Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιαν-2019 08:13

  Οι θεσμοί φεύγουν – Οι διαπραγματεύσεις για τράπεζες και κατώτατο μισθό συνεχίζονται

  Οι θεσμοί φεύγουν – Οι διαπραγματεύσεις για τράπεζες και κατώτατο μισθό συνεχίζονται
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   της Δήμητρας Καδδά 
   
  Ένας τελικός γύρος δια ζώσης διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Οι θεσμοί αναχωρούν εκδίδοντας κοινό ανακοινωθέν μέσα στην ημέρα, καθορίζοντας τις εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις για τα ανοικτά μέτωπα, αλλά και δίδοντας επόμενο "ραντεβού" στο EWG της προσεχούς Πέμπτης στο οποίο θα ενημερωθούν για την κατάσταση οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

  Ήδη, έχει ορισθεί προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου για να τελειώσουν οι εκκρεμότητες με κορυφαία αυτή των τραπεζών: έως τότε θα πρέπει να έχει κοινοποιήσει η κυβέρνηση το αναλυτικό νομοθετικό σχέδιο για τον "διάδοχο" του Ν. Κατσέλη (που θα πρέπει να ψηφίσει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα αφού τότε λήγει και η παράταση που έχει δοθεί) αλλά και το αναλυτικό της πλάνο για τη μείωση των NPLs με βάση τα σχέδια του ΤΧΣ αλλά και της ΤτΕ τα οποία σύμφωνα με κυβερνητική πηγή πλέον προωθούνται σχεδόν ταυτόχρονα.

  Η ίδια προθεσμία της 15ης Φεβρουαρίου ισχύει και για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τα 16 προαπαιτούμενα μεγάλο μέρος των οποίων ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Μεταξύ αυτών το Ελληνικό, το Δημόσιο, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η συγκράτηση των δαπανών υγείας και πολλές άλλες δεσμεύσεις του 2018.

  Η 15η Φεβρουαρίου ως προθεσμία συνδέεται με την ανάγκη να κοινοποιήσει η Επιτροπή την έκθεσή της στις 27/2 αλλά και το ΔΝΤ να ανακοινώσει λίγες ημέρες νωρίτερα την δική του έκθεση για την Ελλάδα. Πολιτικά, το αν η πρόοδος θα είναι επαρκής (και άρα αν θα ενεργοποιηθούν οι παρεμβάσεις στο χρέος) θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες/εκθέσεις, όπως αυτή των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Η απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

  Ενστάσεις θεσμών- 120 δόσεις
  Χθες, από κυβερνητική πηγή, σε διάλειμμα της πολύωρης συνεδρίασης με τους θεσμούς, έγινε σαφές ότι εκκρεμότητες υπάρχουν και θα… παραμείνουν προς επίλυση εξ αποστάσεως. Αν δεν λυθούν οι εν λόγω εκκρεμότητες εγκαίρως θα υπάρξει… ενόχληση η οποία μένει να φανεί πως θα "αντιμετωπισθεί" όπως ειπώθηκε.

  Μία εξ αυτών των εκκρεμοτήτων είναι το Δημόσιο και η στελέχωσή του σε επίπεδο Γ.Γ. που δεν θεωρείται πλέον εφικτό να ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο.  

  Ένα άλλο μέτωπο είναι η ρύθμιση των οφειλών προς εφορίες με 120 δόσεις, ένα θέμα που φαίνεται ότι δεν τέθηκε έως και χθες στους θεσμούς. Και τούτο εν αντιθέσει με τη ρύθμιση για χρέη προς τα Ταμεία (σ.σ. η οποία προχωρά σύμφωνα με κυβερνητική πηγή με στόχο την νομοθέτησή της τον Φεβρουάριο και την ενεργοποίησή της τον Μάρτιο). Σημειώνεται ότι το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ συνολική ολιστική ρύθμιση για όλα τα χρέη προς ταμεία, εφορίες και τράπεζες.

  Ενστάσεις παραμένουν και για το θέμα του κατώτατου/υποκατώτατου με την κυβέρνηση να επιθυμεί ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες και το ΔΝΤ να ανάγει το ζήτημα σε ένα από τα πιο μεγάλα μέτωπα αυτής της αξιολόγησης (σ.σ. διενεργεί την πρώτη επί συνόλου δύο του 2019). 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων