Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιαν-2019 16:08

  Τέλη Ιανουαρίου το πρώτο σήμα των επενδυτών για την τιμολόγηση των στεγαστικών NPLs

  Τέλη Ιανουαρίου το πρώτο σήμα των επενδυτών για την τιμολόγηση των στεγαστικών NPLs
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Η πρώτη ένδειξη για το πώς τιμολογούν οι επενδυτές τις επικείμενες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα αποτελέσουν μαζί με τις πωλήσεις NPLs το μέσο για το 50% της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι το 2021, αναμένεται στα τέλη του μήνα. 

  Πρόκειται για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στη Eurobank για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Pillar), οι οποίες θα αποτελέσουν δείκτη ενδιαφέροντος και για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας που θα ακολουθήσει (χαρτοφυλάκιο Cairo) στο πλαίσιο της μεταφοράς τους σε SPV. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι μη δεσμευτικές προσφορές για το "πακέτο" των στεγαστικών NPLs αναμένονται από πέντε ενδιαφερόμενους, τους Intrum, B2Kapital, Pimco, Cerberus και Fortress. Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο Cairo που θα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 7 δισ. ευρώ τα οποία η Τράπεζα θα μεταφέρει σε SPV, έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται η περίμετρος των συγκεκριμένων δανείων. Θα πρόκειται για δάνεια στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά, τα οποία θα συνθέσουν αναλογικά το προς τιτλοποίηση "πακέτο" με βάση τα ενέχυρα που τα συνοδεύουν. Η επιλογή των δανείων αυτών θα απαιτήσει "χειρουργική ακρίβεια" έτσι ώστε να ενισχύσει το pricing της τιτλοποίησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρώτο προσχέδιο της τιτλοποίησης θα είναι έτοιμο προς τα τέλη Φεβρουαρίου και θα υποβληθεί προς έγκριση στον SSM.

  Οι τιτλοποιήσεις NPLs της Eurobank συνδέονται και με τις εξελίξεις στην πώληση της Eurobank Property Services (EPS), οι οποίες τρέχουν επίσης με ορίζοντα τα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, χθες υπήρξε συνάντηση με την ιταλική Cerved που ενδιαφέρεται για την εξαγορά της EPS ώστε να ρυθμιστούν οι τελικές λεπτομέρειες του deal που αναμένεται να κλείσει στα τέλη του μήνα. 

  Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της EPS, ο ιταλικός όμιλος της Cerved θα αναλάβει όχι μόνο τις εκτιμήσεις των ακινήτων για τον όμιλο της Eurobank, αλλά και τη διαχείριση όλων των ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα σχετίζονται με τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στις οποίες θα προχωρήσει η Τράπεζα. Συνολικά θα πρόκειται για δάνεια 9 δισ. ευρώ (2 δισ. του "πακέτου" Pillar και 7 δισ. του χαρτοφυλακίου Cairo που θα μεταφερθεί στο SPV), στα οποία η Cerved θα αναλάβει εμπροσθοβαρώς τις εκτιμήσεις των ακινήτων που τα συνοδεύουν. 

  Σημειώνεται ότι η τιτλοποίηση των στεγαστικών NPLs (Pillar), ύψους 2 δισ. ευρώ, της Eurobank αφορά ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 45.000 μη εξυπηρετούμενων δανείων, με εξασφαλίσεις σε 36.000 ακίνητα που έχουν εκτιμώμενη εμπορική αξία κοντά στα 3 δισ. ευρώ. 

  Όσο για τα δάνεια βαθιάς καθυστέρησης, ύψους 7 δισ. ευρώ (Cairo), θα μεταφερθούν σε Εταιρία Ειδικού Σκοπού (SPV) και έναντι αυτών θα εκδοθούν ομόλογα που θα διατεθούν σε επενδυτές. Ειδικότερα, τα δάνεια των 7 δισ. ευρώ που θα μεταφερθούν στο SPV έχουν προβλέψεις, ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Τα 3,2 δισ. ευρώ που μένουν ακάλυπτα από προβλέψεις, θα "σπάσουν" σε δύο τίτλους: έναν senior, ύψους 2 δισ. ευρώ, τον οποίο θα διακρατήσει η Τράπεζα και έναν mezzanine, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ο οποίος κατά ένα μέρος θα δοθεί στους παλαιούς μετόχους και κατά ένα άλλο στον στρατηγικό επενδυτή που θα αποκτήσει την FPS (θυγατρική εταιρία διαχείρισης NPLs της Eurobank). 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων