Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιαν-2019 18:18

  Στις 28 Φεβρουαρίου το ραντεβού κυβέρνησης - δανειστών

  Στις 28 Φεβρουαρίου το ραντεβού κυβέρνησης - δανειστών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Ακριβώς 30 ημέρες απομένουν πριν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι κυβέρνηση, θεσμοί και εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να δουν αν το σύνθετο "παζλ" εκκρεμοτήτων και μετώπων αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα έχει μπει στη "θέση" του. Στόχος είναι να δουν αν μπορούν να δώσουν την "προέγκριση" στην ενεργοποίηση των αποφάσεων για το χρέος.

  Το Euroworking Group της 28ης Φεβρουαρίου έχει ειδική χρονική σημασία. Θα λάβει χώρα μία μόνο ημέρα μετά τις ανακοινώσεις μιας σειράς κρίσιμων εκθέσεων-πορισμάτων για την Ελλάδα από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και έχοντας πλέον στα χέρια τους την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Θα πρέπει να προετοιμάσει την κρίσιμη υπουργική σύνοδο της 11ης Μαρτίου.

  Όπως ανέφεραν διαπραγματευτικές πηγές μετά το τέλος των διαβουλεύσεων στην Αθήνα την προηγούμενη Παρασκευή τα μέτωπα είναι πολλά και ένα μόνο από αυτά είναι τα 16 προαπαιτούμενων που έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος του 2018. Πολλά εξ αυτών των προαπαιτούμενων είναι ακόμα στο κόκκινο (σ.σ. όπως συμβαίνει με την Εγνατία Οδό), της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, της λειτουργίας των 120 τοπικών μονάδων υγείας  κλπ).

  Υπάρχει παράλληλα το θέμα του κατώτατου μισθού (με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα), το θέμα των τραπεζών (με πλέον πιεστικό χρονικά ζήτημα αυτό του "διαδόχου" του νόμου Κατσέλη) και το θέμα των δικαστικών αποφάσεων περί αναδρομικών (με την ελληνική κυβέρνηση να εξηγεί ότι αυτό είναι ένα πεδίο το οποίο δεν έχει ακόμα φανεί πόσο δημοσιονομικό κόστος έχει, εκτιμώντας ότι θα αποκαλυφθεί αργότερα, πιθανόν μετά τις εκλογές).

  Πέρα από το παραπάνω "τετράπτυχο" το οποίο συνδέεται άμεσα με τη δεύτερη αξιολόγηση υπάρχουν και άλλα μέτωπα που δυσκολεύουν τη διαδικασία και διαμορφώνουν αυτό το δύσκολο παζλ:

  · Υπάρχει το Alert Mechanism Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συντάσσει παράλληλα με την έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας και την ειδική έκθεση για την Ελλάδα αναφορικά με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες (που είτε γέννησε η κρίση είτε προϋπήρχαν). Συνδέονται με το εξωτερικό ισοζύγιο, με την πολύ αρνητική διεθνή επενδυτική θέση, με τα κόκκινα δάνεια, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αλλά και του κράτους προς ιδιώτες, με το χρέος, αλλά και με το μεγάλο κοινωνικό μέτωπο.

  ·  Επιπλέον όλων αυτών υπάρχουν και οι μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως είναι η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα λεγόμενα "προσφυγικά" νησιά οι οποίες δεν έχουν επισήμως τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων (σ.σ. με την έννοια της σύνδεσής τους με κάποια πολιτική απόφαση).

  Η ώρα της απόφασης λοιπόν έρχεται στο Eurogroup του Μαρτίου του οποίου προεργασία για το οποίο θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου.

  Ο κίνδυνος

  Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, κανένα από τα παραπάνω μέτωπα από μόνο του δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε μία αρνητική απόφαση για την Ελλάδα. Δηλαδή να οδηγήσει στην μη ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα (σ.σ. κάτι που δεν θα έχει μόνο ταμειακές συνέπειες για τη χώρα αλλά και ψυχολογικές λόγω της προσπάθειάς της να επιστρέψει αγορές).

  Ωστόσο, εξηγούν οι ίδιες πηγές, όλα αυτά τα μέτωπα μαζί συνιστούν πρόβλημα. Δηλαδή, θα πρέπει κυβέρνηση (σ.σ. η οποία πήρε το μήνυμα την προηγούμενη εβδομάδα) να επιταχύνει ούτως ώστε να δείξει ότι ο στόχος διατήρησης του momentum των μεταρρυθμίσεων δεν αναστρέφεται λόγω του πολιτικού κύκλου.
  Για τον πολιτικό κίνδυνο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την προηγούμενη εβδομάδα στο statement για την Ελλάδα.

  Πρόοδο άλλωστε ζήτησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην δική της δήλωση εκ μέρους των θεσμών της ΕΕ, ενώ αντίστοιχες δεσμεύσεις έδωσε και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ η οποία μίλησε μετά το τέλος των επαφών.

  Κορυφαίο θέμα όλων είναι αναμφισβήτητα ο Νόμος Κατσέλη με αξιωματούχο της ελληνικής πλευράς να αναφέρει την μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων ότι εντός της εβδομάδος θα σταλεί Policy Paper στους θεσμούς (σ.σ. συνεδριάζει το EWG την Πέμπτη και θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης από όλες τις πλευρές). Η προθεσμία για να σταλούν όλα τα στοιχεία λήγει στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ ο Νόμος θα πρέπει να έχει τουλάχιστο κατατεθεί στη Βουλή έως τις 28 Φεβρουαρίου (σ.σ. καθώς τότε λήγει και η παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος).

  Οι αγορές
   
  Η κυβέρνηση πάντως "ποντάρει" στην συγκυρία για να προχωρήσει το εγχείρημα της επιστροφής στις αγορές. Προσδιορίζεται (εκτός απροόπτου) εντός των επόμενων ωρών/ημερών με την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Η έκδοση του πενταετούς ήταν "έτοιμη" να τρέξει εδώ και καιρό, αλλά το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ περίμεναν την ομαλοποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος για να τη δρομολογήσουν. Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει στην έκδοση αυτή, πέραν της σημασίας που έχει για το Δημόσιο και την ομαλή αντιμετώπιση των πιέσεων που υπάρχουν στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, αποτελεί ουσιαστικό βήμα στη δημιουργία του περιβάλλοντος που περιμένουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για την προώθηση ομολογιακών εταιρικών εκδόσεων μέσα στο επόμενο δίμηνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων