Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Ιαν-2019 12:00

  Δυσπιστούν οι θεσμοί για τράπεζες & προαπαιτούμενα - Έρχονται να "τσεκάρουν" την κυβέρνηση

  Δυσπιστούν οι θεσμοί για τράπεζες & προαπαιτούμενα - Έρχονται να "τσεκάρουν" την κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Στάση αναμονής τηρούν οι τέσσερις θεσμοί, έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα καταφέρει να τελειώσει εγκαίρως τις μεγάλες εκκρεμότητες στις τράπεζες, στην εξόφληση των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο δημόσιο και στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Έχουν οριστικοποιήσει τις θέσεις τους και αναμένεται να ολοκληρώσουν έως τη Δευτέρα την κάθοδό τους στην Αθήνα για να ξεκινήσουν έναν μαραθώνιο συναντήσεων όχι μόνο με το διαπραγματευτικό επιτελείο, αλλά και με δεκάδες άλλους παράγοντες της επιχειρηματικής, τραπεζικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

  Ήδη μια πρώτη εικόνα είναι διαθέσιμη από τη "σάρωση" την οποία έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια. Το πρώτο ραντεβού σε επίπεδο επικεφαλής με το διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει οριστεί για την προσεχή Τρίτη.

  Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς, αφού σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί η παρουσία τους στην Αθήνα την Παρασκευή (με έκδοση μάλιστα ανακοινώσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού). Στη συνέχεια οι διαπιστώσεις τους θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν σε επίπεδο Euroworking Group στις 31 Ιανουαρίου.  

  Εκεί θα φανούν και τα περιθώρια εύρεσης κάποιας πολιτικής λύσης στα ακανθώδη ζητήματα που παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα, αλλά και ο χρόνος που θα δοθεί στην ελληνική πλευρά ούτως ώστε να ολοκληρώσει τις εφαρμοστικές διατάξεις.

  Τα περιθώρια θα είναι περιορισμένα με την έκθεση της Κομισιόν για την Ενισχυμένη Εποπτεία να πρέπει να ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου (μαζί με ένα πακέτο ανακοινώσεων για τις μακροοικονομικές ισορροπίες και για άλλα πεδία). Παράλληλα σχεδιάζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ανακοίνωσει τη δική του έκθεση.

  Η πολιτική απόφαση για το κατά πόσο θα είναι επαρκής η πρόοδος και θα ενεργοποιηθούν (ή όχι) οι παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα, θα ληφθεί στις 13 Μαρτίου στο Eurogroup.

  Μεγάλο αγκάθι οι τράπεζες

  Το μεγαλύτερο ίσως μέτωπο αυτής της αξιολόγησης αφορά τις τράπεζες και τα δύο σχέδια που επιδιώκει να οριστικοποιήσει η κυβέρνηση για την ταχεία απομείωση των NPLs, αλλά και για το διάδοχo του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη. Στη χθεσινή σύσκεψη προετοιμασίας που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, οριστικοποιήθηκαν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και έγινε σαφές ότι ναι μεν κλείδωσε με βάση την εμπορική αξία η  προστασία της πρώτης κατοικίας στο διάδοχο σχήμα, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα πεδία στα οποία η διαπραγμάτευση θα πρέπει να συνεχιστεί.

  Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, έχουν αρχίσει να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι μπορεί η οριστικοποίηση των εν λόγω σχεδίων να καθυστερήσει κάτι το οποίο θα έχει παρενέργειες στο τραπεζικό σύστημα.  Ανάλογοι φόβοι εκφράζονται και για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο δημόσιο και στη δικαιοσύνη, αλλά και για τις κομβικές μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και των υπόλοιπων τομέων στην οικονομία.

  Μεγάλο νέο μέτωπο θεωρείται και αυτό των αναδρομικών που μπορεί να έρθει μετά από δικαστικές αποφάσεις. Οι θεσμοί ανησυχούν, ενώ η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι έχει ήδη γίνει μελέτη η οποία καταγράφει τις επιπτώσεις των αναδρομικών και περιλαμβάνει σχέδιο κάλυψης του δυνητικού δημοσιονομικού κόστους. Μάλιστα από πηγή του ΥΠΟΙΚ  έγινε λόγος για σενάρια καταβολής ποσών σε βάθος χρόνου. 

  SOS από κρατικά φέσια

  Ένα άλλο πεδίο το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς είναι η πορεία εξόφλησης των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες. Ο στόχος ήταν μία σημαντική μείωσή τους μέσα στο 2018 έναντι αρχικού στόχου για μηδενισμό τους, που πλέον θεωρείται αδύνατο να συμβεί.

  Επίσης θα πρέπει να πληρωθούν όλα τα χρήματα που είχε δώσει για τον σκοπό αυτόν ο ESM μέσα από τις δόσεις τoυ δανείου. Ωστόσο, στα στοιχεία Νοεμβρίου (που προς το παρόν είναι διαθέσιμα από πλευράς υπουργείου Οικονομικών) φαίνεται ότι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από 1,96 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2018 τον Νοέμβριο περιορίστηκε οριακά σε 1,84 δισ. ευρώ. Στο μεσοδιάστημα, οι πληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ το κράτος έχει σταματήσει να χρηματοδοτεί τους φορείς γενικής κυβέρνησης.

  Στο πεδίο των επιστροφών φόρων το υπόλοιπο των εκκρεμών επιστροφών από το 1 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου περιορίστηκε στα 734 εκατομμύρια ευρώ. Οι δανειστές περιμένουν να δουν τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις αρχές Φεβρουαρίου. Με βάση αυτά θα κριθεί αν όντως η κυβέρνηση έχει επιτύχει έστω και τον αναθεωρημένο στόχο της σταδιακής απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, οφειλών που επιτείνουν τη θηλιά στην αγορά.

  Κατώτατος, δημόσιο  

  Μεγάλο μέτωπο της διαπραγμάτευσης είναι ο κατώτατος μισθός. Πρέπει να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Θεωρείται ότι θα αποτελεί μία κρίσιμη ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης για το αν θα συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής ή αν θα παρεκκλίνει υπό το βάρος των προεκλογικών πιέσεων/επιδιώξεων.

  Ένα άλλο μεγάλο μέτωπο είναι το δημόσιο, με πηγή του κυβερνητικού επιτελείου χθες να παραδέχεται ότι είναι αδύνατη πλέον η έγκαιρη τοποθέτηση των Γενικών Γραμματέων,  κάτι που μένει να φανεί πώς θα αποτιμηθεί από την Κομισιόν στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Όπως έκανε σαφές και ο Επίτροπος Μοσκοβισί στις δηλώσεις του κατά την παρουσία του στην Αθήνα, το δημόσιο είναι μία από τις πιο μεγάλες προτεραιότητες των δανειστών.

  Ειδική σημασία δίδεται επίσης στις ιδιωτικοποιήσεις και στις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, αλλά και σε άλλες υποχρεώσεις, όπως στη συγκράτηση των δαπανών υγείας, στην πραγμάτωση παρεμβάσεων που εκκρεμούν από το προηγούμενο Ιούνιο αναφορικά με την απλούστερη αδειοδότηση επιχειρήσεων και στη στελέχωση της ΑΑΔΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων