Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Ιαν-2019 16:00

  Από ΔΝΤ/Κομισιόν τέλη Φεβρουαρίου το πρώτο ισχυρό "μεταμνημονιακό" τεστ

  Από ΔΝΤ/Κομισιόν τέλη Φεβρουαρίου το πρώτο ισχυρό "μεταμνημονιακό" τεστ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η από καιρό αναμενόμενη Έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ετοιμάζεται και θα είναι δημοσιεύσιμη στα τέλη Φεβρουαρίου.

  Περίπου τις ίδιες ημέρες η Κομισιόν θα κοινοποιήσει την δική της Έκθεση που θα αφορά -όπως και η Έκθεση του ΔΝΤ– τις "μάκρο" προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

  Αυτές θα αφορούν όχι μόνο τα άμεσα αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής (αυτές άλλωστε θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του τρέχοντος ελέγχου ενισχυμένης εποπτείας), αλλά θα δίνουν τις προβολές από το πώς υλοποιούνται και τι αποτελέσματα θα έχουν τα επόμενα χρόνια, τα μεταρυθμιστικά προγράμματα και οι τάσεις της οικονομίας στο νέο διεθνές περιβάλλον.

  Από την πλευρά της Κομισιόν "προβλέπεται” ότι και πάλι θα υπάρξουν αποκλίσεις ανάμεσα στις δύο Εκθέσεις, με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν να είναι περισσότερο αισιόδοξες από εκείνες του ΔΝΤ.

  Η "απόκλιση” αυτή εξακολουθεί να έχει την πηγή της τόσο στην εσωτερική κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, όσο και σε εκείνη της Ευρωζώνης.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορές παραγόντων της Κομισιόν, το ΔΝΤ επιμένει να βλέπει την πορεία της ευρω-οικονομίας σε μεγαλύτερη επιβράδυνση από αυτή της εκτίμησης των ευρωπαϊκών Θεσμών.

  Όσον αφορά την κατάσταση και την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα το ΔΝΤ παραμένει – αν και με περισσότερο μετριοπαθείς εκτιμήσεις – στη θέση ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μπει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης όσο θα συγκρατείται από τις δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

  Η νέα "διαφοροποίηση” σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις από πλευράς ΔΝΤ, είναι ότι τα πρωτογενή αυτά πλεονάσματα μπορούν να υλοποιηθούν τα επόμενα λίγα χρόνια, αλλά αυτό θα έχει ως συνέπεια να "φρενάρει” η οικονομική ανάπτυξη.

  Πάνω σ' αυτή τη "λογική” θα διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την πορεία του χρέους, αλλά θα αναφέρεται με θετικές "προσδοκίες” στην ευρωπαϊκή δέσμευση για νέα παρέμβαση στο ελληνικό χρέος το 2032, εάν αυτό προκύψει ως ανάγκη (όπως το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα συμβεί).

  Για την Κομισιόν η ανάγκη αυστηρής πειθαρχίας στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων από πλευράς των ελληνικών κυβερνήσεων, παραμένει ο άξονας των προβλέψεων με σημείο αναφοράς -όπως και στο ΔΝΤ– την ταχύτερη αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος των "κόκκινων δανείων” (προκειμένου να επανενεργοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα σαν χρηματοδότης της οικονομίας) και των ιδιωτικοποιήσεων.

  Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ ο προσανατολισμός των επόμενων κινήσεων απέναντι
  στις "πιέσεις” που θα προκύψουν από τις δύο Εκθέσεις, εμφανίζεται να κινείται σε τρία επίπεδα:

  - την ενίσχυση της εγχώριας ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης σε συνδυασμό με την διατήρηση της ενίσχυσης της εξαγωγικής τάσης,
  - την επανεμφάνιση του ΟΔΔΗΧ με μικρές αλλά με όρους αγοράς εκδόσεις χρέους (με πρώτη αυτή του πενταετούς ομολόγου στο επόμενο δεκαπενθήμερο) και
  - την προώθηση το αργότερο μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο του "μηχανισμού” ελάφρυνσης των τραπεζών από τα NPLs που έχει σχεδιασθεί στην βάση ενεργοποίησης κρατικών εγγυήσεων.

  Ειδικά στο τελευταίο στοιχείο αναμένεται να υπάρξουν άμεσα κινήσεις που αφορούν την παρουσίαση του συγκεκριμένου "μηχανισμού” στην DGComp, ώστε με τις διευκρινίσεις που έχουν ετοιμασθεί στον ειδικό φάκελο από την JP Morgan (που έχει κάνει τον σχεδιασμό με εντολή του ΥΠΟΙΚ/ΤΧΣ), όσον αφορά την ενεργοποίηση της δυνατότητας κρατικών εγγυήσεων, "να είναι έτοιμος ο μηχανισμός ίσως και νωρίτερα από τις ευρωεκλογές...”.

  Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ ο σχεδιασμός αυτός στοχεύει στο να βελτιώσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα γίνουν οι επόμενες Εκθέσεις των Οίκων αξιολόγησης, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τόσο τις εκδόσεις Ομολόγων όσο και το "κόστος” της διευθέτησης των NPLs.

  Παράγοντες του ΥΠΟΙΚ πάντως στους οποίους απευθύνθηκε το Capital.gr για να διευκρινίσουν τα χρονοδιαγράμματα μέσα από τα οποία αναμένονται αυτές οι "εξελίξεις” στο επίπεδο της οικονομίας, παραδέχθηκαν ότι το προεκλογικό πολιτικό κλίμα "αναμφίβολα προκαλεί καθυστερήσεις και αναβλητικότητα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις φθάνει να απειλεί την υλοποίηση του σχεδιασμού...”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων