Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιαν-2019 07:51

  Το παρασκήνιο που οδήγησε στη νέα αναβολή για τους λιγνίτες

  Το παρασκήνιο που οδήγησε στη νέα αναβολή για τους λιγνίτες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Χθες το μεσημέρι το μεν υπουργείο ενέργειας συνιστούσε "υπομονή μέχρι αύριο” στα επίμονα δημοσιογραφικά ερωτήματα για το μέλλον της λιγνιτικής αποεπένδυσης, η δε ΔΕΗ απαντούσε ότι "πάμε κανονικά για αύριο, δεν έχει αλλάξει τίποτα” σε σχέση με την προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τις δύο υπό πώληση εταιρείες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. 

  Το απόγευμα ωστόσο στις 7,30 άρχισαν να φτάνουν στα mails των συμμετεχόντων οι ειδοποιήσεις από την HSBC ότι δίνεται νέα δεκαπενθήμερη παράταση μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου. Τι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες και οδηγηθήκαμε στη νέα αναβολή, την ίδια στιγμή μάλιστα που υπάρχει σε εκκρεμότητα το ραντεβού Σταθάκη με τους θεσμούς για αύριο Πέμπτη, με την ατζέντα να περιλαμβάνει ως νούμερο ένα το θέμα ΔΕΗ - λιγνίτες; 

  Καταρχάς ως προς τα δεδομένα του διαγωνισμού: μέχρι χθες ενεργά στο διαγωνισμό έχοντας συμμετάσχει στο market test εμφανίζονταν 3 σχήματα, ο όμιλος Κοπελούζου με την κινεζική China Energy, η τσεχική Seven με την ΓΕΚ Τέρνα και η Μυτιληναίος. 

  Το κάθε σχήμα από τη δική του πλευρά είχε διατυπώσει συγκεκριμένες ανησυχίες σε σχέση με τα δεδομένα του διαγωνισμού. Κοινή συνισταμένη όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι οι ασκήσεις για τη βιωσιμότητα των μονάδων "δε βγαίνουν” με βάση τα δεδομένα που είχαν γνωστοποιηθεί στο vdr και ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΗ και του ορκωτού Deloitte, η αρνητική θέση των υπό πώληση μονάδων οδηγεί σε εξαιρετικά χαμηλά ή αρνητικά τιμήματα. 

  Ταυτόχρονα, η αίσθηση που μεταφερόταν τις προηγούμενες ημέρες από την πλευρά της ΔΕΗ ότι οι επενδυτές τοποθετούνται με επιφύλαξη προκειμένου να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση, διαπιστώθηκε στην πράξη ότι δεν ισχύει. Χθες μάλιστα όλα ανεξαιρέτως τα σχήματα οριστικοποίησαν την απόφασή τους, εάν τελικώς ισχύσει η σημερινή προθεσμία της 23ης Ιανουαρίου, να μην προσέλθουν με ανταγωνιστική προσφορά στο διαγωνισμό. Η τελευταία απόφαση ελήφθη αργά το απόγευμα από συμμετέχοντα. 

  Κάποιες πληροφορίες μάλιστα θέλουν τους επενδυτές, εάν τελικώς υπό την πίεση των δεδομένων, κατέθεταν προσφορά, αυτό να γινόταν υπό όρους: για παράδειγμα οι Τσέχοι εμφανίζονταν να θέτουν ως όρο για να ισχύσει η προσφορά τους να γίνει αποδεκτός ο μηχανισμός επιμερισμού των ζημιών. Κάποιοι άλλοι συμμετέχοντες φέρονται να έχουν ζητήσει χρόνο προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση για τα νέα δεδομένα του διαγωνισμού των διεθνών συνεταίρων τους (όμιλος Κοπελούζου και Κινέζοι).

  Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες ενόψει του αυριανού ραντεβού του υπουργού ενέργειας με τους επικεφαλής των θεσμών, θέλουν τους δανειστές να έχουν έτοιμη την εναλλακτική σε περίπτωση ναυαγίου του διαγωνισμού. Η "έτοιμη” αυτή λύση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, η οποία στα ενεργειακά ξαφνικά καλείται να διαχειριστεί τις καυτές εξελίξεις σε δύο μέτωπα, την αποεπένδυση και τα τιμολόγια. Εν μέσω άτυπης προεκλογικής περιόδου, το να ανοίξουν νέα θέματα στο μέτωπο της ΔΕΗ, θα ισοδυναμούσε με αποτυχία της συνολικής κυβερνητικής στρατηγικής γύρω από την αγορά ηλεκτρισμού.

  Αλλά και οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, που γνωρίζουν πολύ καλά τα τεκταινόμενα στην ελληνική ενεργειακή αγορά, έχουν συνειδητοποιήσει ότι για τη ΔΕΗ πιθανή αποτυχία του διαγωνισμού, θα έφερνε σοβαρό και σημαντικό πλήγμα για την επιχείρηση. Κάποιοι εκτιμούν ανεπανόρθωτο…

  Κάτω από αυτές τις συνθήκες κρίθηκε ότι η παράταση της προθεσμίας στο διαγωνισμό, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να αποτιμηθούν τα νέα δεδομένα (εθελούσια, οικονομικά αποτελέσματα μονάδων στο δ τρίμηνο, πιθανή απάντηση της Κομισιόν για τα ΑΔΙ, ενδεχόμενη υπογραφή σύμβασης με τα ορυχεία Αχλάδας για τη Μελίτη) είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί το ναυάγιο. Τώρα εάν στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές προκειμένου να ικανοποιηθούν τα "θέλω” των επενδυτών αυτό απομένει να φανεί στην πράξη. Από το ΥΠΕΝ πάντως, η απάντηση που δίνεται είναι αρνητική… 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων