Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιαν-2019 13:34

  Πηγές ΥΠΟΙΚ: Παραμένει ανοιχτό το θέμα κατώτατου και τραπεζών – Ρίσκα λόγω δικαστικών αποφάσεων

  Πηγές ΥΠΟΙΚ: Παραμένει ανοιχτό το θέμα κατώτατου και τραπεζών – Ρίσκα λόγω δικαστικών αποφάσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Τα ανοιχτά θέματα, για τα οποία θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως οι διαπραγματεύσεις, περιέγραψε πηγή του ΥΠΟΙΚ μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στην Αθήνα.

  Για το εργασιακό και την αύξηση του κατώτατου ανέφερε ότι "η συζήτηση είναι για την διαδικασία που τηρήθηκε και πόσο καλά τηρήθηκε και όχι για το ποσοστό της αύξησης που είναι στην δικαιοδοσία της Ελληνικής Κυβέρνησης".

  Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε να στείλει πιο συγκεκριμένες προτάσεις σε δυο – τρία θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται ο "διάδοχος" του νόμου Κατσέλη ο οποίος τέθηκε επί τάπητος και χτες και προχτές. Η πηγή του ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για μια πολύ καλή συζήτηση αλλά και για θέματα που θέλουν περαιτέρω εργασία. 

  Αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τις εφορίες, η πηγή του ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως δεν τέθηκε στην παρούσα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, υπονοώντας ότι το ζήτημα αναβάλλεται. Είπε χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι θέμα συζήτησης σε αυτή την αξιολόγηση, θα το δούμε το εν λόγω ζήτημα". Ωστόσο, χτες, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εργασίας ότι η ανάλογη ρύθμιση για χρέη προς τα ταμεία προχωρά κανονικά για να ξεκινήσει τον Μάρτιο. 

  Για το σχέδιο του ΤΧΣ για τη μείωση των NPLs ανέφερε "ελπίζω ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες". Πρόσθεσε ότι το συζητήσαμε με τους θεσμούς  "γιατί θέλουμε τις ιδέες και τις απόψεις τους, θέλουμε επίσης τη βοήθειά τους όταν θα πάει στην Κομισιόν για να εγκριθεί". Είπε πως θα σταλεί προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών ζητημάτων της Κομισιόν. Επανέλαβε ότι δεν είναι μέρος της δεύτερης αξιολόγησης. 

  Ρίσκο λόγω αναδρομικών

  Ειδική μνεία έκανε η ίδια πηγή αναφορικά με το ρίσκο που υπάρχει για το ενδεχόμενο δημοσιονομικής τρύπας, λόγω των δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά. Ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε και εξετάστηκαν διάφορα σενάρια τα οποία έχουν σχέση με το αν το όποιο δημοσιονομικό κόστος θα είναι μόνιμο ή εφάπαξ, με το αν θα είναι μικρό ή μεγάλο.

  Έφερε ως παράδειγμα ότι είναι διαφορετικό να χρωστάς κάτι σε αναδρομικά, δηλαδή να πρέπει να δώσεις σε κάποιους π.χ. 100 εκατ. ευρώ και άλλο να πρέπει να καταβάλεις ένα ποσό για πάντα από εδώ και πέρα.

  Αρνήθηκε να προβεί σε εκτίμηση για το ύψος του πιθανού ποσού κάνοντας λόγο για μια διαδικασία η οποία θα κρατήσει πολλά χρόνια. Είπε ότι δεν ανησυχεί για το άμεσο μέλλον, δηλαδή για τους επόμενους τρεις μήνες ή ένα χρόνο. Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί δέχονται ότι υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εξωγενών και ενδογενών παραγόντων αναφορικά με το ποιος έχει τη δημοσιονομική ευθύνη.

  Ωστόσο επισήμανε ότι αν χρειαστεί με βάση την έκθεση που έχει ήδη εκπονήσει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους θα φανεί αν θα χρειαστούν ισοδύναμα μέτρα. Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι ανάμεσα στα σενάρια υπάρχει η εκτίμηση η οποία έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας περί αναδρομικών αξίας 4, 5 δισ. ευρώ 

  Για τη διαπραγμάτευση, η πηγή του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η συζήτηση κύλησε σε λίγο διαφορετικό πλαίσιο από την εντός μνημονίου εποχή και πήγε πολύ καλά. Δεν υπήρχαν αντιπαραθέσεις, είπε, αλλά διαφορετικές απόψεις σε κάποια θέματα.

  Σήμερα καταγράψαμε το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, "τι έχει να γίνει τι περιμένουν από μας", ανέφερε η πηγή του ΥΠΟΙΚ. Είναι κάποιες άλλες λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά,  πρόσθεσε.

  Οι θεσμοί σύμφωνα με την πηγή του ΥΠΟΙΚ δεν εξέφρασαν ενστάσεις αναφορικά με την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου. Επίσης ο ίδιος παράγοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη καταβολή της δόσης που συνδέεται με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων