Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Δεκ-2018 12:13

  Το παρασκήνιο της επίσκεψης Κοστέλο - ιδιωτικοποιήσεις, κρατικά φέσια και τράπεζες στο μικροσκόπιο

  Το παρασκήνιο της επίσκεψης Κοστέλο - ιδιωτικοποιήσεις, κρατικά φέσια και τράπεζες στο μικροσκόπιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Στις 21 Ιανουαρίου αποφασίστηκε να ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κάθοδος των Θεσμών στην Αθήνα για την επίσημη εκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς μετά-προγραμματικής Ενισχυμένης Εποπτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση συζητήθηκε και κατά την επίσκεψη-αστραπή του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο στην Αθήνα (που ολοκληρώθηκε χθες), αλλά και σε άτυπες συναντήσεις που έγιναν στο περιθώριο του Eurogroup στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

  Επί τάπητος τέθηκαν οι εκκρεμότητες μεταξύ των 16 προαπαιτούμενων με μεγάλο "αγκάθι" τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες. Συζητήθηκαν επίσης και θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν πάρα πολύ σύντομα.

  Ο λόγος για το τελικό πακέτο των παροχών του 2018 που διατίθεται από την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου με τους θεσμούς να θέλουν να τιθασεύσουν και να περιορίσουν τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό φοβούμενοι δημοσιονομικές αποκλίσεις, αλλά και για τον "διάδοχο" του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη για τον οποίο αναζητείται όχημα παράτασης μέχρι να βρεθεί λύση.

  Η κάθοδος στην Αθήνα η οποία υπολογίζεται προς το παρόν για τις 21ης Ιανουαρίου (σ.σ. στις 22/1 συνεδριάζει το Eurogroup) αναμένεται να είναι μία ολιγοήμερη επίσκεψη, ανάλογη με αυτή της πρώτης αξιολόγησης και δεν αποκλείεται να προηγηθούν επαφές δια ζώσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

  Όπως έχει ήδη δηλώσει το Υπουργείο Οικονομικών στόχος είναι να ανακοινωθεί η δεύτερη Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ τις ίδιες ημέρες έχει προαναγγελθεί η δημοσιοποίηση της ανάλογης έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το περιεχόμενο των εκθέσεων δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται, αλλά θα πρέπει να μην υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Και τούτο διότι πέρα από τους θεσμούς, τη χώρα παρακολουθούν και αγορές στις οποίες επιχειρεί να επιστρέψει Ελλάδα...

  Στην έκθεση που θα αρχίσει να γράφεται με κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα θα καταγράφονται αναλυτικά οι επιδόσεις της Ελλάδας στα 16 προαπαιτούμενα του 2018. Από αυτά μέχρι στιγμής πολύ λίγα έχουν ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα ο προϋπολογισμός του 2019.

  Αυτό που έχει σημασία (ούτως ώστε να "κυλήσει" απρόσκοπτα η έγκριση των παρεμβάσεων στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα) είναι η γνώμη των υπουργών Οικονομικών όπως θα φανεί κατά την πολιτική επικύρωση της έκθεσης στο Eurogroup. 

  Στα ανοικτά μέτωπα πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχει το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (πλέον θεωρείται αδύνατο να μηδενιστούν έως το τέλος του έτους και πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν δημιουργούνται νέες), αλλά και η ταχύτερη αδειοδότηση (οι κανονιστικές διατάξεις για την οποία έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου). 

  Επίσης υπάρχει και το ζήτημα του κατώτατου μισθού αλλά και η τοποθέτηση των γενικών γραμματέων και διευθυντών μέχρι το τέλος του 2018. Ειδικά στον διορισμό Γενικών Γραμματέων καταγράφονται "σημαντικές καθυστερήσεις, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ούτε μία τοποθέτηση μέχρι σήμερα (από 69 συνολικά θέσεις)" όπως ανέφερε η Επιτροπή στο κείμενο της Ενισχυμένης Εποπτείας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ