Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 14:45

  Γ. Στουρνάρας: Το σχέδιο μείωσης των NPLs είναι απλό και συστημικό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γ. Στουρνάρας: Το σχέδιο μείωσης των NPLs είναι απλό και συστημικό

  Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των NPLs των τραπεζών, είναι μια εξαιρετικά απλή και συστημική λύση, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο με τίτλο: "SOUTHEAST EUROPE-GERMANY BUSINESS & INVESTMENT SUMMIT- Reassessing Europe’s priorities”, που συνδιοργανώνουν σήμερα στο Βερολίνο το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με τα Economist Events.

  Για να ενισχυθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις και να αποφύγουν να άρουν τη δέσμευσή τους στο πρόγραμμα, σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας.

  Η ΤτΕ αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα ανακάμψει μεσοπρόθεσμα, ενώ η κύρια πρόκληση στο άμεσο μέλλον είναι η βιωσιμότητα της πρόσβασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

  Ο ρυθμός μείωσης των NPE των ελληνικών τραπεζών, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, τονίζει ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.

  Επίσης, δήλωσε ότι είναι αναγκαία η ένωση των κεφαλαιαγορών για να προαχθεί ο καταμερισμός του ρίσκου στον ιδιωτικό τομέα, ενώ και η EMU θα πρέπει να ενισχύσει τον καταμερισμό του ρίσκου στο δημόσιο τομέα.

  Οι εθνικές πολιτικές θα πρέπει να εστιάζουν πρώτα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μετά στις φιλοαναπτυξιακές δημοσιονομικές πολιτικές.

  "Είναι προτεραιότητα να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση με ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων και με την Ένωση Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ενδο-ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές ροές, να βελτιωθεί η σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα και να προωθηθεί ο ιδιωτικός καταμερισμός κινδύνων στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος του ΕΜΣ", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

  Παράλληλα, σημείωσε πως η "ΟΝΕ θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την κατανομή των κινδύνων στο δημόσιο τομέα, δημιουργώντας ένα κεντρικό εργαλείο δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Η Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης των Επενδύσεων, όταν λειτουργήσει πλήρως και αποτελεσματικά, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα τέτοιο εργαλείο. Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν την καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της ανεργίας, καθώς και την έκδοση ευρωπαϊκών "ασφαλών" ομολόγων. Αυτές οι προτάσεις αξίζουν την προσοχή μας".

  Διαβάστε ακόμα

  *Μαΐλλης: Επενδύσεις και εξωστρέφεια, η λύση για το ελληνικό πρόβλημα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων