Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιαν-2019 16:05

  Ανησυχία θεσμών για δημόσιο και τράπεζες -  σύνδεση με χρέος

  Ανησυχία θεσμών για δημόσιο και τράπεζες -  σύνδεση με χρέος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η χθεσινή παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών Eυκλείδη Tσακαλώτου ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία είναι οι τράπεζες, αλλά και ότι τα δεινά στον κρατικό μηχανισμό της χώρας δεν έχουν εκλείψει,  συνδέεται άμεσα και με την άποψη των δανειστών για την Ελλάδα. Ουσιαστικά "περιγράφει" τον βασικό μοχλό πίεσης που διαμορφώνεται ενόψει των αποφάσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις προετοιμασίας που γίνονται ενόψει της έλευσης των εκπροσώπων Θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, τα δύο μεγάλα μέτωπα του 2019 είναι οι τράπεζες, αλλά και το δημόσιο. 

  Ειδικά σε ό,τι αφορά το δημόσιο, οι φόβοι –από πλευράς επιτηρητών– εντείνονται. Είναι μάλιστα ευρύτεροι από αυτούς που περιγράφει η κυβέρνηση. 

  Συνδέονται με το κατά πόσο ο παρατεταμένος εκλογικός κύκλος θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι αναγκαίες τομές στο Κράτος ή αν αντιθέτως θα επιτείνει τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν. Και τούτο διότι οι τοποθετήσεις των γενικών γραμματέων ακόμα εκκρεμούν και οι αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες παραμένουν ζητούμενο (σ.σ. ο λόγος για δύο πολύ βασικές υποχρεώσεις της μεταπρογραμματικής εποπτείας).  

  Επιπλέον, οι εξαγγελίες περί προσλήψεων στο Δημόσιο συνεχίζονται. Μάλιστα αναμένεται  να ζητηθούν εξηγήσεις για το δημοσιονομικό τους κόστος, αλλά και για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχουν. 

  Στο τραπεζικό πεδίο, οι ζυμώσεις εντείνονται με στόχο την εύρεση λύσης τόσο στο θέμα των κόκκινων δανείων (με την πρόταση του ΥΠΟΙΚ να τελεί σε στάδιο επεξεργασίας), όσο και στον διάδοχο του Νόμου Κατσέλη (που πήρε 2μηνη παράταση αλλά δύσκολα αυτό θα μπορέσει να επαναληφθεί). 

  Και τα δύο τραπεζικά θέματα πρέπει να λήξουν παράλληλα με τη δεύτερη αξιολόγηση: δηλαδή να υπάρξει συμφωνία πριν το τέλος Φεβρουαρίου ούτως ώστε να μην υπάρξει νέα παράταση στο Ν. Κατσέλη αλλά και  να επικυρωθούν και πολιτικά  στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. 

  Με άλλα λόγια, η πορεία των ζητημάτων των τραπεζών αλλά και άλλων κομβικών πεδίων όπως το δημόσιο συνδέονται με τις αποφάσεις για το χρέος που θα ληφθούν στην εν λόγω σύνοδο των ΥΠΟΙΚ...

  Κάθοδος Μοσκοβισί

  Μία πρώτη εικόνα των θέσεων της Κομισιόν, αλλά και των περιθωρίων που υπάρχουν ενδεχομένως να φανεί στο περιθώριο του EWG που συνεδριάζει αύριο. Μία νέα ευκαιρία για πολιτικές ζυμώσεις διαμορφώνεται  την επόμενη εβδομάδα με την έλευση του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα. 

  Αφορμή για την νέα επίσκεψη είναι η ομιλία του σε δείπνο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου την προσεχή Τετάρτη.  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται επαφές του Επιτρόπου με εκπροσώπους του οικονομικού επιτελείου, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

  Άλλωστε η ημερομηνία καθόδου του Επιτρόπου είναι κρίσιμη καθώς ακολουθούν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδος η έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και εν συνεχεία (το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου) η κάθοδος των επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών. Αντικείμενο θα είναι τα παραπάνω μέτωπα ως μέρος της δεύτερης έκθεσης Ενισχυμένης εποπτείας αλλά και του Μηχανισμού Επαγρύπνησης. 

  Οι διαπραγματεύσεις πάντως με τις κοινοτικές υπηρεσίες είναι ευρύτερες. Και τούτο καθώς ειδικά τα σχέδια για τις τράπεζες συνδέονται και με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού που θα πρέπει να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της, ενώ ειδικό βάρος έχουν η ΕΚΤ και ο SSM.

  Δηλώσεις ΥΠΟΙΚ 

  Χθες ο  υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ news247  και απαντώντας σε ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, σημείωσε ότι "είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία. Δεν χρειάζεται πανικός. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί. Πιάνουν τους στόχους τους, δεν εξαρτώνται τόσο πολύ πια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σχεδόν καθόλου πια. Έχουν τα δικά τους σχέδια, όπως απέδειξε η Eurobank με την πρωτοβουλία που πήρε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Έχουμε εμείς και  σχέδια που τα δουλεύουμε, ένα σχήμα εγγυήσεων που θα τους βοηθήσει να μειώσουν  τα κόκκινα δάνεια". Πρόσθεσε ότι  "βοηθάει και η ανάπτυξη. Βοηθάει και ότι αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων. Οπότε εμείς κάνουμε διάφορα πράγματα. Παρακολουθούμε την κατάσταση και σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ένωση Τραπεζών και το ΤΧΣ, δημιουργούμε τις συνθήκες για την ομαλή, αλλά σταθερή μείωση των κόκκινων δανείων".

  Το θέμα του Δημοσίου θίχτηκε σε σχέση με τα  ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες που δεν εξοφλούνται. Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι "μία από τις δυσκολίες που είχαμε, είναι ότι έχουμε τα λεφτά να πληρώσουμε τα ληξιπρόθεσμα και τα λεφτά τα δίνουμε στα υπουργεία, τα υπουργεία τα δίνουν στους οργανισμούς, ο οργανισμός μπορεί να είναι μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να είναι νοσοκομείο και μετά αργούνε να φτάσουνε στον προμηθευτή". Μίλησε για ένα  "κράτος πελατειακό"  και είπε ότι "σε αυτόν τον τομέα, όπως και στις επενδύσεις τώρα, εμείς σιγά – σιγά δημιουργούμε τα συστήματα ελέγχου για να μπορούμε να μην έχουμε ληξιπρόθεσμα και να πληρώνονται γρήγορα και  οι επενδύσεις να γίνονται πιο γρήγορα".  Αναφέρθηκε σε "ένα κράτος και ένα δημόσιο τομέα που παρόλο που είχε πολύ καλά στελέχη και ανθρώπους που αγαπάνε τη δουλειά τους και μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ, ήταν ένας δημόσιος τομέας που δεν είχε τον προσανατολισμό να μπορεί να λύνει τέτοια προβλήματα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων