχές –και παρά το δυναμικό τετραήμερο στις αρχές του μήνα– συνεχίζουν να καταγράφουν σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν το 8%.

  Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπο το Χ.Α. το επόμενο διάστημα είναι πολλές και υπογραμμίζουν πως η "αχίλλειος πτέρνα" της αγοράς παραμένει η πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία αποδεικνύει ξεκάθαρα πως οι ελληνικές μετοχές δεν βρίσκονται ακόμη στο ραντάρ των μεγάλων μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων.

  Παράλληλα σημειώνουν πως, αν και υπάρχει μια κινητικότητα σε ό,τι αφορά τα σχέδια για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων των τραπεζών και μια ανανεωμένη αίσθηση του επείγοντος από τις ρυθμιστικές αρχές και τις τράπεζες, αν δεν υπάρξει γρήγορα πρόοδος με την κατάθεση των σχεδίων προς έγκριση από την Κομισιόν, τότε τα σύννεφα πάνω από τον κλάδο θα πυκνώσουν και πάλι, ειδικά τη στιγμή που οι ξένοι επενδυτές βλέπουν πως οι κίνδυνοι για νέα, τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση, αρχίζουν και επισημαίνονται από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.

  Οι shorts επιμένουν

  Αυτό το τοπίο δίνει προφανώς τροφή στα short funds τα οποία αψηφούν το όποιο μίνι ράλι σημείωσαν οι τράπεζες και συνεχίζουν να δίνουν ηχηρό "παρών" στην ελληνική αγορά, ξεκινώντας έτσι με επιθετικές διαθέσεις και τον Φεβρουάριο, ειδικά απέναντι στις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής.

  Το Oceanwοοd Capital Management ξεκίνησε τον Φεβρουάριο ανοίγοντας short θέσεις στην Εθνική Τράπεζα και στο 0,51% επί των μετοχών της και μέσα σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, όταν η τραπεζική αντίδραση μετρούσε τη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, προχώρησε σε αύξηση των θέσεών του και στο 0,60% επί των μετοχών της Εθνικής. Παράλληλα, την 1η Φεβρουαρίου το ίδιο βρετανικό fund, το Oceanwood, προχώρησε σε νέα αύξηση των shorts του στη Eurobank, ανεβάζοντας το 1,02% που κατείχε στις 25 Ιανουαρίου στο 1,17%, και αυτήν τη Δευτέρα προχώρησε σε ακόμα μια αύξηση των shorts του στο 1,2% επί των μετοχών της Eurobank. To Lansdowne παραμένει σταθερό με 1,81% shorts επί των μετοχών της Eurobank, 0,83% επί των μετοχών της Alpha Bank και 2,74% επί των μετοχών της Πειραιώς.

  Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η συνέχιση της διαδικασίας για την εκκαθάριση των NPLs από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια διαμορφώνει προϋποθέσεις για αντιστροφή του πολύμηνου σκηνικού υποτιμητικής κερδοσκοπίας στον κλάδο. Ωστόσο θα χρειαστούν νέοι καταλύτες καθώς και οριστικοποίηση της διαδικασίας μείωσης των "κόκκινων" δάνειων προκειμένου να σημειωθεί κλίμα επανόδου της εμπιστοσύνης στο Χρηματιστήριο.

  Ψάχνουν long επενδυτές

  Σε ό,τι αφορά το σύνολο του Χ.Α. οι αναλυτές αναφέρουν πως η συναλλακτική βελτίωση είναι προαπαιτούμενο για μια σταθερά ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη.

  Η απουσία σημαντικών καθαρών εισροών στην ελληνική αγορά, με τον τζίρο να κινείται σε αναιμικά επίπεδα που δεν ξεπερνούν τα 30-40 εκατ. ευρώ σε μέσο όρο, δείχνουν πως μόνο μία μικρή ομάδα επενδυτών ασχολείται με τις ελληνικές μετοχές, με τους long-only επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο. Το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης για την Ελλάδα ήταν μία απαραίτητη αλλά όχι αρκετή προϋπόθεση για να δει το Χ.Α. μια ευρύτερη επενδυτική βάση, και αυτή αποτελεί το "κλειδί" για την ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς.

  Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών είναι σύμφωνα με την Pantelakis Securities η διάθεση για επενδυτικό ρίσκο, η εγχώρια πολιτική, η εξυγίανση των τραπεζών και η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Το πολιτικό τοπίο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Η αγορά θα χαιρετίσει μια νέα σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα προωθήσει ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις δημοσιονομικό μείγμα, επιδιώκοντας την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

  Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, είναι επιτακτική ανάγκη η επιτάχυνση της εξυγίανσής του, καθώς η πρόοδος σε αυτό το μέτωπο θα αποτελέσει σημαντικό θετικό νέο για την οικονομία και τις μετοχές. Παράλληλα, η αξιόπιστη πρόσβαση στις αγορές θα αποκτηθεί πραγματικά μόνο όταν αντιμετωπιστούν οι παραπάνω δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες. Μπορεί η Ελλάδα να έχει ένα μεγάλο "μαξιλάρι" ρευστότητας, ωστόσο πρέπει να αποδείξει ότι έχει αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να βελτιώσει την καμπύλη αποδόσεων. Η αγορά θα παρακολουθεί στενά κατά το επόμενο διάστημα τις όποιες νέες προσπάθειες από τον ΟΔΔΗΧ, ειδικά σε ό,τι αφορά την έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου.

  Ποιες είναι οι μετοχές που ξεχωρίζουν τώρα στο Χρηματιστήριο

  Οι αναλυτές επισημαίνουν πως υπάρχουν τίτλοι στο Χ.Α. που διασώζουν την εικόνα του τζίρου καθώς προσελκύουν αγοραστικές κινήσεις και που μπορούν να αποτελέσουν επενδυτικές ευκαιρίες. Σε αυτές, σύμφωνα με τα τελευταία reports, συγκαταλέγονται οι Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, OTE καθώς και –πιο μακροπρόθεσμα– κάποιοι τραπεζικοί τίτλοι.

  Σύσταση "buy" δίνει η HSBC για τις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων και της Motor Oil στην τελευταία της έκθεση για τον κλάδο του πετρελαίου στην Ευρώπη, όπου χρησιμοποιεί ειδικά μοντέλα αποτίμησης για να καταλήξει στη δίκαιη τιμή-στόχο για τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών. Όπως επισημαίνει, ο σταθμισμένος μέσος όρος των τριών μετρήσεων αποτίμησης δίνει μια δίκαιη αξία για την τιμή-στόχο στα 11,7 ευρώ ανά μετοχή, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 49% έναντι της τρέχουσας τιμής της μετοχής. Επομένως, όπως τονίζει, διατηρεί τη σύσταση αγοράς, ενώ επισημαίνει πως στους κινδύνους για την μετοχή περιλαμβάνονται τα πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα περιθώρια διύλισης καθώς και τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα μερίσματα.

  Στην τιμή-στόχο των 30 ευρώ καταλήγουν οι δείκτες αποτίμησης της HSBC σε ό,τι αφορά τη μετοχή της Motor Oil, η οποία δίνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 41% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, γεγονός το οποίο δικαιολογεί τη σύσταση για αγορά. Στους κινδύνους για την πορεία της μετοχής της Motor Oil, η βρετανική τράπεζα τοποθετεί τα πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα περιθώρια διύλισης καθώς και τη χαμηλότερη ζήτηση στις αγορές-"κλειδί" της εταιρείας.

  Από την πλευρά της η Piraeus Securities είναι επίσης θετική για τη μετοχή της Motor Oil και δίνει σύσταση outperform με τιμή-στόχο τα 25,35 ευρώ από 23,45 ευρώ πριν. Όπως επισημαίνει, αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλότερα προβλεπόμενα περιθώρια διύλισης για το 2019-2021 λόγω του IMO 2020, την ισχυρή εμπορική απόδοση καυσίμων, τα περαιτέρω κέρδη από τη βελτίωση του μίγματος των προϊόντων του ομίλου τόσο στον κλάδο της διύλισης όσο και των καυσίμων. Αναμένει ότι η εταιρεία θα επιτύχει περαιτέρω κέρδη στον τομέα της διύλισης (+ 75 εκατ. ευρώ σε πρόσθετο EBITDA βάσει των εκτιμήσεών μας) λόγω α) του νέου κανονισμού του ΙΜΟ και β) των περαιτέρω βελτιώσειων στο μίγμα προϊόντων σε συνδυασμό με αυξήσεις της λειτουργικής ικανότητας.

  Κάλυψη εκ νέου για Ελλάκτωρ

  Θετική για τη μετοχή της Ελλάκτωρ εμφανίζεται η Alpha Finance η οποία ξεκινά και πάλι την κάλυψη της μετοχής με σύσταση outperform, δίνοντας τιμή-στόχο τα 2,6 ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 79,6% για την τιμή της στο ταμπλό.

  Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής τονίζουν πως η αλλαγή διοίκησης στον Όμιλο συνοδεύτηκε και από σημαντική αλλαγή στρατηγικής. Το νέο management έχει επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση του κατασκευαστικού τομέα, ενώ η διαφάνεια στην οικονομική πληροφόρηση και στην εταιρική διακυβέρνηση έχουν αποκτήσει υψηλή προτεραιότητα. Επιπλέον, η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος στις ΑΠΕ θα στηρίξει την ανάπτυξη του Ομίλου, ενώ η αναμενόμενη συγχώνευση με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος που δημιουργεί θετικές προοπτικές για τον Όμιλο στο συγκεκριμένο κλάδο, θα ξεκλειδώσει συνέργειες και θα οδηγήσει σε μια σαφέστερα πιο αποδοτική φορολογική δομή.

  Η Alpha Finance θεωρεί ότι υπάρχει σημαντική ανοδική δυναμική στην απόδοση του Ελλάκτωρα από την επιτυχημένη και έγκαιρη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της Ελλάδας. Ως παίκτης-ηγέτης με μερίδιο αγοράς 40% στην εγχώρια αγορά, η εταιρεία είναι σε θέση να κερδίσει μεγάλα έργα, όπως το Ελληνικό, η Γραμμή 4 του μετρό και ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ).

  Στα 2,90 ευρώ από 2 πριν αύξησε πρόσφατα την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Ελλάκτωρ και η Euroxx, γεγονός που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 100% για την τιμή της στο ταμπλό. Όπως επισημαίνει, η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας προσφέρει ένα ελκυστικό μείγμα από προβλέψιμες ταμειακές ροές. Επίσης χαρακτηρίζει θετική για τον όμιλο την απόφαση να απορροφηθεί η ΕΛΤΕΧ Άνεμος καθώς απλοποιεί την οργανωτική δομή του και οδηγεί στη βελτιστοποίηση της τοποθέτησης των κεφαλαίων.

  Τις κορυφαίες της επιλογές σε "εποχές αβεβαιότητας" παρουσίασε η Pantelakis Securities η οποία, όπως επισημαίνει, ξεκινά τη χρονιά με μετοχές υψηλής ποιότητας, με ορατότητα σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία, ισχυρούς ισολογισμούς και ελεύθερες ταμειακές ροές. Ξεχωρίζει τις μετοχές των Jumbo (τιμή-στόχος 20 ευρώ), Μυτιληναίος (τιμή-στόχος τα 13,5 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (τιμή-στόχο τα 8 ευρώ) καθώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια (τιμή-στόχο τα 9,5 ευρώ) λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης την οποία θεωρεί σημαντικό καταλύτη. Στη συνέχεια του έτους, η χρηματιστηριακή εταιρεία συστήνει την αύξηση του ρίσκου/μόχλευσης με τις κορυφαίες της επιλογές τον τραπεζικό κλάδο. Η Eurobank αποτελεί επιλογή χαμηλού ρίσκου (τιμή-στόχος το 0,74 ευρώ) και η Εθνική υψηλού ρίσκου (τιμή-στόχος τα 1,61 ευρώ) καθώς οι θετικοί καταλύτες για τις τράπεζες θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται, στο πλαίσιο της ανάκαμψης της παγκόσμιας επενδυτικής διάθεσης για ρίσκο και ενός ενδεχόμενου ράλι στις αγορές, μετά και τη σταδιακή υποχώρηση των φόβων για παγκόσμια επιβράδυνση και εμπορικούς πολέμους.

  Από την πλευρά της και η Euroxx τηρεί overweight στάση για τη μετοχή της Μυτιληναίος, με τιμή-στόχο τα 13,40 ευρώ από 12,40 ευρώ πριν, "βλέποντας" έτσι περιθώριο ανάκαμψης της τάξης του 54%. Όπως επισημαίνει, το ισορροπημένο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, το οποίο έχει υψηλή ρευστότητας και σημαντική δυναμική ανάπτυξης, δεν αποτιμάται πλήρως στα τρέχοντα επίπεδα τιμής της μετοχής της. Επίσης ότι οι δύο νέες προγραμματισμένες επενδύσεις, δηλαδή το νέο εργοστάσιο CCGT (για το οποίο αναμένεται σύντομα θετική ροή ειδήσεων σχετικά με την απόφαση τελικής επένδυσης - FID) και το εργοστάσιο διυλιστηρίων αλουμινίου, θα βοηθήσουν να "ξεκλειδώσει" περαιτέρω αξία για τους μετόχους. Επιπλέον, ο ισχυρός ισολογισμός της Μυτιληναίος θα επιτρέψει στον όμιλο να στραφεί σε κερδοφόρα projects και πιθανές ευκαιρίες εξαγορών. Τέλος, η Euroxx βλέπει ισχυρή πιθανότητα διανομής σημαντικών μερισμάτων (μερισματική απόδοση 4,2%-5,0% το 2018-2020).

  Σύμφωνα με την Beta Securities, κάποιες εξαιρέσεις τίτλων έχουν διασώσει την κατά τα άλλα αναιμική εικόνα των συναλλαγών παρουσιάζοντας μια ικανοποιητική συμπεριφορά με συστηματική παρουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος. Εταιρείες από την υψηλή κεφαλαιοποίηση όπως οι Aegean, Μυτιληναίος και Jumbo λόγω αποτίμησης, ο ΟΤΕ λόγω συμπίεσης του ασφάλιστρου κινδύνου αλλά και οι δυνητικές περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένονται στο κοντινό μέλλον, διατήρησαν για κάποιο μικρό μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό το ενδιαφέρον. Το κέρδος από αυτήν τη διαφοροποίηση είναι η αλλαγή της στάσης μέρους των επενδυτών που ακολουθούν σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση της αγοράς, δίνοντας περισσότερο χρόνο στις επιλογές τους. Αν η στάση αυτή εδραιωθεί σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων –και δη των τραπεζικών– τότε θα μπορέσει να αλλάξει ουσιαστικά η συνολική εικόνα διαχέοντας ενδιαφέρον και ρευστότητα ενεργοποιώντας έτσι μεγαλύτερο πλήθος κωδικών.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων