Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Ιαν-2019 08:16

  Πρωταγωνιστεί στο Green Banking η Τράπεζα Πειραιώς

  Πρωταγωνιστεί στο Green Banking η Τράπεζα Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Νέα προϊόντα στο χώρο του Green Banking αναμένονται από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πρωτοπορεί σε δράσεις περιβαλλοντικής και εταιρικής αειφορίας και είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που συμμετέχει στη διαμόρφωση των παγκόσμιων Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής.

  Καθώς το 2021 θα είναι ένα έτος – σταθμός για τις τράπεζες και σε επίπεδο του τι κάνουν για την κλιματική αλλαγή (σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες θα πρέπει να παράσχουν σχετικά στοιχεία για την περιβαλλοντική δράση τους στους επόπτες για να λαμβάνουν πιστοποιήσεις για τις χρηματοδοτήσεις που θα μπορούν να υλοποιούν), η Τράπεζα Πειραιώς κινείται ήδη πρωταγωνιστικά στην "πράσινη τραπεζική".

  Ειδικότερα, είναι η μόνη τράπεζα στην Ευρώπη που υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα LIFE, με τα οποία προβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία επιχείρηση που πρωτοπορεί, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό έργο. Πρόκειται για τα προγράμματα:

  GREENbanking4Life (2006-2009): σχεδιάστηκε το πρώτο πράσινο τραπεζικό προϊόν (χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών) και αναπτύχθηκε το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) της Τράπεζας.

  climabiz (2010 - 2012): η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια οικονομικής αποτίμησης της κλιματικής έκθεσης επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η κλιματική έκθεση των επιχειρήσεων ανήλθε, για το 2017, σε 541,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,3% επί του συνολικού κύκλου εργασιών τους.

  LIFE-Stymfalia (2013-2018): για πρώτη φορά εισάγεται η διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με τη βιοποικιλότητα "Business & Biodiversity” στην Ελλάδα. 

  Δημιουργώντας κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες, η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει έμπρακτα τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εξοικονόμηση Ενέργειας, Υπεύθυνη Γεωργία και διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

  Η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω αναλυτικών διαδικασιών παρακολούθησης του πράσινου χαρτοφυλακίου της, αποτυπώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη θετική συμβολή των πράσινων χρηματοδοτήσεων, στην αειφόρο ανάπτυξη (positive impact). Τα στοιχεία για το τέλος του 2017 δείχνουν :

  1.134  MW συνολική χρηματοδοτημένη ισχύς έργων ΑΠΕ

  2,35 εκατ. τόνοι CO2 αποφυγή έκλυσης ετησίως 

  24,8 χιλιάδες πράσινοι πελάτες,

  1,79 δισ. € πιστοδοτικά όρια για τη χρηματοδότηση των έργων αυτών

  Υποστηρίζοντας τους ιδιώτες, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει, με ιδιαίτερα ποσοστά επιτυχίας, στα προγράμματα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον Ι & ΙΙ και παρέχει στους ιδιώτες, ανεξάρτητα από τα εκάστοτε επιδοτούμενα προγράμματα, Green Στεγαστικά/Καταναλωτικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

  Υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και ξεκινώντας από τις μικρές επιχειρήσεις, κάτω από την ομπρέλα του "Πειραιώς Green Επιχειρείν", η Τράπεζα χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση επαγγελματικών χώρων για τον εκσυγχρονισμό ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και την υλοποίηση σχετικών παρεμβάσεων εξοικονόμησης. 

  Στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθώς επίσης και για τη δημιουργία νέων Projects, σχεδιάζει εξατομικευμένες λύσεις που να ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες των επενδύσεων αυτών, παρέχοντας επιπλέον συμβουλευτική σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των χαρακτηριστικών τους (τεχνολογίες, αποτελέσματα, κόστος κ.λπ.) καθώς επίσης μεριμνά για την εξασφάλιση της σχετικής ρευστότητας υλοποίησής τους.

  Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στη σύναψη νέας συμφωνίας με την ΕΤΕπ, συνολικού ποσού 100 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω του προγράμματος Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE). Το πρόγραμμα PF4EE είναι πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΕ και αποτελεί ένα καινοτόμο συνδυαστικό εργαλείο διάθεσης ρευστότητας και εγγυήσεων δανείων. Η συμφωνία αυτή είναι η μοναδική στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη στο πλαίσιο του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος σε όλη την Ευρώπη.

   

  Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στην Ευρώπη (700 κτιριακές υποδομές και 900 άμεσα εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι) που διαθέτει τις αυστηρές περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις EMAS και ISO 14001:2015.

  Παρακολουθεί και μετρά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις κάθε κτιριακής υποδομής, θέτει στόχους βελτίωσης και τους επιτυγχάνει με στοχευμένα περιβαλλοντικά προγράμματα.

  Το "Ενεργειακό Γραφείο" είναι το μοναδικό εξειδικευμένο λογισμικό εργαλείο στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα, με το οποίο παρακολουθούνται διαδικτυακά και σε πραγματικό χρόνο οι ενεργειακές καταναλώσεις και η κατανάλωση νερού σε περισσότερες από 300 κτηριακές υποδομές.

  Το 86% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στις κτιριακές υποδομές της Τράπεζας προέρχεται από ΑΠΕ (2017).

  Κατά 25% μειώθηκε η ηλεκτρική κατανάλωση ανά τετραγωνικό μέτρο (2008-2017).

  Κατά 45% μειώθηκαν οι συνολικές εκπομπές CO2 ανά τετραγωνικό μέτρο (2008-2017).

  5 εκατ. ευρώ εξοικονομούνται ετησίως από την υλοποίηση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων