Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Ιαν-2019 20:00

  Αρχές της εβδομάδας το 5ετές ομόλογο για την έξοδο στις αγορές

  Αρχές της εβδομάδας το 5ετές ομόλογο για την έξοδο στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Το εγχείρημα της επιστροφής στις αγορές θα εκδηλωθεί με ένα πρώτο βήμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

  Εκτός απροόπτου, το βιβλίο πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τους primary dealers θα ανοίξει τη Δευτέρα ή την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες του "Κεφαλαίου", με την πρόθεση η έκδοση του πενταετούς να αποδώσει περί τα 2 δισ. ευρώ.

  Πρόθεση του "εκδότη" είναι το πρώτο βήμα της επιστροφής στις αγορές μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος να γίνει "με όρους αγοράς", ήτοι με αποδόσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κλίμα της δευτερογενούς αγοράς, η οποία έχει "παγιδευτεί" στο παρελθόν με εκδόσεις που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των επενδυτών...

  Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιχειρηθεί να πιεστεί η αγορά για επιτόκια χαμηλότερα εκείνων που η ίδια η αγορά θα θεωρήσει ικανοποιητικά και τα οποία καλύπτουν όλες τις πτυχές του country risk, όπως επισημαίνεται από αρμόδιες τραπεζικές πηγές.

  Η "ερμηνεία" αυτής της λογικής που διέπει την έκδοση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πενταετές που θα βγει την επόμενη εβδομάδα θα κινηθεί εκτός απροόπτου σε επιτόκια μεταξύ 3,55% και 3,65%.

  Άλλωστε, ακόμα και σε τέτοια επίπεδα η έκδοση θα εμφανιστεί με επιτόκιο κατά μία περίπου μονάδα και πλέον χαμηλότερο από την αντίστοιχη έκδοση του 2014, γεγονός που οδηγεί σε αναχρηματοδότηση των λήξεων με χαμηλότερο κόστος.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ", η έκδοση του πενταετούς ήταν "έτοιμη" να τρέξει εδώ και καιρό, αλλά το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ περίμεναν την ομαλοποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος για να τη δρομολογήσουν.

  Πολιτική

  Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την έκδοση αυτή αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την εβδομάδα που πέρασε. Η κίνηση αναβλήθηκε από τη στιγμή που τέθηκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Αυτό, όμως, ήταν αρκετό για να αναβληθεί η έκδοση για την επόμενη εβδομάδα...

  Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, που ρωτήθηκε σχετικά από το "Κ" αν η απόφαση για την ενεργοποίηση της έκδοσης για την επόμενη εβδομάδα είναι οριστική, σχολίασε ότι αυτό ισχύει "εκτός απροόπτου...".

  Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει στην έκδοση αυτή, πέραν της σημασίας που έχει για το Δημόσιο και την ομαλή αντιμετώπιση των πιέσεων που υπάρχουν στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, αποτελεί ουσιαστικό βήμα στη δημιουργία του περιβάλλοντος που περιμένουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για την προώθηση ομολογιακών εταιρικών εκδόσεων μέσα στο επόμενο δίμηνο.

  Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν έτοιμους τους φακέλους τους για εκδόσεις οι οποίες θα δρομολογηθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2019, όσο ακόμη οι συνθήκες στη δευτερογενή αγορά δεν επηρεάζονται –όσον αφορά τη ρευστότητά τους– από τις επικείμενες αλλαγές στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, και ειδικά της ΕΚΤ.

  Το ελληνικό Δημόσιο, όπως και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κατά πόσο η ΕΚΤ θα αυξήσει το εξαιρετικά χαμηλό όριο αγοράς κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες. Το όριο αυτό από τις αρχές του 2015 έχει περιοριστεί στα 8 περίπου δισ. ευρώ και η οποιαδήποτε διεύρυνσή του θα επηρεάσει –θετικά– το περιβάλλον στο οποίο διαμορφώνεται το κόστος αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, με ανάλογες συνέπειες και στο κόστος αναχρηματοδότησης του ιδιωτικού (ομολογιακού) χρέους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων