Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιαν-2019 07:47

  Έμεινε... στη θεωρία ο οικογενειακός γιατρός

  Έμεινε... στη θεωρία ο οικογενειακός γιατρός
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μόλις 1,8 εκατομμύρια πολίτες από τα περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής σε οικογενειακό γιατρό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, παρά το γεγονός πως ο αρχικός στόχος της Αριστοτέλους ήταν το νέο αυτό μοντέλο πρωτοβάθμιας περίθαλψης να είναι καθολικό και ταυτόχρονα υποχρεωτικό.

  Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση για τις τοπικές μονάδες (ΤΟ.Μ.Υ.), ενώ έχουν παρέλθει δεκαέξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, λειτουργούν σήμερα 110 δημόσιες δομές από τις συνολικά 239 που προβλέπει η μεταρρύθμιση. 

  Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της εγγραφής του πληθυσμού σε γενικό γιατρό ή παθολόγο και παιδίατρο, οι πολίτες έχουν αυτόματα αντιστοιχιστεί και καλούνται πλέον να υποβάλουν αίτηση εγγραφής σε διαθέσιμο οικογενειακό γιατρό της επιλογής τους. 

  Ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε επίσης τα μεγάλα προβλήματα με την επάρκεια ιατρικού δυναμικού και τις σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης του έργου, αναφέροντας όμως πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις θέλουν χρόνο για να προχωρήσουν. Για τις ελλείψεις σε γιατρούς, έκανε για ακόμη μια φορά λόγο για "Brain drain”, σημειώνονται πως περίπου 18 χιλιάδες γιατροί έχουν φύγει από την Ελλάδα.

  "Αυτό είναι ένα νέο, καινοτόμο σύστημα. Έχει μέσα την κουλτούρα της πρόληψης και της αγωγής υγείας. Τώρα έχουμε ένα εκατομμύριο οκτακόσιους χιλιάδες πολίτες που έχουν εγγραφεί σε οικογενειακούς γιατρούς. Είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού για αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο θεσμός λειτουργεί και αναπτύσσεται σιγά-σιγά. Θέλουμε σε βάθος χρόνου να μπορούν οι πολίτες της χώρας μας να έχουν πρόσβαση σε ένα πρόσωπο πρώτης αναφοράς και σε μια δομή πρώτης αναφοράς, όπως είναι οι Τοπικές Μονάδες και ο οικογενειακός γιατρός. Αυτό είναι μια μεγάλη παρέμβαση, είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση, η οποία, βεβαίως, θα προχωρήσει με προβλήματα, με δυσκολίες και με αντιστάσεις, γιατί στην πραγματικότητα αυτό που παίζεται είναι ότι διευρύνεται η παρουσία του δημοσίου σε αυτό το πεδίο”.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ολοκληρώνονται οι προσλήψεις των πεντακοσίων γιατρών που θα στελεχώσουν τις τοπικές μονάδες, ενώ υπάρχουν πάνω από επτακόσιοι γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. "Ήταν χίλιοι επτακόσιοι πριν, με ένα απολύτως αναποτελεσματικό και καθόλου εξυπηρετικό για τον πολίτη σύστημα των διακοσίων επισκέψεων, που ξέρετε πολύ καλά ότι εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες του μήνα και μετά ο πολίτης πλήρωνε από την τσέπη του” είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

  Το υπουργείο Υγείας είχε αρχικά προκηρύξει 1.195 θέσεις γιατρών για τα "ιατρεία της γειτονιάς" και 2.800 οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ.

  Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, κάθε οικογενειακός γιατρός έχει πληθυσμό ευθύνης 2.250 ενήλικες και οι παιδίατροι 1.500 παιδιά. Η τελευταία προκήρυξη για στελέχωση των δομών ήταν τον Ιούνιο του 2018 και αφορούσε στην πρόσληψη  στις ΤΟΜΥ με σύμβαση εργασίας διετούς διάρκειας, συνολικά 953 ιατρών, εκ των οποίων 809 παθολόγοι και 144 παιδίατροι. Η ανταπόκριση εντούτοις ήταν  χαμηλή, εξαιτίας όπως αναφέρουν ιατρικοί σύλλογοι την ανεπαρκών απολαβών και του μεγάλου αριθμού ευθύνης πληθυσμού.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων